«Το Βιβλίο ως έργο Τέχνης»

Με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου για το έτος 2018, η Ομάδα Project 2 οργάνωσε μια μεγάλη έκθεση για το εικαστικό βιβλίο στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με τίτλο «Το βιβλίο ως έργο Τέχνης- Contemporary Artists' Books 2» [Παλαιά Βιβλιοθήκη, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης].

«Το Βιβλίο ως έργο Τέχνης»

Η έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί σήμερα, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, 7 το απόγευμα με 11 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 5 Οκτωβρίου, με συμμετοχή 100 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, οργανώθηκε ως συνέχεια της επιτυχημένης έκθεσης του 2016 «Το Βιβλίο ως Έργο Τέχνης- Contemporary Artists' Books», που είχε παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Τα εικαστικά βιβλία αποτελούν μοναδικά έργα τέχνης και λόγου και σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τα artists’ books, ένα μέσο έκφρασης των καλλιτεχνών που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και εξελίχθηκε σε έναν πρωτότυπο και διαφορετικό τρόπο προβολής εννοιών και ιδεών που απασχολούν τον σύγχρονο καλλιτέχνη. Η έκθεση, που επιμελούνται οι Φιόνα Μουζακίτη και Δέσποινα Σταύρου, πλαισιώνεται από ομιλίες, workshops και παρουσίαση βιβλιοδεσίας.

Στην έκθεση συμμετέχει με δύο περίοπτα εικαστικά βιβλία-συνθέσεις ο Κώστας Ευαγγελάτος. Πρόκειται για τον «Γαλαξία μνήμης», έναν αυθεντικό τόμο-αρχείο καταγραφής κινηματογραφικών ταινιών, 400 σελίδων, που εικονογράφησε με μελανογραφικά σχέδια και σύμβολα και για την ιδιότυπη σύνθεση-κατασκευή Μνημειακό-Βιβλίο.

Πηγή: naftemporiki.gr