Κυκλοφορεί «ο ανήφορος» του Νίκου Καζαντζάκη

Κυκλοφορεί και παρουσιάζεται το αδημοσίευτο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο ανήφορος», τον Οκτώβρη στο Μουσείο Μπενάκη.

Κυκλοφορεί «ο ανήφορος» του Νίκου  Καζαντζάκη

Tο αδημοσίευτο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο ανήφορος» είναι ένα βιβλίο που σίγουρα ανήκει στο λογοτεχνικό σύμπαν του μεγάλου δημιουργού. Αποτελεί μέρος μιας ωρίμανσης, αλλά και την απόδειξη ότι ο Καζαντζάκης εντάσσει οριστικά τους προβληματισμούς του, τα διλήμματα, τις ανησυχίες του, τις υπαρξιακές του αναζητήσεις στη λογοτεχνική γραφή· εκεί εκφράζεται πλέον καλύτερα, ανασαίνει. Το βιβλίο γράφεται αμέσως μετά τον Ζορμπά , διαθέτει όμως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είναι πιο εσωτερικό, το διακρίνει μια μελαγχολία βαθιά και λυτρωτική. Είναι ένα υπέροχο λογοτεχνικό έργο, γεμάτο με τα στοιχεία εκείνα που έκαναν τον Καζαντζάκη να ξεχωρίσει παγκοσμίως.

Η έκδοση (από τη Διόπτρα) ενός νέου για το αναγνωστικό κοινό μυθιστορήματος του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα αποτελεί χωρίς αμφιβολία το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς. Όπως όλοι οι σπουδαίοι συγγραφείς, έτσι και ο Καζαντζάκης δημιουργεί έναν δικό του κόσμο και με αυτό τον τρόπο ξεφεύγει από τα στενά περιθώρια της εποχής του και καταφέρνει να μένει πάντα διαχρονικός.

Αναλαμβάνοντας λοιπόν την έκδοση του έργου ενός τόσο μεγάλου συγγραφέα, θεωρούμε χρέος μας να προσεγγίσουμε τις νέες γενιές και να αποδώσουμε τον Καζαντζάκη στον 21ο αιώνα.

Η παρουσίαση του Ανήφορου θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη.