«Οι χώρες της επαγγελίας», του Ζαν Μισέλ Γκενασιά

Μετά το «η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων» ο Ζαν Μισέλ Γκενασιά «έρχεται» στην Ελλάδα με ένα ακόμη σημαντικό βιβλίο του: «Οι χώρες της επαγγελίας»

«Οι χώρες της επαγγελίας», του Ζαν Μισέλ Γκενασιά

Ο αλγερινής καταγωγής συγγραφέας Ζαν Μισέλ Γκενασιά αγαπήθηκε πολύ και απέκτησε φανατικό κοινό με το μυθιστόρημα «Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων». Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Οι χώρες της επαγγελίας» θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά, σε μετάφραση της Χαράς Σκιαδέλλη, από τις εκδόσεις Πόλις.

Παρίσι, Αλγέρι, Τελ Αβίβ, Αγία Πετρούπολη: από το 1964 έως το 2007, τα όνειρα των Αθεράπευτα Αισιόδοξων διατρέχουν τέσσερις δεκαετίες που περιλαμβάνουν όλες τις Επαγγελίες της Γης και όλες τις Γαίες της Επαγγελίας.

Ο Μισέλ Μαρινί είναι ακριβώς δεκαεφτά ετών και έχει μόλις πάρει το απολυτήριο λυκείου. Χασομεράει στο καφέ «Cadran» της Βαστίλης, όπου παίζει φλιπεράκι καθυστερώντας τη στιγμή της εγγραφής του στο πανεπιστήμιο. Τα σχέδιά του; Να πάει να συναντήσει την Καμίγ, που αποφάσισε να ζήσει σε ένα κιμπούτς στο Ισραήλ· να ανακαλύψει τον κόσμο, εξοπλισμένος με τη Leica του· και να ξαναβρεί τη Σεσίλ, την αγαπημένη του αδελφού του, του Φρανκ. Ένθερμος κομμουνιστής, ο Φρανκ δεν επέστρεψε ποτέ από την Αλγερία μετά τη λιποταξία του, προτιμώντας να αφιερώσει τη ζωή του στο να αλλάξει τον κόσμο – ακόμα κι αν χρειαζόταν να αντικαταστήσει το κόκκινο αστέρι με το καλογερικό ράσο…

Παρασυρμένοι στη δίνη των ερώτων και των μυστικών τους, οι τελευταίοι αθεράπευτα αισιόδοξοι έχουν όλοι στην καρδιά τους τις μεγάλες προσδοκίες εκείνης της πολυτάραχης περιόδου.

Από την αποαποικιοποίηση έως την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, από τις οφθαλμαπάτες της καταναλωτικής κοινωνίας έως τους μυστικιστικούς πειρασμούς, ο Ζαν Μισέλ Γκενασιά χαράσσει ‒με την ισχύ και τη δύναμη στην οποία όφειλε την τεράστια επιτυχία του το βραβευμένο με Goncourt des lycéens έργο του «Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων»‒ την ενδόμυχη εποποιία μιας ολόκληρης γενιάς∙ τη συγκινητική και γενναιόδωρη τοιχογραφία μιας εποχής, το αριστοτεχνικό αφήγημα των ψευδαισθήσεών μας. Τώρα περιμένουμε ξανά να τον απολαύσουμε...

Ο Ζαν Μισέλ Γκενασιά γεννήθηκε στο Αλγέρι το 1950. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος. Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν τα βιβλία του «H λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων», «Η ζωή που ονειρεύτηκε ο Ερνέστο Γκ.» και «Το βαλς των δέντρων και του ουρανού».