Το βραβείο πεζογραφίας Κλεψύδρα 2022 στον Φαίδωνα Ταμβακάκη

Το Βραβείο Πεζογραφίας Κλεψύδρα 2022 απονέμεται ομόφωνα στον Φαίδωνα Ταμβακάκη για το μυθιστόρημά του «Το τελευταίο ποστάλι» από τις Εκδόσεις Εστία!

Το βραβείο πεζογραφίας Κλεψύδρα 2022 στον Φαίδωνα Ταμβακάκη



Το Βραβείο Πεζογραφίας Κλεψύδρα 2022 απονέμεται ομόφωνα στον Φαίδωνα Ταμβακάκη για το μυθιστόρημά του «Το τελευταίο ποστάλι» από τις Εκδόσεις Εστία.

Ο Ταμβακάκης χρησιμοποίησε κάθε πρόσφορο μέσο για την σύνθεση ενός πραγματικά απαιτητικού μυθιστορήματος. Με μια πολυκυτταρική αφήγηση, με μικρές αλλά εύστοχα τοποθετημένες ψηφίδες στον καμβά του, ανέδειξε την βιομηχανική, και όχι μόνο, Ιστορία του τόπου.

Η κριτική επιτροπή του Βραβείου αποτελείται από:

Τέσυ Μπάιλα, συγγραφέας
Κυριακή Μπεϊόγλου, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας
Νίκος Παπαγεωργίου, Δρ Φιλολογίας
Έφη Ριζά-Σκύφα, φιλόλογος, υπεύθυνη εκδόσεων
Κατερίνα Σπυροπούλου, Δρ, Αναπληρώτρια Ακολούθου Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Δημήτρης Στεφανάκης, συγγραφέας

Το βραβείο Κλεψύδρα συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια παρουσίας, ως παρέμβαση του ομώνυμου περιοδικού στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας. Οι εκδότες Έφη Ριζά και Θανάσης Σκύφας θεσμοθέτησαν μια τιμητική διάκριση που επιβράβευσε τις πιο πειστικές μυθιστορηματικές φωνές μέσα σε αυτή τη δεκαετία. Οι επιλογές της κριτικής επιτροπής λειτούργησαν συχνά και ως οδηγός για άλλα λογοτεχνικά βραβεία που υιοθέτησαν τις υποψηφιότητες του βραβείου Κλεψύδρας.

Χάρις στο βραβείο πεζογραφίας Κλεψύδρα έγιναν γνωστοί στο ελληνικό κοινό συγγραφείς όπως ο Γιώργος Συμπάρδης, ο Χρίστος Κυθρεώτης, η Έλενα Χουζούρη, η Νίκη Αναστασέα, ο Δημήτρης Οικονόμου, ο Ηλίας Μαγκλίνης, και επιβραβεύτηκαν δημοφιλείς πεζογράφοι όπως ο Ισίδωρος Ζουργός, η Ιωάννα Μπουραζοπούλου, ο Γιάννης Μακρυδάκης και ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης.

Στην επιτροπή του βραβείου τα προηγούμενα χρόνια συνεργάστηκαν ο ποιητής και κριτικός Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο ηθοποιός Περικλής Λιανός, η δημοσιογράφος Εριφύλη Μαρωνίτη και ο επιμελητής εκδόσεων Δημήτρης Θάνας.