«Η διαγώνιος Αλιέχιν» η ζωή του Ρώσου πρωταθλητή σκάκι

Στο μυθιστόρημά του «Η διαγώνιος Αλιέχιν», ο Γάλλος Arthur Larrue αφηγείται τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του πρωταθλητή του σκακιού Αλεξάντρ Αλιέχιν (1892-1946). Όταν η Ιστορία και η τρέλα διαπλέκονται, είναι ώρα για ματ.

«Η διαγώνιος Αλιέχιν» η ζωή του Ρώσου πρωταθλητή σκάκι

Παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, ο Αλεξάντρ Αλεξάντροβιτς Αλιέχιν, Ρώσος με γαλλική υπηκοότητα, παίζει τη ζωή του σαν μια παρτίδα σκάκι, κερδίζοντας κάθε φορά, όπου κι αν παίζει. Το 1939 όμως, ενώ βρισκόταν στο Μπουένος Άιρες, τον πρόφτασε ο πόλεμος. Διατάσσεται να επιστρέψει στο Παρίσι, όπου γίνεται μάρτυρας της κατάρρευσης της δεύτερης πατρίδας του.

Και να τώρα ο Αλιέχιν, όμηρος των κατακτητών που κυριαρχούν στην Ευρώπη. Οι νέοι άρχοντες θέλουν να τον έχουν του χεριού τους και να εκμεταλλευτούν τη φήμη του. Εκείνος συνεργάζεται μαζί τους, γίνεται φίλος με τον Γκέμπελς, και συμμετέχει στα τουρνουά του Ράιχ. Από βασιλιάς γίνεται πιόνι. Και χάνει μία μία τις βασικές τους νίκες. Τη γυναίκα του, τους βασικούς του αντιπάλους, τους φίλους του. Και στο τέλος του πολέμου βρίσκεται μόνος, αυτοεξόριστος στην Πορτογαλία του Σαλαζάρ.

Εκεί θα παίξει την τελευταία του παρτίδα…

Όταν η Ιστορία και η τρέλα διαπλέκονται είναι ώρα για ματ.

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

Ο Arthur Larrue γράφει με πένα λαμπερή αλλά και κοφτερή σαν ξυράφι. Η ιστορική τεκμηρίωση είναι αντάξια της ανατρεπτικής προσωπικότητας του Αλιέχιν. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα.
Europe Echecs

Ο Arthur Larrue καταπιάνεται με το μπαρόκ πεπρωμένο ενός από τους σπουδαιότερους σκακιστές στην ιστορία. Ένα γοητευτικό μυθιστόρημα, με εναλλαγές στο ύφος και τον ρυθμό της αφήγησης, το νέο επίτευγμα ενός μοναδικού συγγραφέα.
Les Echos

Μια σκακιστική ιδιοφυΐα που προκαλεί ταυτόχρονα θαυμασμό και αποστροφή. Φοβερό ύφος και μαεστρία στη γραφή.
El Pais

Ένας συνδυασμός ιστορικού μυθιστορήματος με κατασκοπικό θρίλερ.
Marie Claire

Θα σας κόψει την ανάσα.
Le Parisien