«Η αθέατη όψη της συνθήκης της Λωζάνης»

Η νηφάλια ερμηνεία μιας πολυσυζητημένης συνθήκης, έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου από τις εκδόσεις Έναστρον.

«Η αθέατη όψη της συνθήκης της Λωζάνης»

«...Εάν τελικά η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί μία από τις μακροβιότερες και πλέον επιτυχημένες συνθήκες μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, οφείλεται στο γεγονός ότι οι απαιτήσεις των βασικών διαπραγματευτών και ειδικά των Βρετανών, διαθέτουν μία πραγματική λογική βάση, έχουν περιορισμένο εύρος και, το κυριότερο, είναι πραγματοποιήσιμες. Η μυστική διπλωματία, του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών καθιστά σαφές το γεγονός ότι η γνώση των προθέσεων των άλλων πλευρών παρέχει μεγάλες δυνατότητες ελιγμών και άσκησης των κατάλληλων πιέσεων».

Το σχόλιο αυτό που παρατίθεται στο οπισθόφυλλο του καινούργιου βιβλίου του Γιώργου Ηλιόπουλου θα μπορούσε να θεωρηθεί απόσταγμα της νηφάλιας και καθόλα τεκμηριωμένης προσέγγισης του συγγραφέα σε ένα θέμα που υφίσταται εδώ κι έναν αιώνα στη διεθνή πολιτική και διπλωματική σκηνή.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Ηλιόπουλος συλλέγει και επεξεργάζεται το πραγματολογικό υλικό του μας είναι ήδη γνωστός. Αυτό που ίσως μας εκπλήσσει κάθε φορά είναι η «γνωμάτευση» του συγγραφέα που εκτός από καίρια είναι και απρόβλεπτη, σχεδόν αιρετική.

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος και οι εκδόσεις Έναστρον έχουν εγκαινιάσει από χρόνια μια γόνιμη συνεργασία που μεταφράζεται σε μια σειρά ξεχωριστών πονημάτων. Αξίζει κανείς να δει τον άμεσο, σχεδόν δημοσιογραφικό λόγο του Ηλιόπουλου σε αυτό το συναξάρι ιστορικών στοιχείων, κατασκοπείας, γεωπολιτικής ισορροπίας και ορθολογικής ανάλυσης.

«Η αθέατη όψη της συνθήκης της Λωζάνης» είναι χωρίς υπερβολή το πιο ουσιαστικό και ιστορικά επιβεβαιωμένο κείμενο για ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά.

Η ΑΘΕΑΤΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