Τα κλασικά: Ανόητα γυναικεία μυθιστορήματα
Μια γυναίκα -αλλά τι γυναίκα!- συγγραφέας στηλιτεύει τη γυναικεία γραφή στον αιώνα της.
Η Τζορτζ Έλιοτ, το όνομα της οποίας συχνά παραπλανά τους «αθώους» αναγνώστες της λογοτεχνίας έτσι ώστε να νομίζουν πως αναφέρεσαι σε άντρα, είναι ένα πραγματικό θωρηκτό της αγγλόφωνης λογοτεχνίας του 19ου αιώνα. Όταν πέθανε το 1882 άφησε πίσω της ένα έργο που τη φέρνει στην πρώτη γραμμή μπροστά από την πολυδιαφημισμένη Τζέιν Όστιν και τις αδερφές Μπροντέ.
Η Μαίρη Αν Έβανς, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, βούτηξε στα νερά της λογοτεχνίας με ένα σεβαστό περίσσευμα θρησκευτικότητας που στη συνέχεια απορροφήθηκε μέσα της όπως συμβαίνει πάντα μ' ένα μεγάλο μυθιστοριογράφο. Πριν εγκαινιάσει μια σειρά από σημαντικά για την παγκόσμια πεζογραφία μυθιστορήματα επέλεξε να ξεκινήσει καυτηριάζοντας την γυναικεία γραφή της εποχής της.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Δημοσίευσε λοιπόν ένα άρθρο με τον τίτλο «Ανόητα μυθιστορήματα από ανόητες μυθιστοριογράφους» λοιδορώντας τις γυναίκες συγγραφείς για τον μελοδραματισμό, τον στόμφο και τις υπερβολές στο έργο τους, για την έλλειψη πραγματικής εμπειρίας και για τα περιορισμένα όρια του κοσμικού κύκλου τους. Δέκα μέρες μετά άρχισε να γράφει το πρώτο της έργο, «Οι κακοτυχίες του αιδεσιμότατου Έιμος Μπάρτον», που δημοσίευσε με το αντρικό ψευδώνυμο Τζωρτζ Έλιοτ.
Τα «Ανόητα γυναικεία μυθιστορήματα» της Τζορτζ Έλιοτ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ποταμός σε μετάφραση Σπύρου Γιανναρά.