Η τέχνη του αντιπολεμικού δράματος

Η Μεγάλη Ιστορία του κόσμου είναι ένας απαθής Λεβιάθαν, ένα γιγάντιο παχύδερμο από το οποίο οι εκάστοτε παραμυθάδες συνηθίζουν να κόβουν ένα κομμάτι, τη σάρκα του μύθου τους.

Η τέχνη του αντιπολεμικού δράματος

Η Ευδοκία Καραγιάννη επιχειρεί κάτι ανάλογο στο βιβλίο της με τίτλο «Ήταν όλοι παλικάρια» -μυθιστόρημα με εκκωφαντικό τίτλο που κρύβει ωστόσο αναγνωστικές εκπλήξεις στις σελίδες του. Αυτό που αρχικά μοιάζει κραυγαλέα διακήρυξη ηρωισμού αποδεικνύεται στη συνέχεια υπαινικτικό αντιπολεμικό δράμα ακόμα κι αν οι τίτλοι των επιμέρους κεφαλαίων δίνουν μια στομφώδη εντύπωση περί πολέμων και άλλων δεινών.

Διαβάζει κανείς μια ευθύγραμμη μικρή ιστορία, όσο ευθύγραμμη είναι και η μοίρα του καθημερινού ανθρώπου όταν παλεύει ενάντια στο παλιρροϊκό ρεύμα των μεγάλων γεγονότων. Είτε πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο είτε για μυθιστορηματικό χαρακτήρα η πρόκληση είναι μία: Να διασώσει κανείς την καθημερινότητά του μέσα στην κοσμογονία ενός πολέμου. Μαζί με τους ανθρώπους διασώζεται ο έρωτας, τα όνειρα και η ελπίδα για το αύριο. Τίποτα δεν είναι πιο αληθινό από την άνιση πάλη του ατόμου με την Ιστορία.

Από τον αγώνα αυτό που τόσο εύστοχα περιγράφει η Καραγιάννη προκύπτουν όλα τα αντιπολεμικά μηνύματα ενός σύγχρονου μυθιστορήματος. Ο υπέροχος Άγγελος γίνεται οδηγός και περνά μέσα από τις ασυμβίβαστες αναμνήσεις της Αυγής στη συνείδηση του αναγνώστη. Η συγγραφέας πλάθει με αβρότητα τα δικά της αρχέτυπα κι εμείς απολαμβάνουμε τις εσωτερικές δονήσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Η Καραγιάννη μας θυμίζει πως ό,τι κι αν συμβεί σε αυτό τον κόσμο, στο τέλος ευτυχώς νικά η μνήμη.

Ιnfo: ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ- ΕΥΔΟΚΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΡΤΖΟΥΛΙΑΝΟΣ