Κατίνα Μπέλο: Από τον Κολωνό στον ισπανικό εμφύλιο

Πάντα δραστήριος, πάντα κοντά στον Κολωνό ο Θανάσης Σκρουμπέλος  στο νέο του βιβλίο.. «Η Κατίνα Μπέλο είναι μια γυναίκα που έχει βιώσει τριπλό αποκλεισμό.

Κατίνα Μπέλο: Από τον Κολωνό στον ισπανικό εμφύλιο

Ως κρατούμενη στην Φράνκικη Ισπανία, ως καρατούμενη στο απάνθρωπο Άουσβιτς και μετά την επιστροφή της εδώ ως διωκόμενη για τις αριστερές πεποιθήσεις της», μας λέει ο συγγραφές- σκηνοθέτης, Θανάσης Σκρουμπέλος.

Πρωταγωνίστρια η Κατίνα Μπέλο. Μια γυναίκα που φεύγει από τον Κολωνό για να φθάσει στην επαναστατημένη Βαρκελώνη το 1936 και ξανά, το 1957, επιστρέφει στον Κολωνό, στις «αρχαίες γειτονιές του κόσµου». Ενδιάμεσα τα χιτλερικά εργαστήρια ευγονικής, το Αουσβιτς, το γκέτο της Βαρσοβίας. Και ύστερα έρχονται οι αρχές της αµερικανοκρατίας, η άνοιξη της Ε∆Α (ή κάτι που µοιάζει µε άνοιξη) και το σκοτάδι της απριλιανής χούντας.



Η Κατίνα Μπέλο τα έζησε όλα: την έκρηξη και την ήττα της ελευθερίας στην Ισπανία αλλά και τη φρίκη του φασισµού. Έζησε το μεγάλο πλιάτσικο ζωών και περιουσιών.

Στο σήμερα του βιβλίου στέκεται όρθια απέναντι στο εκδικητικό κράτος της ∆εξιάς. Με όνοµα δανεικό, μια που το πραγματικό της –Σιμόνη Μέλχιο– ανήκει στη λίστα των καταζητούµενων «εγκληµατιών» της κατοχής κι ας ήταν εκείνα τα χρόνια έγκλειστη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί. Λεηλατημένη αλλά όχι γονατισμένη, η Κατίνα-Σιμόνη στέκεται όρθια, μαχόµενη. ∆εν γυρεύει εκδίκηση μόνο δικαιοσύνη.

Πλάι στους ήρωες του βιβλίου, περνούν ή αχνοφαίνονται και πρόσωπα υπαρκτά, όπως ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και ο Γιάννης Ρίτσος, ο Αντόνιο Μασάδο, ο στρατηγός Σαράφης, ο Κώστας Βάρναλης, ο Ντάριο Φο και η Φράνκα Ράµε, αλλά και ο διαβόητος εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν και οι δωσίλογοι συνεργάτες του.

Το μυθιστόρηµα του Θανάση Σκρουμπέλου είναι μια ιστορία επιβίωσης αλλά και πρόωρης ενηλικίωσης του γιου της Κατίνας Μπέλο, του Ζάκο. Ταυτόχρονα είναι µια ιστορία του θαύματος και της δύναμης της αγάπης, αλλά και της αντοχής και της ομορφιάς της φιλίας

Ο Θανάσης Σκρουμπέλος, για όσους δεν έχουν την τύχη να τον γνωρίζουν, εκτός από συγγραφέας, είναι γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε Καλές Τέχνες (χαρακτική και αγιογραφία) στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Λονδίνο, με υποτροφία της ∆ιεθνούς Αμνηστίας, ως διωκόµενος από τη δικτατορία. Έχει εργαστεί ως

Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μεγάλου µήκους (Αλιόσσα, Χαβάη, Ο Τζώνης Κελν, Kυρία µου, την οµαδική Νέος Παρθενώνας, και τη σπονδυλωτή Η αυλή µε τα σκουπίδια κ.ά.). Η τελευταία του ταινία, “Το κοχύλι”, μια σπουδή στη γυναικεία κακοποίηση είχε πρωταγωνίστριες γυναίκες κατοίκους στον Κολωνό-Ακαδημία-Πλάτωνα.

Ασχολείται επίσης µε τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων.

Πιο γνωστά βιβλία του: Τα φίδια στον Κολωνό (1981, Τόπος 2016), Bella Ciao (Τόπος 2012), Μπλε καστόρινα παπούτσια (Τόπος 2007, ΝΕΑ ΕΚ∆ΟΣΗ 2016), Mαύρος Μακεδών (Τόπος 2010), Οι κόκκινοι βαρκάρηδες (Τόπος 2011) και Η κόρη του Οιδίποδα (Τόπος 2015).