Τα βιβλία του Φθινοπώρου από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» υποδέχονται τη νέα σεζόν με τα νέα εκδοτικά τους σχέδια που αφορούν την ελληνική και ξένη λογοτεχνία

Τα βιβλία του Φθινοπώρου από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Πολλά και σημαντικά βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ» μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, μεταξύ των οποίων τα νέα μυθιστορήματα του Αλέξη Πανσέληνου Λάδι σε καμβά και του Κώστα Ακρίβου Ανδρωμάχη. Ο συγγραφέας εκπαιδευτικών βιβλίων και ποιητής Αγαθοκλής Αζέλης κάνει την πρώτη του απόπειρα στον χώρο της μυθοπλασίας με μια συλλογή διηγημάτων «μπονσάι» που έχει τίτλο Στις μυλόπετρες του χρόνου. Η Καλή Δοξιάδη στην Κληρονομιά παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της συναρπαστικής τριλογίας της «Μια ιστορία μόνο», ενώ ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος, με αφετηρία το ημερολόγιο που κρατούσε ο πατέρας του από τα χρόνια του ’30 έως το 1944, στο νέο του βιβλίο Ένα παιδί μεγαλώνει στην Αθήνα: 1934-1944, ξετυλίγει μια διπλή αφήγηση μέσα στον χρόνο με φόντο την Αθήνα της Κατοχής, αλλά και το τοπίο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας εκείνα τα χρόνια.
Στις εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ» για πρώτη φορά ο Άρης Αλεξανδρής και το βιβλίο του Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα, ένα σύγχρονο bildungsroman, που αποτυπώνει την πορεία ενηλικίωσης ενός νεαρού ο οποίος θέλει να ξεφύγει από τους περιορισμούς της μικρής πόλης, και η αρχαιολόγος Ίριδα Τζαχίλη με το βιβλίο της Μια γερμανική συλλογή γραμματοσήμων.


Στο πλαίσιο επανακυκλοφορίας των από καιρό εξαντλημένων έργων του Φώτη Κόντογλου θα κυκλοφορήσουν επίσης οι εκδόσεις Ιστορίες και περιστατικά και Ο Θεός Κόνανος και το μοναστήρι του το λεγόμενο καταβύθιση, οι οποίες θα συνοδεύονται από επίμετρο του Σταύρου Ζουμπουλάκη με την εκδοτική ιστορία τους.
Επανακυκλοφορούν επίσης οι πρώτες δύο υποθέσεις του αστυνόμου Καπετάνου στη σειρά «Σκοτεινά νερά», την οποία υπογράφει ο ταλαντούχος Δημήτρης Σίμος, Τα βατράχια και Τυφλά ψάρια.

Φεύγουμε από τη λογοτεχνία και κάνουμε στάση στην επιστήμη και στην οικονομία.
Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος (1943-2022), ο δημοφιλέστερος και πλέον έγκριτος εκλαϊκευτής αστρονομίας στην Ελλάδα, ξεναγεί τους αναγνώστες στον ελληνικό φθινοπωρινό ουρανό με το βιβλίο του Ο ουρανός της Ελλάδας: Φθινόπωρο, το οποίο ολοκληρώνει τη σειρά με τους αστερισμούς κάθε εποχής. Ακόμα ένα βιβλίο του περιλαμβάνεται στο εκδοτικό πρόγραμμα του τελευταίου τετραμήνου του 2022. Στο Εξ αφορμής: 50+1 Κείμενα από την Καθημερινή της Κυριακής, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, εμπεριέχονται γραπτά του σπουδαίου Έλληνα αστροφυσικού που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια στην εφημερίδα. Με πρόλογο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Ηλία Μαγκλίνη.
Ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος στη LAMDA Development, με πολυετή εμπειρία σε σημαντικές διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και ένας από τους πιο «επιδραστικούς» CEO στην Ελλάδα, διερωτάται Γιατί αυτοί πέτυχαν; και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο πώς κάποιες πόλεις και χώρες προχώρησαν και ανελίχθηκαν σε οικονομικές δυνάμεις.

