Περπατώντας στην Αθήνα με τους συγγραφείς της

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μας καλεί να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη και τους συγγραφείς της.

Περπατώντας στην Αθήνα με τους συγγραφείς της

Οι δύο θεματικές ενότητες που από την πρώτη στιγμή αγαπήθηκαν από το κοινό, «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» και «Έλληνες Συγγραφείς», συνεχίζονται με ενδιαφέρουσες δράσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου


Η Αθήνα του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη
Ώρα: 10:30 – 12:30. Συμμετοχή ελεύθερη-επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο 210-3213907

Ο Θανάσης Γιοχάλας μας ξεναγεί στην Αθήνα του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη, με τη συμμετοχή της συζύγου του, Μαρίας Αθανασιάδη και με αναφορά στο βιβλίο, «Αθήνα. Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία» (των Θανάση Γιοχάλα και Τόνιας Καφετζάκη, Εστία 2012), σε μια διαδρομή από την οδό Πανεπιστημίου («Ηνωμένα Βουστάσια«, Εκπαιδευτήριον Μακρή, Ακαδημία, Ηλίου Μέλαθρον, Ζόναρς) και την οδό Σταδίου (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Καφενείο «Αιτωλοακαρνανία», Φαρμακείο Λίτου, πλατεία Κολοκοτρώνη, θέατρο «Κεντρικόν») έως τις οδούς Σκουφά και Ιπποκράτους (Καφενείον «ο Κοραής»).

Η διαδρομή ξεκινά από τη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους και ολοκληρώνεται στο βιβλιοπωλείο της Εστίας (Διδότου και Δελφών), όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον συγγραφέα και τη Μαρία Αθανασιάδη.


Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου


4η Σκυταλοδορμία Λόγου
Από την Βιογραφία–Εργογραφία (Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Μαρία Στασινοπούλου)
στο Χρονογράφημα–Επιφυλλίδα (Νίκος Βατόπουλος)
Χώρος: αίθουσα Τελετών Δημαρχείου Αθηνών. Ώρα: 19:30. Είσοδος: ελεύθερη

Οι συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου και καλούν το συγγραφέα του σε ένα ανοικτό και δημόσιο διάλογο με δυο συντονιστές στην αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου Αθηνών που ανοίγει για το κοινό, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου να επιλέξει τον επόμενο. Προηγούμενοι σκυταλοδρόμοι: Τίτος Πατρίκιος, Παντελής Μπουκάλας, Ρέα Γαλανάκη.

Στην τέταρτη σκυταλοδρομία οι Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαρία Στασινοπούλου, εκπρόσωποι του κειμενικού είδους της Βιογραφίας- Εργογραφίας, παραδίδουν τη σκυτάλη στον αθηναιογράφο Νίκο Βατόπουλο, εκπρόσωπο του κειμενικού είδους του Χρονογραφήματος – Επιφυλλίδας.

Συντονιστές είναι οι Τασούλα Επτακοίλη, δημοσιογράφος-συγγραφέας και Γιάννης Πανταζόπουλος, δημοσιογράφος.

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου
Αόρατοι «άλλοι» και υπερβολικά ορατοί
Χώρος: Βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει», Ακαδημίας 32, Αθήνα. Ώρα: 19:00. Ελεύθερη συμμετοχή-πληροφορίες: 210-3399054

Η Λένα Διβάνη (Η εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας, Η ύπουλος θωπεία, Ελλάδα και μειονότητες, Ένα πεινασμένο στόμα), ο Κωστής Παπαϊωάννου (Τα «καθαρά» χέρια της Χρυσής Αυγής, Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά) και ο Γιάννης Τσίρμπας (Η Βικτώρια δεν υπάρχει) συζητούν για την Αθήνα ως τόπο προέλευσης και προορισμού. Από το σύγχρονο προσφυγικό κύμα και τη μετανάστευση, εσωτερική κι εξωτερική, έως το… airbnb, οι τρεις συγγραφείς, με αφετηρία έννοιες όπως «κίνηση/φυγή/ ερχομός/συνύπαρξη», εστιάζουν στη σχέση με τον Άλλο (ή Ξένο), μιλάνε για την Αθήνα που ταξιδεύει και αλλάζει μέσα στο χρόνο ξεπροβοδίζοντας και καλωσορίζοντας, συνομιλούν με ιστορικές και μυθοπλαστικές αναφορές.

Συνδιοργανωτές είναι η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι Εκδόσεις Καστανιώτη, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και οι Εκδόσεις Νεφέλη.

Ημερομηνία: 22/09/2018 24/09/2018 26/09/2018

Τοποθεσία:
Διάφοροι χώροι (Δες το πρόγραμμα)

Eισιτήρια:
Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
athens2018.gr

Πηγή: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα: www.culturenow.gr/lightbox