Ζωή πέρα από σύνορα – Μπένεντικτ Άντερσον

Από τις εκδόσεις Ροπή κυκλοφορεί το βιλίο του Μπένεντικτ Άντερσον, με τίτλο Ζωή πέρα από σύνορα.
 

Ζωή πέρα από σύνορα – Μπένεντικτ Άντερσον

Η συναρπαστική αυτοβιογραφία του συγγραφέα των Φαντασιακών Κοινοτήτων. Γεννημένος στην Κίνα, ο Μπένεντικτ Άντερσον πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Καλιφόρνια και την Ιρλανδία, σπούδασε στην Αγγλία και τελικά έκανε σπίτι του το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, όπου αφοσιώθηκε στο τότε αναπτυσσόμενο πεδίο των Σπουδών Νοτιοανατολικής Ασίας. Απελάθηκε από την Ινδονησία του Σουχάρτο επειδή αποκάλυψε ότι, πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 1965, η οποία έγινε αφορμή αντιποίνων, με αποτέλεσμα τη δολοφονία περίπου ενός εκατομμυρίου κομμουνιστών και συμπαθούντων, βρισκόταν ο στρατός.

Του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα για ένα διάστημα τριανταπέντε χρόνων, κατά το οποίο συνέχισε την έρευνά του στην Ταϊλάνδη και στις Φιλιππίνες, και ολοκλήρωσε μια θαυμάσια μελέτη του Φιλιππινέζου συγγραφέα και πατριώτη Χοσέ Ριζάλ, η οποία υπάρχει στο βιβλίο The Age of Globalization. Στη Ζωή πέρα από σύνορα, ο Άντερσον εξιστορεί μια ζωή πάντα ανοιχτή στον κόσμο. Στο βιβλίο αυτό αποκαλύπτονται η χαρά της εκμάθησης ξένων γλωσσών, η σπουδαιότητα της εργασίας πεδίου, οι ηδονές της μετάφρασης, η επιρροή της Νέας Αριστεράς στη διανόηση σε παγκόσμιο επίπεδο, η ικανοποίηση που δίνει η διδασκαλία και η αγάπη της λογοτεχνίας όλου του κόσμου.

Ο Άντερσον αναλύει τις ιδέες και τις εμπνεύσεις όπου βασίστηκε το γνωστότερο μέχρι σήμερα έργο του Φαντασιακές Κοινότητες (1983), ο περίπλοκος στοχασμός τού οποίου άλλαξε τη μελέτη του εθνικισμού. Ο Μπένεντικτ Άντερσον πέθανε στην Ιάβα τον Δεκέμβριο του 2015, λίγο καιρό αφότου ολοκλήρωσε τη διόρθωση του δοκιμίου του παρόντος βιβλίου. Οι έπαινοι διεθνώς, δείχνουν ότι το έργο του θα συνεχίσει να εμπνέει και να προβληματίζε.

Πληροφορίες έκδοσης: Εκδόσεις Ροπή, 2018, Σελίδες: 176, Διαστάσεις: 17×24, ISBN: 978-618-5289-25-6 | Μεταφραστής: Έφη Καλλιφατίδη, Ζωή Σιαπάντα | Συντελεστής: Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος

ΠΗΓΗ: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα: www.culturenow.gr/lightbox