50 χρόνια Εκδόσεις Καστανιώτη: Εκδοτικό πρόγραμμα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2018

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, που γιορτάζουν φέτος 50 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά γράμματα, ανακοινώνουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα για την δεύτερη περίοδο του 2018, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο.

50 χρόνια Εκδόσεις Καστανιώτη: Εκδοτικό πρόγραμμα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2018

Το πλούσιο πρόγραμμα για τη νέα αυτή περίοδο (που συμπορεύεται και με την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου») περιλαμβάνει έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων από τους χώρους της πεζογραφίας και της ποίησης, έργα νεότερων αξιόλογων δημιουργών, καθώς και δοκίμια και μελέτες καταξιωμένων επιστημόνων, ερευνητών και στοχαστών.

Πρόκειται για επιλογές που συνδυάζουν την πολυφωνία με την ποιοτική γραφή, την υφολογική ποικιλία και τον συντονισμό με τους προβληματισμούς της εποχής.

«Ελληνική λογοτεχνία / Πεζογραφία»

Στη σειρά «Ελληνική λογοτεχνία / Πεζογραφία» η πολυβραβευμένη Ιωάννα Καρυστιάνη, τρία χρόνια μετά το Φαράγγι, επανέρχεται με το καθηλωτικό μυθιστόρημα Χίλιες ανάσες: μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου, ένα βιβλίο που κρατά την αγωνία του αναγνώστη μέχρι την τελευταία του λέξη.

Ο επίσης πολυβραβευμένος Ανδρέας Μήτσου –που τιμήθηκε το 2016 με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια– επιστρέφει στη μικρή φόρμα με το Ο Ορφέας και ο Ανδρέας, με έναν εμβληματικό χαρακτήρα –ίδιο σε κάθε διήγημα– που βασανίζεται από την ανεξέλεγκτη φαντασία του.

Στα ερείπια της Ιστορίας διαδραματίζεται το μυθιστόρημα Ο ρυθμός του κόσμου του Αλέξη Πάρνη, τρίτο μέρος της περίφημης τριλογίας του, που άρχισε με την Οδύσσεια των διδύμων και συνεχίστηκε με το Ο άλλος εμφύλιος. Στο τρίτο αυτό μέρος οι ήρωες αναζητούν τον πνευματικό ηθικό άθλο που θα δώσει ανθρώπινη διάσταση στο τυφλό ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Ο άντρας της πέμπτης πράξης, το νέο μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη, είναι η ιστορία ενός ξεχωριστού ανθρώπου, ένα παιχνίδι ζήλιας και θαυμασμού, μια αναμέτρηση με το θάνατο, αλλά και μια νέα ευκαιρία για ζωή.

Ο παράλληλος κόσμος της ελληνικής επαρχίας πρωταγωνιστεί στο βιβλίο του Γιάνη Σιατίτσα Εμφύλιοι έρωτες, σε ένα μυθιστόρημα όπου οι ήρωες διψασμένοι για καλύτερη ζωή δεν ξέρουν πώς ή πού να την χτίσουν.

Ένα φιλόδοξο μυθιστόρημα είναι η Καινούργια μέρα του Νίκου Χρυσού, καθώς εκτυλίσσεται σ’ ένα λιμάνι του Νότου, με αφηγήσεις επί αφηγήσεων που σχεδιάζουν και ξανασχεδιάζουν τον άγνωστο κόσμο ενός δολοφονημένου αστέγου, τις πολλές εκδοχές του βίου του και τελικά τον κώδικα μιας πολύ παράξενης ιστορίας, τον οποίο ο αναγνώστης καλείται να αποκρυπτογραφήσει.

Η γυναίκα του πρωινού τρένου είναι το δεύτερο βιβλίο του Δημήτρη Γράψα, ο οποίος με τη Λευκή κουρτίνα είχε βρεθεί στη βραχεία λίστα για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου «Μένης Κουμανταρέας» της Εταιρείας Συγγραφέων. Το νέο του βιβλίο είναι ένα αγωνιώδες μυθιστόρημα για την ανταρσία των αναμνήσεων, μια περιπλάνηση σε μια ζωή που φωτίζεται ξανά από την αρχή.

Δεύτερο βιβλίο και για τον Βασίλη Κουνέλη, που με το προηγούμενο βιβλίο του Νοματαίος είχε αποσπάσει εξαιρετικά θετικές κριτικές. Καπνισμένα ερείπια είναι ο τίτλος του νέου του μυθιστορήματος. Κεντρικός ήρωάς του είναι ένας τρομοκράτης –μέλος διαβόητης επαναστατικής οργάνωσης–, που πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία συλλογική και ατομική, στην οποία η προσωπική αγωνία επιμένει να αναζητά ταυτότητα αλλά και διαφυγή.

