Δέκα χρόνια βραβείο Κλεψύδρα, το ελληνικό μυθιστόρημα στα καλύτερά του

Έκλεισε φέτος 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας το βραβείο πεζογραφίας Κλεψύδρα.

Δέκα χρόνια βραβείο Κλεψύδρα, το ελληνικό μυθιστόρημα στα καλύτερά του

Δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στη νεοελληνική λογοτεχνία το βραβείο πεζογραφίας του περιοδικού Κλεψύδρα αναζητά και αναδεικνύει τις πιο πειστικές φωνές στο νεοελληνικό μυθιστόρημα της νέας χιλιετίας.

Ένας θεσμός που ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα στον αρχικό στόχο της ανάδειξης έργων που κάνουν τη διαφορά στην εγχώρια πεζογραφία. Από τη Νίκη Αναστασέα μέχρι τον φετινό νικητή Φαίδωνα Ταμβακάκη φωτίστηκε η δυναμική διαδρομή της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, που συνεχίζει να δίνει υποσχέσεις για το μέλλον του πολιτισμού σε αυτό τον τόπο.

Το μυθιστόρημα, ως είδος, παραμένει ένα πολύτιμο κύτταρο της σύγχρονης κοινωνίας αλλά κι ένας έμμεσος σχολιασμός στο φαινόμενο της καθημερινότητας που μας περικλείει. Μια κοινωνία που δεν γράφει μυθιστορήματα, δεν διαβάζει μυθιστορήματα. Ένας κόσμος που αγνοεί το μυθιστόρημα, εγκαταλείπει μια από τις βασικές αντιστάσεις του στα κακώς κείμενα.

Το «Τελευταίο ποστάλι» του Φαίδωνα Ταμβακάκη επιχειρεί μια ανασκόπηση σε όσα ζήσαμε αλλά και μια τολμηρή πρόβλεψη για όσα μας επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον. Η επιτροπή του βραβείου Κλεψύδρα παρουσιάζει με υπερηφάνεια ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά μυθιστορήματα της νέας χιλιετίας.