Για τις Βελονιές της πρωτοπορίας γράφει η Ζέφη Κόλια σε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για μια διαφορετική πτυχή της Ιστορίας: για τους μόδιστρους, τις υποκουλτούρες, τα κινήματα και τις μόδες του δρόμου που διαμόρφωσαν την ενδυματολογική αισθητική του 20ού αιώνα.

Στις προθήκες της ξένης πεζογραφίας οι αναγνώστες θα βρουν βιβλία σπουδαίων σύγχρονων συγγραφέων, καθώς και βιβλία που έχουν σπάσει το φράγμα του χρόνου και διεκδικούν μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.
Προς τον Παράδεισο μας οδηγεί αυτή τη φορά η συγγραφέας του σύγχρονου κλασικού πλέον Λίγη ζωή. Η Hanya Yanagihara, η νέα σταρ της σύγχρονης αμερικάνικης λογοτεχνίας, συνθέτει ένα τολμηρό, ευφυές, έξοχο μυθιστόρημα για τους εραστές, την οικογένεια, την απώλεια και την άπιαστη υπόσχεση της ουτοπίας, το οποίο αναμένουμε με μεγάλη προσμονή στα ελληνικά.
Δύο υποψήφια βιβλία για το σημαντικό βραβείο Booker θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι βιβλιόφιλοι: Την Παρακαταθήκη του Αργεντινού, μεγαλωμένου στη Σουηδία, Hernán Diaz που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 20 χώρες. Ένα δεξιοτεχνικό παζλ που μας αναγκάζει να ξανασκεφτούμε τις αξίες μας και το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε και καθιερώνει τον δημιουργό του ως έναν από τους σημαντικότερους χρονογράφους της αμερικάνικης χίμαιρας. Το κομψοτέχνημα της Ιρλανδής Claire Keegan με τον τίτλο Μικρά πράγματα σαν κι αυτά, που δικαίως υμνήθηκε από τους κριτικούς και μεταφράζεται σε περισσότερες από 16 γλώσσες, θίγει τη συνένοχη σιωπή μιας ιρλανδικής πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εκκλησίας.
H Ιστορία και η τρέλα διαπλέκονται στη Διαγώνιο Αλιέχιν, ένα αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα από τον Γάλλο Arthur Larrue για τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι Αλεξάντρ Αλιέχιν.

Οι Σημειώσεις ενός πορνόγερου ή, αλλιώς, η αυτοβιογραφία σε συνέχειες ενός ανθρώπου που ζει επικίνδυνα, δηλαδή του Τσαρλς Μπουκόβσκι, έρχονται να συμπληρώσουν την εργογραφία αυτής της δεσπόζουσας μορφής των αμερικάνικων γραμμάτων στον κατάλογό μας.
Μετά την παγκόσμια επιτυχία που γνώρισε το Πράσινο σημειωματάριο, οι απανταχού φανατικοί αναγνώστες που απέκτησε η Βρετανίδα πρώην διαφημίστρια Clare Pooley τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό αναμένουν με αδημονία το νέο της βιβλίο. Οι επιβάτες της αποβάθρας 5 αποτελούν ακόμα μία φορά ένα καστ αξέχαστων χαρακτήρων που θα κλέψουν τις καρδιές μας.
O βραβευμένος με Booker Julian Barnes με το νέο του μυθιστόρημα που φέρει τον τίτλο Ελίζαμπεθ Φιντς αποτίει έναν φόρο τιμής στη φιλοσοφία και παρουσιάζει μια προσεκτική αποτίμηση της Ιστορίας καλώντας μας να σκεφτόμαστε ανεξάρτητα.

Στην κατηγορία της κλασικής λογοτεχνίας θα έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε τον Ροβινσόνα Κρούσο του Daniel Defoe, ένα βιβλίο που σηματοδότησε την έναρξη της ρεαλιστικής μυθοπλασίας ως λογοτεχνικού είδους, το πρώτο σημαντικό λογοτεχνικό έργο του οποίου η ιστορία ήταν ανεξάρτητη από μυθολογίες, θρύλους ή προηγούμενη βιβλιογραφία.
Τέλος, στις προθήκες των βιβλιοπωλείων θα ξαναβρούμε σημαντικά έργα σπουδαίων δημιουργών της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας: το υπέροχο Πάρα πολλή ευτυχία της Καναδής, βραβευμένης με Νόμπελ Alice Munro, την κλασική Τριλογία της Νέας Υόρκης του μετρ της γραφής Paul Auster και το θαρραλέο Κάρολ της Αμερικανίδας Patricia Highsmith.

