Τα 5 βιβλία για τους εστεμμένους της ανάγνωσης

Η βιβλιοφιλία είναι ένας κόσμος γεμάτος αλήθειες και ψέματα, εμμονές και καπρίτσια, γνήσιους και δήθεν βιβλιοφάγους

Τα 5 βιβλία για τους εστεμμένους της ανάγνωσης

Τα πέντε βιβλία της Ανωτάτης Αναγνωστικής τα οποία συχνά κραδαίνουν κάποιοι ως σκήπτρα λογοτεχνικής παιδείας είναι τα εξής:

  • Μαγικό βουνό - Τόμας Μαν: Ασχέτως της μεγάλης αναγνωστικής του αξίας το πειραματικό αυτό μυθιστόρημα του Γερμανού Νομπελίστα παραμένει σχεδόν ένα αιώνα τώρα βιβλίο φετίχ για τους αυθεντικούς αλλά και τους δήθεν λάτρεις της λογοτεχνίας. Η καφκική ατμόσφαιρα του βιβλίου, το παιχνίδι της γλώσσας και των ιδεών, το παράλογο της πλοκής του το κατέταξαν στην πρώτη γραμμή της δημοφιλίας.
  • Το Κουτσό - Χούλιο Κορτάσαρ: Το μυθιστόρημα-σπαζοκεφαλιά του Αργεντινού συγγραφέα είναι εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να θεωρείσαι αναγνώστης περιωπής και να έχεις υπόληψη στην λογοτεχνική πιάτσα. Καινοτόμο και ανατρεπτικό κέντρισε το ενδιαφέρον αναρίθμητων αναγνωστών σε όλο τον κόσμο παραμένοντας μέχρι σήμερα ένα αιρετικό βιβλίο για όσους ... ξέρουν από βιβλία.
  • Μπερλίν, Αλεξάντερπλατς - Άλφρεντ Ντέμπλιν: Ευαγγέλιο για τον σκληρό αναγνωστικό πυρήνα, το μυθιστόρημα του Ντέμπλιν θα μπορούσε να μην συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα. Αν το πεις όμως αυτό παραέξω, κινδυνεύεις να σε ρίξουν στην πυρά.
  • Ταξίδι στην Άκρη της Νύχτας - Λουί Φερντινάν Σελίν: Όταν ο πολύς Ροθ σε νεαρή ηλικία ανεκάλυψε στο Παρίσι τον Σελίν, δήλωσε πως αυτός ήταν ο δικός του Προυστ. Για όλους τους άλλους κοινούς θνητούς συνιστά ασυγχώρητη παράλειψη να μην έχουν διαβάσει το αμφιλεγόμενο αριστούργημα του Σελίν.
  • Το Ουράνιο τόξο της βαρύτητας - Τόμας Πίντσον: Πού πας χωρίς Τόμας Πίντσον; Η νεοτερικότητα στη λογοτεχνία τελειώνει με τον Αμερικανό συγγραφέα και το βιβλίο του αυτό. Εσύ που δεν έχεις μπει ακόμα στις σελίδες του μένεις μεταξεταστέος.