«Στα σπίτια της αμαρτίας. Χθες και σήμερα»

Το νέο βιβλίο της Εύας Νικολαΐδου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος και παρουσιάζεται την 1η Ιουνίου στον Σύλλογο των Αθηνών. 

«Στα σπίτια της αμαρτίας. Χθες και σήμερα»

«Στα σπίτια της αμαρτίας. Χθες και σήμερα» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Εύας Νικολαΐδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 1η Ιουνίου, στο Σύλλογο των Αθηνών (Κέκροπος 10, Πλάκα). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Άγγελος Παπαδημητρίου ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος.

Πόρνες. Γυναίκες χαμένες στην ανυπαρξία. Ενώ η ερωτική πράξη είναι ζωή, αυτές ζουν έναν αργό θάνατο. Χαμένες από τον εαυτό τους. Ούτε τα σώματά τους προλαβαίνουν να γνωρίσουν. Ξεχασμένες από τις οικογένειές τους, ζουν πάντα με τον φόβο μήπως τις ανακαλύψουν. Χωρίς ταυτότητα. Πολλές φορές, ξεχνάνε το πραγματικό τους όνομα. Πίνοντας καφέ μ’ αυτά τα κορίτσια, στους οίκους ανοχής, η Εύα Νικολαΐδου, δημοσιογράφος-συγγραφέας, καταγράφει την καθημερινότητά τους. Κρατούσε σαράντα χρόνια στο αρχείο της ένα δημοσιογραφικό ημερολόγιο με συνεντεύξεις, φωτογραφίες, ταυτότητές τους, βιβλιάρια υγείας τους, έγγραφα…

Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας δημιούργησε ένα πλέγμα υφασμένο από νήματα που ενώνουν τον εταιρισμό από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο μέχρι σήμερα, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της πορνείας. «Τι ψάχνουν οι πελάτες; Γιατί τις επιλέγουν; Τι τους ζητάνε; Πώς συμπεριφέρονται; Το χθες ήταν διαφορετικό; Τι μετατοπίστηκε με το πέρασμα του χρόνου;»: Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα θα βρει απαντήσεις ο αναγνώστης ενώ ξεχωρίζει για τον ρεαλισμό της η μοναδική συνέντευξη της Γαβριέλλας Ουσάκοβα. Μια πόρνη θρύλος που είχε πει τη γνωστή φράση: «Έγινα πόρνη διότι εγεννήθην έτσι».