Στην αστυνομική λογοτεχνία η αγωνία χτυπάει κόκκινο με νέες αφίξεις και νέα βιβλία πολυαγαπημένων συγγραφέων.
Τα βιβλία του θρύλου του είδους William McIlvanney (χαρακτηρίζεται ως «πατέρας του tartan noir» και ως «Σκοτσέζος Καμί») με πρωταγωνιστή τον Τζακ Λέιντλο άλλαξαν την αστυνομική λογοτεχνία. Όταν ο συγγραφέας πέθανε, το 2015, άφησε ένα ημιτελές χειρόγραφο που αφορούσε την πρώτη υπόθεση του Λέιντλο. Ο Ian Rankin, μεγάλος θαυμαστής του McIlvanney, ολοκληρώνει ό,τι άρχισε εκείνος. Στο βιβλίο Το σκοτάδι παραμένει οι δυο αυτοί θρυλικοί συγγραφείς ζωντανεύουν τον κόσμο του εγκλήματος στη Γλασκόβη του 1970 και την αδιάκοπη αναζήτηση της αλήθειας.
Το Τελευταίο πάρτι, το νέο εκρηκτικό αστυνομικό της αγαπημένης στο αναγνωστικό κοινό Clare Mackintosh, της συγγραφέα που έχει πουλήσει 2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και τα βιβλία της έχουν παραμείνει πάνω από 50 εβδομάδες στη λίστα των μπεστ σέλερ της Sunday Times, αποτελεί το πρώτο μέρος μιας καινούργιας σειράς.
Με το 1795: Η ώρα της κάθαρσης (1795 – μτφρ. Γρηγόρης Κονδύλης), ο πολυσυζητημένος Σουηδός Niklas Natt och Dag κλείνει την μπεστ σέλερ νουάρ ιστορική τριλογία του με την οποία απέδωσε με εξαιρετική γλαφυρότητα, πιστότητα και ζωντάνια τις ίντριγκες του αιματοβαμμένου 18ου αιώνα.
Μετά Το κουτί έρχεται το δεύτερο μέρος της τριλογίας που υπογράφουν η Σουηδή βασίλισσα των μπεστ σέλερ Camilla Lackberg και ο διασημότερος και πιο περιζήτητος ομιλητής της χώρας της και βραβευμένος πνευματιστής Henrik Fexeus. Η σέχτα με πρωταγωνιστές την αστυνομικό Μίνα Νταμπίρι και τον πνευματιστή Βίνσεντ Βάλντερ, το πιο ευπώλητο βιβλίο στη Σουηδία για το φετινό καλοκαίρι, είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο για εύθραυστους οικογενειακούς δεσμούς, ωμές δολοφονίες και ζοφερά μυστικά του παρελθόντος.
Τέλος, πρόκειται να επανεκδοθεί το σύνθετο ψυχολογικό θρίλερ της Patricia Highsmith Αυτή η γλυκιά αρρώστια.

Στον χώρο του θρίλερ η Ισλανδή Yrsa Sigurdardóttir βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της και επιστρέφει με ένα ανατριχιαστικό μεταφυσικό θρίλερ που έχει τον τίτλο Η λεία, ενώ Το τελευταίο σπίτι της οδού Νίντλες της πολυταξιδεμένης Αμερικανοβρετανίδας Catriona Ward θα στοιχειώνει για πολύ καιρό τους αναγνώστες του. Πρόκειται για ένα γοτθικό θρίλερ στα χνάρια της Shirley Jackson, γεμάτο ανατροπές, αλλά και μια ενδελεχή διερεύνηση του πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η φύση του ανθρώπου για να προστατεύσει ένα παιδί απ’ τον τρόμο.

