«Ο έρωτας είναι ένα παιχνίδι μωρό μου», της Δήμητρας Παπαδοπούλου

«Ο έρωτας είναι ένα παιχνίδι μωρό μου» – ένα φρέσκο μυθιστόρημα από τη Δήμητρα Παπαδοπούλου και τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.

«Ο έρωτας είναι ένα παιχνίδι μωρό μου», της Δήμητρας Παπαδοπούλου

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου μας έχει διασκεδάσει πολλά χρόνια με το καυστικό της χιούμορ σε θεατρικά και τηλεοπτικά κείμενα, σατιρίζοντας την εκάστοτε μόδα της εποχής και προβάλλοντας τη γυναίκα «αντιπρότυπο» των διαφημίσεων, δηλαδή την καθημερινή γυναίκα. Αυτό ακριβώς κάνει στο πρώτο της λογοτεχνικό εγχείρημα, με ένα μυθιστόρημα ωδή και ειρωνεία στον απόλυτο έρωτα. Ο έρωτας είναι παιχνίδι, στιγμές, παραμύθι στο μυαλό μας, αναγκαίο για να ζήσουμε, να ονειρευτούμε, να απογειωθούμε. Αλλά σαν παιχνίδι έχει κανόνες, με βασικότερο εκείνον που λέει ότι όσο εσύ πλησιάζεις ο άλλος απομακρύνεται, μέχρι να απομακρυνθείς εσύ για να σε πλησιάσει.

«Ο έρωτας είναι ένα παιχνίδι μωρό μου», ήταν το τελευταίο της βιβλίο που διαβάσαμε...


Με φόντο την Αθήνα του 1970 και τα στέκια των φοιτητών, μια νέα κοπέλα ακροβατεί ανάμεσα στα θέλω των γονέων της, δηλαδή το ΠΤΥΧΙΟ και τα δικά της που ακόμα δε τα έχει βρει… Πρωταγωνιστής σε αυτή τη διαδρομή ο ΒΑΣΙΛΗΣ, ο απόλυτος έρωτας που χάνεται όποτε νομίζει ότι τον βρήκε. Σεξουαλική απελευθέρωση, ιδέες της Αριστεράς, επανάσταση, νυχτερινή Αθήνα που ακούει ρεμπέτικα και ροκ, προστασία στα μαγαζιά και προσωπικές αναζητήσεις. Και μέσα σε όλα αυτά ο απόλυτος έρωτας και η ανάγκη για μικροαστικές υποσχέσεις: «για πάντα», «μόνο εσύ».


Με κυρίαρχο στοιχείο το χιούμορ, η συγγραφέας κλείνει το μάτι στα ιδεώδη της εποχής αλλά και στον ίδιο τον έρωτα, αφού πρώτα τον εκθειάσει. Γιατί όπως μας ξεκαθαρίζει, ο Βασίλης δεν έχει σημασία αν υπήρξε τελικά, ή αν έπρεπε να υπάρξει.