Παρουσιάστηκε το δίτομο βιβλίο του Κώστα Χαλέμου «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ»

Χθες, Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Χαλέμου «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ» στο χώρο του πρώην εργοστασίου Μουταλάσκη, στη Νέα Ιωνία

Παρουσιάστηκε το δίτομο βιβλίο του Κώστα  Χαλέμου «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ»

Στο Συνεδριακό Κέντρο Κτιριακού συγκροτήματος Eurobank, χώρο του πρώην εργοστασίου Μουταλάσκη, στη Νέα Ιωνία, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Χαλέμου «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ, Κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη».

Στην κατάμεστη αίθουσα, έλαβε χώρα μια συγκινητική εκδήλωση που ανέσυρε μνήμες από το παρελθόν της εμβληματικής συνοικίας.

Προεπισκόπηση εικόνας

Το πάνελ των ομιλητών: (από αριστερά), Κώστας Χαλέμος, Γιώργος Αραχωβίτης, Όλγα Δακουρά-Βογιατζόγλου, Καλλιόπη Στεριάδου

Ο αρχιτέκτων Γιώργος Αραχωβίτης μίλησε για την εμπνευσμένη ιδέα να διασωθεί ένας ολόκληρος κόσμος με την ανάδειξη ενός λειτουργικού όσο και επιβλητικού κτιρίου που πήρε τη θέση του παλιού εργοστασίου. Η αρχαιολόγος Όλγα Δακουρά-Βογιατζόγλου και η καθηγήτρια του Παντείου, Καλλιόπη Στεριάδου έδωσαν το ιστορικό πλαίσιο και τις μυθοπλαστικές προεκτάσεις που συνθέτουν τη φιλόδοξη δίτομη αφήγηση του Κώστα Χαλέμου.

Ο συγγραφέας έκλεισε την εκδήλωση με ένα σύντομο, κατανυκτικό λόγο, διαγράφοντας εν συντομία την μεγάλη πορεία της δημιουργίας και καθιστώντας σαφές το μότο που περιέχεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο «Ταύρος του Μάντσεστερ» δεν είναι απλά ένα βιβλίο για τη διαδρομή ενός εργοστασίου ή έστω για την εξέλιξη της Κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας. Είναι η ιστορία μισού και πλέον αιώνα της Νέας Ιωνίας και των ανθρώπων της.

Ετοιμάζει νέο βιβλίο ο Ιωνιώτης συγγραφέας Κώστας Χαλέμος - Ionianet.gr

O Κώστας Χαλέμος στη δίτομη αυτή αφήγηση αναπλάθει όχι μόνο το πραγματολογικό μέρος αλλά και την παράλληλη πορεία ανθρώπινων υπάρξεων που στη σκιά της Ιστορίας κατάφεραν ακολουθώντας τον ηρωικό δρόμο της καθημερινής βιοπάλης να φτάσουν ως τις εκβολές του χρόνου. Πρόσωπα αγαπημένα όπως ο πατέρας Αλέξανδρος, ο μαστρο-Ιάκωβος, ο κύριος Μάκης, ο γιατρός Κυπριανός γίνονται αφηγηματικές ψηφίδες στη βουή της Ιστορίας και ζωντανεύουν ξανά λίγο πριν επιστρέψουν στη σιωπή του χτες.