Πρώτο μυθιστόρημα για τον Θοδωρή Τσεκούρα Το Αγριότρενο, στο οποίο η ανιαρή και μονότονη ζωή ενός νεαρού διαφημιστή διαταράσσεται ξαφνικά από τον ήχο ενός τηλεφώνου και από τότε τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο, καθώς ο ήρωας μπλέκεται σε μια ασύλληπτη περιπέτεια στον χώρο και στον χρόνο.

Ερωτικές ιστορίες κατάκτησης και απόρριψης, μάχες ενάντια στο άγχος, ενάντια στις εμμονές, στη θλίψη και στο πένθος, με κύρια όπλα το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό, συνθέτουν το βιβλίο Μνηστηροφονία (και άλλες ιστορίες) του πρωτοεμφανιζόμενου Σπύρου Μαντζαβίνου.

Μετά το Μπαρόκ που προκάλεσε αίσθηση και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, η Αμάντα Μιχαλοπούλου αυτή τη φορά επιμελείται έναν πρωτότυπο συλλογικό τόμο με τον τίτλο Το μυστικό, με διηγήματα από δεκαεπτά νέους συγγραφείς, μαθητές της στη δημιουργική γραφή, οι οποίοι γράφουν για μυστικά που αποκαλύφθηκαν ή έμειναν για πάντα κρυμμένα.

Τέλος, τη μοναδικότητα του τόπου που ονομάζεται Άγιον Όρος αναδεικνύει ο Θανάσης Θ. Νιάρχος στον τόμο Άγιον ΌροςΗ άσβεστη φλόγα, όπου ανθολογεί κείμενα για τον Άθω, γραμμένα από σπουδαίους λογοτέχνες, όπως οι Θεοτοκάς, Καζαντζάκης, Κόντογλου, Ουράνης, Παπαδιαμάντης και πολλοί άλλοι.

«Καστανιώτης noir»

Στη σειρά «Καστανιώτης noir» θα εκδοθεί το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του Δώρου Αντωνιάδη με τίτλο memento mori, ένα καταιγιστικό θρίλερ με μαθηματικούς γρίφους και ήρωα τον Πέτρο Ελευθεριάδη, που είχε διαλευκάνει και το μυστήριο του πρώτου του βιβλίου Στο μάτι του ταύρου (βραχεία λίστα για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου της Εταιρείας Συγγραφέων).

Ξένη λογοτεχνία

«Εικοστός αιώνας»

Στο πεδίο της ξένης λογοτεχνίας και στη σειρά «Εικοστός αιώνας» θα κυκλοφορήσει το εμβληματικό και διαχρονικό έργο του Ντανίλο Κις Η εγκυκλοπαίδεια των νεκρών. Τα διηγήματα αυτά ασχολούνται με το κατεξοχήν μεταφυσικό θέμα, τον θάνατο. Ο σπουδαίος Σέρβος συγγραφέας τον διερευνά σε διαφορετικά ιστορικά, πολιτισμικά, κοινωνικά και ιδεολογικά πλαίσια.

Στην ίδια σειρά θα κυκλοφορήσει και ένα αριστούργημα της σύγχρονης λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας του Αργεντινού Αντόνιο ντι Μπενεντέτο. Το μυθιστόρημα Σάμα αφηγείται την αξέχαστη ιστορία του δον Ντιέγο ντε Σάμα, αξιωματούχου του βασιλικού στέμματος στην Παραγουάη του 18ου αιώνα. Η αναμονή του πρωταγωνιστή για μια μετάθεση μετουσιώνεται σε υπαρξιακή αγωνία. Ένας συγγραφέας που θαύμαζαν απεριόριστα ο Μπόρχες και ο Κορτάσαρ.

«Συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο»

Στη σειρά «Συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο», το απαράμιλλο αφηγηματικό ταλέντο της Ρωσίδας Λιουντμίλα Ουλίτσκαγια ξεδιπλώνεται μέσα από το μεγαλειώδες μυθιστόρημα Το πράσινο αντίσκηνο, που μας βυθίζει στη σοβιετική τραγωδία και στη μοίρα των αντιφρονούντων.

