Ποδόσφαιρο και χούντα μέσα από ένα μπαράζ

To εξαιρετικό βιβλίο «1969: Το μπαράζ - Καλλιθέα αγάπη μου» του συγγραφέα και σκηνοθέτη Θανάση Σκρουμπέλου παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας με τη συμμετοχή και του «ΦΩΤΟΣ».

Ποδόσφαιρο και χούντα μέσα από ένα μπαράζ

Ξύπνησαν μνήμες στο δημοτικό θέατρο Καλλιθέας με την παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Σκρουμπέλου «1969: Το μπαράζ - Καλλιθέα αγάπη μου», παρόντων τριών από τους επτά εν ζωή παικτών που μεγαλούργησαν στο ιστορικό ματς, όπου μπροστά σε 10.000 Καλλιθεάτες η ομάδα της γειτονιάς κέρδισε 1-0 το Κορωπί της χούντας και προβιβάστηκε στη Β’ Εθνική.

5750796.jpg
Ο διευθυντής σύνταξης του «ΦΩΤΟΣ», Σπύρος Κερκύρας, προλογίζει το βιβλίο

Διοργανωτής και παρουσιαστής ο διευθυντής της εφημερίδας μας, Σπύρος Κερκύρας, με θείο, πατέρα και παππού ενεργά μέλη τότε της ιστορικής ομάδας, είτε ως παίκτες είτε ως διοικούντες.

5750896.jpg
Ο συγγραφέας Θανάσης Σκρουμπέλος με τρεις από τους παίκτες εκείνης της ομάδας. Τους Γιώργο Λέλο, Γιάννη Μαξούρη και Θέμη Ντούλα, ενώ πίσω διακρίνεται ο Σπύρος Κερκύρας και ο Καλλιθεάτης δημοσιογράφος Γιώργος Δάβος

Ο σκόρερ του αγώνα, Γιάννης Μαξούρης, ευθυτενής και σπόρτσμαν διηγήθηκε ότι η γιαγιά του είπε «θυμήθηκα την Κατοχή, τότε που δεν κυκλοφορούσε ψυχή στον δρόμο, αφού όλη η γειτονιά είχε πάει με πούλμαν στην Εύβοια» και τον παππού να μονολογεί όταν άκουσε πως σκόρερ ήταν ο εγγονός του «τώρα μπορεί να με πάρει ο Θεός».

5750824.jpg
Ο συντάκτης του «ΦΩΤΟΣ» και προσωπικός φίλος του συγγραφέα, Στέφανος Λεμονίδης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης

Ο Γιώργος Λέλος μίλησε για την οδυνηρή εμπειρία κατά τη διάρκεια της παράτασης, όταν την ώρα που έπινε νερό για να δροσιστεί τον χτύπησε με κλοτσιά αντίπαλος στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να χάσει 5 δόντια και να διακομιστεί στο νοσοκομείο.

5750777.jpg
Το πάνελ των ανθρώπων που τίμησαν με τις ομιλίες τους τον συγγραφέα. Αριστερά ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Καλλιθέας, Λάζαρος Λασκαρίδης, ο Σπύρος Κερκύρας, ο Θανάσης Σκρουμπέλος, ο Στέφανος Λεμονίδης, ο πρόεδρος του ΓΣ Καλλιθέας, Σπύρος Παπαδόπουλος, ο γνωστός δημοσιογράφος Μάκης Διόγος, ο πρώην πρόεδρος του Εσπέρου Καλλιθέας, Ιορδάνης Παραδεισόπουλος και ο ηθοποιός Θοδωρής Προκοπίου.

Ο Θέμις Ντούλας, από τους κορυφαίους σε συμμετοχές στη «γαλανόλευκη» ομάδα, βούρκωσε και ευχαρίστησε με συγκίνηση τον συγγραφέα που τον μετέφερε σε εκείνη την εποχή. Το πάνελ κοσμούσε η θρυλική γαλανόλευκη φανέλα με ρίγες του αείμνηστου Ντίνου Λεβέντη.

5750900.jpg
Η ιστορική φανέλα του πρίφημου μπαράζ, η οποία ανήκει στην οικογένεια του αείμνηστου ποδοσφαιριστή Ντίνου Λεβέντη, στα χέρια των Σπύρου Κερκύρα και Γιώργου Δάβου

Ο πρόεδρος της Καλλιθέας, Σπύρος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε τη νίκη στο μπαράζ την πιο σημαντική στην ιστορία της Καλλιθέας, μεγαλύτερη και από εκείνη του προβιβασμού στην Α’ Εθνική.

