«Πίσω από τη βιτρίνα», της Λένας Τερκεσίδου
Στο βιβλίο «Πίσω από τη βιτρίνα» της Λένας Τερκεσίδου κρύβεται ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας και της Κύπρου.
Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφορεί το βιβλίο της Λένας Τερκεσίδου «Πίσω από τη βιτρίνα». Το βιβλίο έχει βάση μια πραγματική ιστορία: Αφορμή για την έμπνευση αυτού του μυθιστορήματος στάθηκε η συνάντηση της συγγραφέως με τον Θανάση Ζαφειρίου στη Θεσσαλονίκη Ήταν ο μόνος που επέζησε, όταν χτυπήθηκε το αεροπλάνο του στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974, ημέρα που οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο.
Με φόντο τα γεγονότα της Κύπρου του 1974 και την αστική κοινωνία της Αθήνας της ίδιας εποχής, η συγγραφέας γράφει ένα βιβλίο που ξεκινά τα Χριστούγεννα του 1973, όταν σε ένα πάρτι γενεθλίων η Δάφνη γνωρίζει τον Θεόφιλο. Οι δύο νέοι ερωτεύονται τρελά, αλλά πρόκειται για έναν αταίριαστο κοινωνικά έρωτα: Εκείνος είναι αγρότης, ενώ εκείνη σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών. Οι γονείς της είναι αντίθετοι σε αυτή τη σχέση αλλά η Δάφνη δεν παίρνει από λόγια.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ενώ ο Θεόφιλος υπηρετεί στην Κρήτη, εκείνη γνωρίζει τον Κίμωνα, ο οποίος την ερωτεύεται. Κι αυτή, όμως, δεν είναι αδιάφορη, παρόλα αυτά η καρδιά και η σκέψη της είναι στο Θεόφιλο. Όταν γίνεται η εισβολή στην Κύπρο το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει ο Θεόφιλος ανατινάζεται και θεωρείται νεκρός.
Μετά από ένα μήνα η Δάφνη μαθαίνει πως ο Θεόφιλος είναι σε κώμα βαριά τραυματισμένος. Παρόλο που εκείνος τελικά μένει ανάπηρος δεν θα τον εγκαταλείψει. Αλλάζει τα πάντα στη ζωή της και αφοσιώνεται σ' αυτόν.
Παράλληλα με τη βασική ιστορία, εξελίσσονται και άλλες, των μελών της παρέας της Δάφνης, κάποιες από τις οποίες θα χαιρόμασταν να είχαν αναπτυχθεί παραπάνω από τη συγγραφέα γιατί είχαν ενδιαφέρον.
Το τέλος του βιβλίου είναι γλυκόπικρο, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να σκεφτεί και να αποφασίσει ποιο τέλος θα τον ικανοποιούσε. Είναι κάπως «λίγο» για έναν τόσο μεγάλο έρωτα αν παραμείνουμε στις λέξεις και δε φανταστούμε το δικό μας επιθυμητό τέλος.