Το Φθινόπωρο είναι το πρώτο επεισόδιο από το Κουαρτέτο των Εποχών της Άλι Σμιθ. Πρόκειται για τέσσερα βιβλία –αυτοτελή και εντούτοις απολύτως συνδεδεμένα μεταξύ τους– μέσα από τα οποία η διάσημη Σκωτσέζα συγγραφέας εξετάζει την εποχή μας. Η απαράμιλλη φαντασία της μεταμορφώνει καθετί που νομίζαμε γνωστό, εκτείνεται βαθιά στον χρόνο και συνθέτει μια ενιαία αφήγηση για το πώς μεγαλώνουμε και το πώς ο χρόνος περνά, για το πώς αγαπάμε και πώς λέμε τις ιστορίες μας.

Ο ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό Ντάνιελ Κέλμαν επανέρχεται με το magnum opus του, ένα βιβλίο που χαιρέτησε σύσσωμη η γερμανική κριτική ως το καλύτερό του μέχρι σήμερα. Στο μυθιστόρημά του Τυλ, ο σαλτιμπάγκος επανεφευρίσκει τον Τυλ Όιλενσπιγκελ –θρυλική φιγούρα της γερμανικής κουλτούρας– και τον τοποθετεί στη Γερμανία των αρχών του 17ου αιώνα, σε μια χώρα ρημαγμένη από την τραγωδία του Τριακονταετούς Πολέμου. Σ’ έναν κόσμο που παραπαίει, η τέχνη και η απόφαση του περιπλανώμενου καλλιτέχνη να μην πεθάνει ποτέ είναι το νήμα που συνδέει τις απαρχές της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας με τη σημερινή εποχή.

Στο πολυαναμένομενο πέμπτο βιβλίο της εξάτομης μυθιστορηματικής αυτοβιογραφίας του με τίτλο Όνειρα στη βροχή ο Νορβηγός συγγραφέας Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ αποκαλύπτει τις μύχιες μάχες του με την εσωστρέφεια, την κατάχρηση του αλκοόλ, την απιστία και την καλλιτεχνική φιλοδοξία. Και το κάνει με γενναία ειλικρίνεια, συνεχίζοντας με απτόητο πάθος τον Αγώνα του.

Η αρχαιότητα, η ιστορία, το ελληνικό τοπίο και η καθημερινότητα της χώρας μας, πριν από μόλις μερικές δεκαετίες, ζωντανεύουν στο αφήγημα Στο κατώφλι του Δία – Το ταξίδι στην Ελλάδα της σπουδαίας Ουγγαρέζας συγγραφέως Μάγκντα Σάμπο. Μια μοναδική, ιδιαζόντως προσωπική ματιά πάνω στο παρελθόν μας.

Την ιστορία του Χάννα Γιακούμπ, της γυναίκας του Χιλάνα Κοσταντίν Γιακούμπ και της κόρης τους Μπάρμπαρα αφηγείται ο Λιβανέζος Ραμπίε Τζάμπιρ στο βραβευμένο με το Αραβικό Booker μυθιστόρημά του Οι Δρούζοι του Βελιγραδίου. Ο συγγραφέας περιγράφει τη ζωή αυτής της μικρής οικογένειας από τη Βηρυτό και όσα άσχημα της συνέβησαν εξαιτίας της κακοτυχίας εκείνου του άντρα με το μέτριο ανάστημα και το σταρένιο πρόσωπο, τα μαύρα μάτια και μαλλιά – εκείνου που βρέθηκε να πουλά τα αβγά του στο λάθος μέρος, στη λάθος ώρα.

Η Μιτσούγιο Κάκουτα ανήκει στις σημαντικότερες νέες φωνές της ιαπωνικής λογοτεχνίας και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά με το μυθιστόρημα Η όγδοη μέρα, ένα επιτυχημένο υπαρξιακό θρίλερ που αρχίζει με μια γυναίκα να τρέχει στους δρόμους του Τόκιο.

Ένα λαμπρό μυθιστόρημα που αφηγείται τη βασκική, ισπανική και ευρωπαϊκή Ιστορία του 20ού αιώνα μέχρι τις μέρες μας υπογράφει ο Κίρμεν Ουρίμπε με τον τίτλο Την ώρα που ξυπνάμε μαζί.

Ο Γιούρι Ερέρα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους πεζογράφους της νεότερης γενιάς στη Λατινική Αμερική και στον ισπανόφωνο κόσμο εν γένει. Στο συναρπαστικό βιβλίο του με τίτλο Σημάδια πριν το τέλος του κόσμου περιλαμβάνονται τρεις εκτεταμένες νουβέλες που όλες μαζί συνθέτουν μια άτυπη τριλογία για το σύγχρονο Μεξικό, η οποία λαμβάνει οικουμενικές διαστάσεις.

