Δέκα ήρωες θα πεθάνουν

Δέκα ήρωες θα πεθάνουν

Αν υπάρχουν πράγματι δυο πύλες στην ζωή, ο άνθρωπος μπαίνει σε αυτή με τον έρωτα και βγαίνει με το θάνατο. Κι επειδή τον έρωτα κανείς δεν θα καταφέρει ποτέ να τον συλλάβει στο ασύνορο άκρο του, μας μένει ο θάνατος για να παίζουμε μαζί του το παιχνίδι της αφήγησης.

Σε αυτά τα βιβλία οι ήρωες πρόκειται να πεθάνουν.

Ο Ζυλιέν Σορέλ καταδικάζεται σε θάνατο ύστερα από την απόπειρα δολοφονίας της πρώην ερωμένης του κι αυτό συμβαίνει στο Κόκκινο και το Μαύρο, του Σταντάλ.

Ο Ιβάν Ίλιτς χαροπαλεύει μπροστά στο άλυτο μυστήριο μιας ασθένειας που κανείς δεν μπορεί να κατονομάσει. Αν η αρρώστια είναι ο θάνατος μεταμορφωμένος, ποιος ο λόγος να της δίνουμε όνομα, θα σκέφτηκε ο Λέων Τολστόι στην διάσημη νουβέλα του ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς.

Η Κάρμεν, η άστατη κι εξεγερμένη τσιγγάνα, θα πεθάνει από «γλυκιά» μαχαιριά, από το χέρι ενός εραστή που την μονοπωλεί για λογαριασμό του. Η νουβέλα του Μεριμέ που πήρε το όνομα της Κάρμεν, έγινε μύθος.

Ο Πάμπλο Ιμπιέτα, Ισπανός αναρχικός, ζει την τελευταία νύχτα της ζωής του στο διάσημο διήγημα του Ζαν Πολ Σαρτρ, ο Τοίχος.

Ο Μερσώ, ο ήρωας του Καμύ, αυτός ο «Ξένος», που δολοφονεί χωρίς ευλογοφανή λόγο έναν Άραβα, ακολουθεί στωικά την πορεία προς την γκιλοτίνα.

Η Κάθριν Μπάρκλεϊ η ηρωίδα του Χεμινγουέι στο μυθιστόρημά του Αποχαιρετισμός στα όπλα θα πεθάνει για να δώσει ζωή, όταν πια αυτή και ο εραστής της φαίνεται να έχουν ξεφύγει από την μέγγενη του πολέμου.

Ο Ρουμπασόφ, πρώην μέλος της ιστορικής ηγεσίας του Κόμματος, έχει από καιρό μπει στο στόχαστρο του θανάτου, μέσα από τις σταλινικές δίκες και το αριστουργηματικό Μηδέν και το Άπειρο, του Άρθουρ Καίσλερ.

Η Άννα Καρένινα θα πέσει στις ράγες του τρένου, δίνοντας τέλος στην αδιέξοδη ζωή της στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τολστόι.

Ο Ματία Πασκάλ θα πεθάνει ή θα κάνει τους άλλους να πιστέψουν τον θάνατό του. Ο Μακαρίτης Ματία Πασκάλ του Πιραντέλο είναι ίσως το σημαντικότερο Ιταλικό μυθιστόρημα για το πρώτο ήμισυ του εικοστού αιώνα.

Η Κάθριν Έρνσο, ο δαιμονικός έρωτας του Χίθκλιφ στο πολύκροτο μυθιστόρημα της Έμιλυ Μπροντέ, Ανεμοδαρμένα Ύψη, θα πεθάνει πάνω στη γέννα.

Ο ιστότοπος αυτός χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα
ΑΠΟΔΟΧΗ