Βιογραφίες και ιστορικοκοινωνικά δοκίμια, βιβλία που θα μας κάνουν καλύτερους, αλλά και δοκίμια σύγχρονου προβληματισμού από κορυφαίους διανοούμενους θα κυκλοφορήσουν στα βιβλιοπωλεία.
Ο Αμερικανός Ryan Holiday είναι ένας από τους πιο γνωστούς στοχαστές και συγγραφείς στον κλάδο της αρχαίας φιλοσοφίας και της συμβολής της στη βελτίωση του τρόπου ζωής σήμερα. Τα βιβλία του γίνονται διεθνή μπεστ σέλερ και μεταφράζονται σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Το Δείξε θάρρος: Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς εγκαινιάζει μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων για τις βασικές αρετές της αρχαίας φιλοσοφίας ξεκινώντας, ίσως, από την πλέον θεμελιώδη.
Η Αυστραλή, γεννημένη στην Αμερική, Linda Jaivin, ειδήμων στην πολιτική, τη γλώσσα και την κουλτούρα της Κίνας, συμπυκνώνει τη μακραίωνη ιστορία της αχανούς χώρας σε ένα σύντομο, ευανάγνωστο χρονικό με ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για το πολυπρόσωπο αυτό κράτος. Τίτλος: Σύντομη ιστορία της Κίνας.

Το βιβλίο του πολυβραβευμένου και πολυμεταφρασμένου Σουηδού συγγραφέα και ιστορικού Peter Englund Εφιαλτικές νύχτες: Νοέμβρης 1942. Καθοριστικές στιγμές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε 360 κεφάλαια βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ημερολόγια, επιστολές και απομνημονεύματα ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα της εποχής. Το πλούσιο υλικό ζωντανεύει με βαθιά συγκινητικό και θαυμάσια διαφωτιστικό τρόπο από την πένα του Peter Englund και η αφήγηση ουσιαστικά ξετυλίγεται μέσα από τις ιστορίες 78 πολύ διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων.

Μια υπέροχα εικονογραφημένη καταβύθιση στο ανοσοποιητικό σύστημα που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το σώμα μας παραδίδει ο Γερμανός Philipp Dettmer. Στο βιβλίο του Ανοσοποιητικό: Ένα ταξίδι στο μυστηριώδες σύστημα που σε κρατάει ζωντανό συνδυάζονται οι γνώσεις με το χιούμορ και το αποτέλεσμα είναι ένα άκρως ενδιαφέρον και απαραίτητο ανάγνωσμα.

Πριν ακόμη προλάβει να παραδώσει το ολοκληρωμένο χειρόγραφο ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας Arthur L. Carter του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Charles Seife, τα δικαιώματα για τη μετάφραση και την έκδοση του βιβλίου του Ο πραγματικός Χόκινγκ: Κατασκευάζοντας έναν διάσημο επιστήμονα είχαν αγοραστεί από πολλές χώρες. Σε αυτή τη βιογραφία, που εντάσσεται στη σειρά «Ιστορίες ζωής – Μεγάλες προσωπικότητες», ο Charles Seife ξεδιπλώνει τη ζωή και αποκαλύπτει την προσωπικότητα και το έργο του Stephen Hawking σε μια κριτική καταγραφή των πολλών όψεων του βίου του.

Στη σειρά «Οξυγόνο», που περιλαμβάνει έργα που πραγματεύονται θέματα σύγχρονης σκέψης από κορυφαίους συγγραφείς με διεθνή απήχηση, θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του γλωσσολόγου και δημοσιογράφου Gaston Dorren 60 γλώσσες: Ένα ταξίδι στην Ευρώπη, μια απολαυστική και διαφορετική περιήγηση στην ήπειρό μας, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που σκέφτεται ο καθένας μας για αυτήν.

Επίσης, επανακυκλοφορούν: Το βιβλίο του βραβευμένου δημοσιογράφου και ιστορικού Εrik Larson Στον κήπο με τα θηρία: Ένα συναρπαστικό χρονικό της ανόδου του Τρίτου Ράιχ, που είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, εμπλουτισμένο με τον πρόλογο της Βασιλικής Γεωργιάδου, καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθύντριας του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών, και το βιβλίο Σύντομη ιστορία της Ευρώπης του διακεκριμένου Αυστραλού ιστορικού John Hirst, ένα πανόραμα της ευρωπαϊκής ιστορίας που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει ως τις μέρες μας.


.

πηγή: mag24