Το A Book Affair επιστρέφει με νέες εκδηλώσεις

Το project του Ινστιτούτου Γκαίτε και του Radio Athènes, A Book Affair, επιστρέφει τον Σεπτέμβριο με τη δεύτερη ενότητα των εκδηλώσεων του.

Το A Book Affair επιστρέφει με νέες εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα της δεύτερης ενότητας του A BOOK AFFAIR ξεκινά. Ιδωμένο στο σύνολό του σαν ένα περφόρμανς που ξεκίνησε τον Μάιο και θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται έως τον Νοέμβριο του 2018, το πρότζεκτ αποτελείται από lecture-performances, εικαστικές παρεμβάσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, αναγνώσεις και ζωντανές μουσικές περφόρμανς (sound art).

Ο συνδετικός κρίκος των επιμελητών, καλλιτεχνών, εκδοτών, συγγραφέων, δραματουργών, χορογράφων και θεωρητικών που θα συμμετέχουν στο A BOOK AFFAIR είναι η σύγχρονη τέχνη και η ‘ανάγνωση’ σαν μια κατάσταση/δραστηριότητα που εμπλέκει όχι μόνο τον νου αλλά και το σώμα, στη δημιουργία νοημάτων και μιας νέας ποιητικής. Η ‘ανάγνωση’ σαν μεθοδολογική και μεταμορφωτική γέφυρα.

A BOOK AFFAIR: είναι ένα πείραμα που προσεγγίζει τη ‘βιβλιοθήκη’ σαν χώρο διακειμενικότητας, δημιουργίας (creation), ξε-δημιουργίας (un-creation), και αναψυχής (recreation) -για να δανειστούμε μερικές έννοιες που διερευνά ο Michel Foucault στο δοκίμιό του «Φαντασιώσεις της Βιβλιοθήκης» (1977).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Φθινόπωρο-Χειμώνας 2018

ABA #8
KARL WIRSUM_Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου (Radio Athènes)
7:30 μμ.


Αφίσες, βιβλία, zines, λιθογραφίες και ταινίες του Αμερικανού καλλιτέχνη που ανήκε στην καλλιτεχνική ομάδα «Hairy Who» που δραστηροποιήθηκε στο Σικάγο την δεκαετία του 1960. Αντλώντας το εικονικό λεξιλόγιό του από καθημερινά υλικά-διαφημίσεις, κόμικς, πόστερς αλλά και Ιαπωνικές γκραβούρες, μουσική blues και προ-Κολομβιανή τέχνη, ο Wirsum συνεχίζει να δουλεύει χρησιμοποιώντας τη γλώσσα, ανθρωπομορφικές φιγούρες σε φανταστικά σενάρια, με ιδιαίτερο χιούμορ.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ανδρέα Μελά.

ABA #9
BILL: JULIE PEETERS, ROSALIND NASHASHIBI, ELENA NARBUTAITE_Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου (Radio Athènes και μπαρ)
7:30 μμ.


Το BILL, ένα ετήσιο περιοδικό φωτογραφικών ιστοριών, το οποίο επιμελείται και σχεδιάζει η Julie Peeters, θα παρουσιαστεί στο Radio Athènes από την Julie μαζί με τις καλλιτέχνιδες και συνεργάτιδες του πρώτου τεύχους: Rosalind Nashashibi και Elena Narbutaitė. Μετά από την 20λεπτη εισαγωγή στο Radio Athènes το βράδυ με το BILL Ju Ju Banana Ash θα συνεχιστεί σε μπαρ, κοντά στο Radio Athènes (το όνομα του μπαρ θα ανακοινωθεί σύντομα).

Julie Peeters, συντάκτρια του περιοδικού
Rosalind Nashashibi, ντράμερ
Elena Narbutaitė, πρέπει να την καλέσουμε

ABA #10
LENIO KAKLEA_Τετάρτη 8 Οκτωβρίου (Radio Athènes)
7:30 μμ.


Η Lenio Kaklea είναι καλλιτέχνιδα και περφόρμερ, αναπτύσσει χορογραφικά και επιμελητικά πρότζεκτ που διερευνούν τις διασταυρώσεις του χορού, της έρευνας και της κριτικής θεωρίας. Ετοιμάζει ένα νέο κομμάτι ανταποκρινόμενη στο A Book Affair και στο περιβάλλον που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Etienne Descloux.

ABA #11
POLYPEN & NEXT SPRING: SABETH BUCHMANN, KERSTIN STAKEMEIER, LAURA PRESTON _Τετάρτη 31η Οκτωβρίου (ο χώρος θα καθοριστεί σύντομα)
7:00 μμ


Η Sabeth Buchmann είναι θεωρητικός και συγγραφέας, επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεωρίας της Τέχνης και Πολιτιστικών Σπουδών της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στη Βιέννη. Κείμενά της δημοσιεύονται τακτικά στο Artforum και στο Texte zur Kunst και είναι συν-εκδότρια του οίκου POLYPEN. Θα συζητήσει με τη συγγραφέα και κριτικό Kerstin Stakemeier σχετικά με το νέο βιβλίο της Deformed Formalism: Processes of Antimodal Defined Formalisms: Processes of Antimodern Aesthetics.

Η Laura Preston, συγγραφέας και συντάκτρια του Next Spring, παρουσιάζει τη δεύτερη έκδοση του περιοδικού Athens, June 18 που επικεντρώνεται στο έργο της καλλιτέχνιδος Marianna Christofides με έδρα το Βερολίνο, με κείμενα της Έλενας Πάρπα.

