Οδυσσέας - Το πήγαινε για διήγημα, του βγήκε αχανές μυθιστόρημα

Βιβλίο σπαζοκεφαλιά ο περίφημος «Οδυσσέας» του Τζόυς έχει τη δική του ιστορία

Οδυσσέας - Το πήγαινε για διήγημα, του βγήκε αχανές μυθιστόρημα

Για όσους πονοκεφαλιάζουν σήμερα στην ιδέα να διαβάσουν επιτέλους τον εμβληματικό «Οδυσσέα» του Τζόυς, υπάρχει μια πληροφορία κρυμμένη σε κάποιο γράμμα του συγγραφέα προς τον αδερφό του, τον Στανισλάους Τζόυς.

Ο μεγάλος Ιρλανδός πεζογράφος σκεφτόταν αρχικά τον «Οδυσσέα» ως ένα από τα διηγήματα τα οποία θα συνέθεταν ένα δεύτερο μέρος του κύκλου διηγημάτων του, που είναι γνωστά με τον γενικό τίτλο «Δουβλινέζοι».

Κι αυτό βέβαια οφειλόταν ακριβώς στο εύρημα μιας Οδύσσειας που αφορά μια και μοναδική μέρα στη μακρινή πρωτεύουσα της Ιρλανδίας. Στο αστικό περιβάλλον του Δουβλίνου θα εκτυλίσσονταν όλα τα ταξίδια του Οδυσσέα που ο Τζόυς θα του έδινε ως δια μαγείας Ιρλανδικό διαβατήριο. Ο περιορισμένος χώρος και χρόνος ως αφηγηματικό στρατήγημα δεν έδινε αρχικά, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε ο Τζόυς, το περιθώριο για μια ιδιαίτερα μεγάλη αφήγηση.

Η συνέχεια βέβαια είναι γνωστή και επιβεβαιώνει τον κανόνα πως κανένας συγγραφέας δεν ξέρει πού θα τον οδηγήσει μια αρχική ιδέα. Ο γιγαντισμός του Δουβλινέζου Οδυσσέα παραμένει μέχρι σήμερα ένα άλυτο αναγνωστικό αίνιγμα.