«Συλλογή αρχαίας μυθιστοριογραφίας» του Γιώργου Ζ. Ηλιόπουλου

Κυκλοφόρησε το συναξάρι του αρχαίου μυθιστορήματος από τις εκδόσεις Έναστρον

«Συλλογή αρχαίας μυθιστοριογραφίας» του Γιώργου Ζ. Ηλιόπουλου

Το πολυαναμενόμενο πανόραμα της αρχαίας μυθιστοριογραφίας που είχαν αναγγείλει από καιρό οι εκδόσεις Έναστρον κυκλοφόρησε με την υπογραφή του Γιώργου Ηλιόπουλου. Ο δεινός ιστοριοδίφης κατάφερε για μια ακόμα φορά να πετύχει το ακατόρθωτο, να συλλέξει και να παρουσιάσει σε μια επίτομη έκδοση το φαινόμενο που στην εποχή μας ονομάσαμε μυθιστόρημα αλλά είναι κάτι που γεννήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, ικανοποιώντας την ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργήσει τους δικούς του μεγάλους κόσμους.

Στο οπισθόφυλλο της έκδοσης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η συμβατική θέση των σύγχρονων κυρίως φιλολόγων και ακαδημαϊκών υποστηρίζει ότι το μυθιστόρημα είναι προϊόν του 18ου αιώνα... Όμως η παράδοση της συγγραφής εκτενών μυθιστοριών με περίπλοκη πλοκή, ιδιαίτερα ανεπτυγμένους και εξελιγμένους λογοτεχνικά χαρακτήρες και προσεγμένη δομή είναι τουλάχιστον κατά δεκαπέντε αιώνες αρχαιότερη από την εποχή της εμφάνισής τους».

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος ενσωμάτωσε στο έργο του αυτό γνωστά και άγνωστα έργα της αρχαιότητας, πολλά από τα οποία έγιναν μπεστ σέλερ και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες συναρπάζοντας πολυάριθμους αναγνώστες της τότε γνωστής οικουμένης. Ρομαντική και ιστορική μυθοπλασία, έγκλημα και περιπέτεια, ουτοπική και επιστημονική φαντασία παρελαύνουν από τις σελίδες του βιβλίου. Πολύτομες μυθιστορίες και πασίγνωστα μυθιστορήματα από τα αρχαία χρόνια έρχονται ξανά στην επιφάνεια, από το διάσημο Δάφνις και Χλόη μέχρι την πολυδιαβασμένη ιστορική μυθοπλασία Διήγησις Αλεξάνδρου!