Ίντιθ Γουόρτον - Η γιγάντισσα της αμερικανικής λογοτεχνίας

Αναμείξτε την Τζέιν Όστιν, τη Βιρτζίνια Γουλφ και την Τζορτζ Έλιοτ και ίσως έτσι βγάλετε μια Ίντιθ Γουόρτον.

Ίντιθ Γουόρτον - Η γιγάντισσα της αμερικανικής λογοτεχνίας

Πολύγλωσση, πολυταξιδεμένη, πολυδιαβασμένη και πολυγραφότατη η Ίντιθ Γουόρτον μπήκε με το σπαθί της στο πάνθεον των μεγάλων συγγραφέων, αφήνοντας πίσω της ένα έργο που αμιλλάται τη βαθιά κριτική διάθεση των μυθιστορημάτων της Τζέιν Όστιν.

Ωστόσο η Ίντιθ Γουόρτον, σε σχέση με την Όστιν, ήταν ένα πνεύμα πολύ πιο ανήσυχο. Ας σημειωθεί μόνο ότι στη διάρκεια της ζωής της διέσχισε 60 φορές τον Ατλαντικό, για να έρθει στην αγαπημένη της Ευρώπη. Σε ηλικία 26 ετών συμμετείχε σε κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου, συντάσσοντας σχετικά ένα ημερολόγιο το οποίο αργότερα εκδόθηκε ως η πρώιμη ταξιδιωτική λογοτεχνία της. Η οικογένειά της είχε αποκτήσει πλούτη από κτηματομεσιτικές δραστηριότητες και η ίδια το 1897 αγόρασε το Land’s End στο Νιούπορτ, ιδιοκτησία που μεταμόρφωσε μέσα κι έξω με δικά της σχέδια.

House Lust: Inside Land's End, Edith Wharton's Newport Estate - Rhode Island Monthly
Land's End το ακίνητο της Γουόρτον στο Νιούπορτ των ΗΠΑ

Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε στο διαμέρισμά της στο Παρίσι και υποστήριξε θερμά τη Γαλλική αντίσταση κατά των Γερμανών, βοηθώντας αποφασιστικά στην εγκατάσταση των Βέλγων προσφύγων του πολέμου.

Η Ίντιθ Γουόρτον είναι γνωστή στην Ελλάδα κυρίως από δύο μυθιστορήματά της, τον Οίκο της Ευθυμίας και τα Χρόνια της Αθωότητας. Για το δεύτερο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ κι έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα συγγραφέας που κατακτά την επίζηλη αυτή διάκριση. Στα παραλειπόμενα της βράβευσής της αναφέρεται ότι το βραβείο θα δινόταν στον Σίνκλαιρ Λιούις αλλά την τελευταία στιγμή τρία μέλη της επιτροπής άλλαξαν την ψήφο τους. Η Ίντιθ Γουόρτον ήταν επίσης τρεις φορές υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ.

Η Ίντιθ Γουόρτον είχε ένα ευρύ πνευματικό κύκλο ανθρώπων και ανάμεσα στους διάσημους φίλους της ήταν ο Χένρι Τζέιμς και ο Αντρέ Ζιντ. Η γνωριμία της με τον Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ περιγράφεται από την ίδια «ως η πιο απογοητευτική εμπειρία στα χρονικά των αμερικανικών γραμμάτων».

Τα Χρόνια της Αθωότητας, που σύμφωνα με τον Times New Yorker αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του λογοτεχνικού κανόνα, κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Έφης Φρυδά.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου πληφορούμαστε σε αδρές γραμμές την υπόθεση:

Ο νεαρός δικηγόρος Νιούλαντ Άρτσερ, γόνος επιφανούς οικογένειας της Νέας Υόρκης, περιμένει με ανυπομονησία τη μέρα που θα παντρευτεί την όμορφη, αθώα Μέι Γουέλαντ. Ώσπου εμφανίζεται η κόμησσα Έλεν Ολένσκα, ξαδέλφη της μνηστής του, που ζούσε παντρεμένη στην Ευρώπη. Η Έλεν έχει αποφασίσει να χωρίσει, γεγονός πρωτοφανές για τα ήθη της καλής κοινωνίας. Γοητευτική και απελευθερωμένη, η Έλεν κάνει τον Νιούλαντ να δει τη ζωή με άλλα μάτια. Ανάμεσά τους γεννιέται ένας έρωτας χωρίς όρια, χωρίς ελπίδα.

Το 1993 ο Μάρτιν Σκορτσέζε απαθανάτισε το μυθιστόρημα της Γουόρτον στο πανί με πρωταγωνιστές τον Ντάνιελ ντε Λιούις και τη Μισέλ Φάιφερ.