ABA #12
ΕΚΔΟΣΕΙΣ FITZCARRALDO: JACQUES TESTARD & PATRICK LANGLEY_Παρασκευή 2 Νοεμβρίου (ο χώρος θα καθοριστεί σύντομα)
7:00 μμ


Ο Jacques Testard, ιδρυτής και συντάκτης των εκδόσεων Fitzcarraldo σε συζήτηση με τον συγγραφέα Patrick Langley γύρω από το μυθιστόρημά του Arkady.

‘Ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα μετά το Brexit, το Arkady λανβάνει χώρα σε μια ανώνυμη πόλη που είναι και δεν είναι το Λονδίνο, με έντονη την ατμόσφαιρα των ταραχών του 2011 και την καταστροφική αύρα των ημερών μετά τη φωτιά του Grenfell. Είναι λοξό και ζοφερό: δεν είναι ποτέ σαφές τι έχει συμβεί ή συμβαίνει, τι είναι αυτό που τελικά έχει σπάσει ή πλημμυρίσει τον κόσμο μας. …

Αλλά υπάρχει πάντα η ελπίδα μέσα στο σκοτάδι, και στην Αρκαδία ζει μέσα στην αδιάσπαστη αδελφική αγάπη των δύο ηρώων του μυθιστορήματος, του Τζάκσον και του Φρανκ, των οποίων η σχέση είναι τόσο όμορφα χαραγμένη … Η Αρκαδία προτείνει πως εμείς θα οικοδομήσουμε τις δικές μας αρκαδίες από τα όνειρα που μας στοιχειώνουν, τόσο απειλητικά όσο και προστατευτικά ».

– Lauren Elkin, The Guardian

Ο Fitzcarraldo Editions είναι ένας ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος, που ειδικεύεται στα σύγχρονα μυθιστορήματα και τα μακρά δοκίμια. Ιδρύθηκε το 2014, επικεντρώνεται σε φιλόδοξη και καινοτόμο γραφή με φαντασία, τόσο σε μετάφραση όσο και στην αγγλική γλώσσα. Η σειρά σχεδιάστηκε από τον Ray O’Meara, με τα κλασσικά French flaps, χρησιμοποιώντας μια ειδικά σχεδιασμένη γραμματοσειρά serif (που ονομάζεται Fitzcarraldo).

Οι εκδόσεις Fitzcarraldo εκδίδουν, μεταξύ άλλων συγγραφέων, τη βραβευμένη με το Νόμπελ λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και την Όλγα Τόκαρτσουκ βραβευμένη με το Man Booker International Prize 2018.

«Οι εκδόσεις Fitzcarraldo είναι ίσως ο πιο συναρπαστικός εκδοτικός οίκος στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν τη στιγμή.» – Stuart Evers, New Statesman

ABA #13
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ & ΠAT _Πέμπτη 8 Νοεμβρίου (Radio Athènes)
7:00 μμ


Ο καλλιτέχνης Γιάννης Παπαδόπουλος παρουσιάζει το βιβλίο «Actopolis Art Book» μέσω των εκδόσεων Omblos, σε επιμέλεια ΠΑΤ και η συνυδρύτρια της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών Ελπίδα Καραμπά συνομιλεί με τη Βρετανή θεωρητικό Angela McRobbie.

ABA #14
ΑΛΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ_Τετάρτη 14 Νοεμβρίου (Radio Athènes)
7:30 μμ.


Η καλλιτέχνιδα Αλίκη Παναγιωτοπούλου παρουσιάζει μια νέα σειρά φωτογραφικών κολάζ, εμπνευσμένη από αρχαιολογικούς χώρους της Νάξου μαζί με ένα βιβλίο με νέα ποιήματα όπως και σημειώσεις σε υπάρχοντα κείμενα και δημοσιεύσεις.

ABA #15
MERVE VERLAG: Tom Lamberty & Partners in crime_Τετάρτη 21 Νοεμβρίου (Βιβλιοθήκη Goethe-Institut)
7:00 μμ


Ο Γερμανικός εκδοτικός οίκος, που ιδρύθηκε το 1970, εισήγαγε στο γερμανικό κοινό πληθώρα διεθνών δημιουργών και στοχαστών με τίτλους αισθητικής, πολιτικής, φιλοσοφίας, τέχνης, λογοτεχνίας, μουσικής, κινηματογράφου και αρχιτεκτονικής.

Από τον Mallarmé, τον Kippenberger, τον Foucault έως την Alenka Zupancic και τον Ryan Trecartin, για να αναφέρουμε μόνο ένα μικρό μέρος των συγγραφέων που έχουν δημοσιεύσει, ο Merve παρουσιάζει πρωτοποριακά κείμενα στον χαρακτηριστικό σχεδιασμό τους.

Ο εκδότης Tom Lamberty συνοδεύεται από μια ομάδα αγαπημένων φίλων που ζουν στην Αθήνα για να μιλήσουν για το τι ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει τις επιλογές του.

ABA #16
STERNBERG PRESS_Παρουσίαση του καταλόγου Eileen Quinlan / Wols και πάρτυ για το τέλος του έτους (ημερομηνία και χώρος θα καθοριστούν σύντομα)


Επιμέλεια project: Έλενα Παπαδοπούλου

Με την υποστήριξη The British Council

Με την ευγενική συνεργασία Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Το Radio Athènes στηρίζεται από Outset. Contemporary Art Fund (Greece)

Στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Πηγή: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα: www.culturenow.gr/lightbox