Ο Ιορδάνης Παραδεισόπουλος, πρώην πρόεδρος Εσπέρου, με πλούσιο ηλεκτρονικό αρχείο, που βοήθησε στη συγγραφή του βιβλίου αναφέρθηκε στο παρασκήνιο και την υπονόμευση της χούντας, που έκανε το παν για να ανεβεί το αγαπημένο της Κορωπί. Τα κατάφεραν τελικά με τη δημιουργία και τρίτου ομίλου, για να χωρέσει και η ηττημένη του μπαράζ.

5750913.jpg
Το εμβληματικό για την πόλη και την ομάδα της Καλλιθέας βιβλίο, με μία ιστορική φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς στο τέλος του αγώνα της Χαλκίδας

Ο συνάδελφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ Μάκης Διόγος θυμήθηκε μεταξύ άλλων τα παιδικά χρόνια του στα Πετράλωνα, όταν παρακολουθούσε τις τρεις μεγάλες ομάδες της ευρύτερης περιοχής την Καλλιθέα, τον Φωστήρα και τον Πανιώνιο, ενώ ο αγαπητός φίλος και συνάδελφος Κώστας Μυλωνάς αναφέρθηκε στον ρομαντισμό της εποχής και σε μία συνέντευξη με τον Κώστα Καραπατή που του είπε «με είκοσι δραχμές, όσο κόστιζε το εισιτήριο, ένας υγιής φίλαθλος γέμιζε την εβδομάδα του με ιστορίες και αντιπαραθέσεις για το ματς της Κυριακής, αλλά και τον επόμενο αγώνα με κουβέντες στα καφενεία».

Ο Κώστας Μυλωνάς

Εμείς επισημάναμε την αγάπη της χούντας στο Κορωπί, που έφτασαν στο σημείο να συζητούν τη μετονομασία της ομάδας σε «21η Απριλίου», αλλά και στην ένσταση που τους εμπόδισε να το κάνουν. «Τι θα γράφουν οι εφημερίδες όταν χάνουμε; Έχασε η 21η Απριλίου. Θα γίνει πανηγύρι». Αναφερθήκαμε επίσης, στη διαχρονική ιστορικότητα του Ιπποδρόμου, όπου βασανίστηκε ο δήμαρχος και ιδρυτής της Καλλιθέας, Ιωάννης Γάλλος, αφού στην ίδια περιοχή τον 7ο π.χ. τάφηκαν «οι δεσμώτες του Φαλήρου» και τα λείψανά τους βρέθηκαν σε ανασκαφές του 1911.

Ο Γιώργος Αντωνακάκης, επί σειρά ετών αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος, μίλησε για τη συγχώνευση των 5 ομάδων της περιοχής και τη γέννηση της Καλλιθέας, αλλά και τη συνεισφορά του Ιωάννη Γάλλου, καθώς και του Σταύρου Καρασίδη, και προέτρεψε τον αντιδήμαρχο Καλλιθέας και υπεύθυνο πολιτισμού, Λάζαρο Λασκαρίδη, να κοσμήσει τη βιβλιοθήκη του Δήμου με δεκάδες αντίτυπα του βιβλίου, για να μάθουν την ιστορία της ομάδας οι δημότες.

Ο Λασκαρίδης με τη σειρά του τόνισε: «Με πρωταγωνιστές στην ίδρυσή της πρόσωπα όπως οι αξέχαστοι Σπύρος Κερκύρας -παππούς του αγαπητού μας ενορχηστρωτή του «Ευαγγελίου» μας και πρώτος πρόεδρος της ομάδας- Τάκης Χιουρέας και Βασίλης Δεδούσης, ο ενεργός πάντα Σταύρος Καρακασίδης. Και, ναι! Η χούντα σε εκείνο το μπαράζ δεν ήθελε να ανέλθει κατηγορία η Καλλιθέα αλλά το Κορωπί, το οποίο είχε υπό τη σκέπη του ο απόλυτος άρχων του αθλητισμού, συνταγματάρχης Ασλανίδης. Και πάλι ναι! Μπήκαν στη μύτη των κρατούντων και η απόβαση των Καλλιθεατών στη Χαλκίδα και η επινίκια συγκέντρωση στη Δαβάκη. Απασχόλησαν ακόμα και το BBC!