Η Βουδαπέστη είναι το μυθιστόρημα που καταξίωσε σε κοινό και κριτικούς τον διεθνώς φημισμένο μουσικό Σίκο Μπουάρκε ως έναν από τους εξέχοντες συγγραφείς της σύγχρονης Βραζιλίας: ένα εύθυμο λογοτεχνικό επίτευγμα που μας οδηγεί από τις παραλίες της Ιπανέμα στις όχθες του Δούναβη και κρύβει έναν πολύ πρωτότυπο στοχασμό γύρω από τα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας.

«Τοποθετήσεις»

Στη σειρά «Τοποθετήσεις» θα κυκλοφορήσουν τα Ελευθεριακά γραπτά (1948-1960) του Αλμπέρ Καμύ, ένας ξεχωριστός τόμος με κείμενα και άρθρα που έγραψε ο σπουδαίος νομπελίστας συγγραφέας σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του. Η πολιτική και ηθική σκέψη του Καμύ αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο.

Μια σημαντική έκδοση με τις δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις του Καρλ Μαρξ συγκεντρωμένες σ’ έναν τόμο με τίτλο Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο Καρλ Μαρξ – 22 επίκαιρες ανταποκρίσεις για τη «NewYork Daily Tribune». Τα κείμενα αυτά μας εισάγουν στον τρόπο σκέψης του Μαρξ, στην ατμόσφαιρα της εποχής του αλλά και σε κορυφαίας σημασίας θεωρητικές συλλήψεις του, τις οποίες θα επεξεργαζόταν συστηματικά στο μετέπειτα έργο του.

Στις υπόλοιπες σειρές θα κυκλοφορήσουν:

Ποίηση:

Με άλλο βλέμμα της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, Ποιήματα (1971-2008) του Αναστάση Βιστωνίτη, Ράδιον του Νίκου Λαμπρόπουλου.

Δοκίμια:

Λεξικό λογοκρισίας στην Ελλάδα (Καχεκτική δημοκρατία, δικτατορία, μεταπολίτευση), συλλογικός τόμος με επιμέλεια της Πηνελόπης Πετσίνη και του Δημήτρη Χριστόπουλου, Η αυτοτέλεια του αισθητικού και το χαμένο πολίτευμα της αρετής του Θάνου Βερέμη.

Πολιτική – Ιστορία:

Ο Καραμανλής μού είπε… (Από τη σύγκρουση με το Στέμμα μέχρι την 21η Απριλίου – Τα παρασκήνια μιας εποχής) του Γιώργου Α. Λεονταρίτη.

Μαρτυρίες – Βιογραφίες:

Μου μοιάζει ο άνθρωπος με έναν ήλιο, που καίγεται από μόνος του, με τις συνεντεύξεις της Κατερίνας Γώγου σε επιμέλεια της Ευτυχίας Παναγιώτου, Ελευθέριος Βενιζέλος και Μαρία Ελευθερίου: Η αλληλογραφία (1889-1890), με εκτενέστατη εισαγωγή του Μ. Ζ. Κοπιδάκη και έκδοση επιστολών από τη Μαρία Καραγιάννη, Ανδρέας Παπανδρέου: ο οικονομολόγος του Νίκου Παπανδρέου.

Πολιτική και Οικονομία της Υγείας:

Θεωρία και πολιτική στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη του Γιάννη Κυριόπουλου.

Πολιτικές διαχείρισης των γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα των Εμμανουέλας Μπραουδάκη, Βίκυς Ναούμ, Ηλία Κυριόπουλου, Ελευθερίας Καραμπλή, Κώστα Αθανασάκη, Ελπίδας Πάβη, Γιάννη Κυριόπουλου.

Τέχνη:

TSEKLENIS – Τα χρόνια της μόδας | The fashion years (δίγλωσση έκδοση, με επιμέλεια του Δημήτρη Ξανθούλη).

Το βιβλίο στην εκπαίδευση / Για εκπαιδευτικούς και μαθητές:

Φυσική / Τετράδια 10-15 του Χρήστου Α. Καρακόλη.

Πρώτη ανάγνωση / Απρόσμενοι φίλοι:

Σερ Αμί του Βασίλη Παπαθεοδώρου.

Γέφυρες / Λογοτεχνία για νέους:

Μια τηγανιά πατάτες της Ματίνας Παναγιωτελίδου, Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια του Βασίλη Παπαθεοδώρου.

Πηγή: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα: www.culturenow.gr/lightbox