Κατά Ιωάννη: Το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη

Το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο του συγγραφέα, ο οποίος έχει διαβαστεί από χιλιάδες αναγνώστες, ιδιαίτερα "Ο Σασμός". Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα με τη γνωστή δυναμική γραφή του Σπύρου Πετρουλάκη. Κατά Ιωάννη

Κατά Ιωάννη: Το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη

Ο πρωταγωνιστής μάς ξεναγεί στην Κρήτη και στη Σμύρνη του 1920-22. Πρόκειται για μυθοπλασία, σε ιστορικό πλαίσιο. Δεν γράφτηκαν πολλά για εκείνη την εποχή που χιλιάδες Κρητικοί εξισλαμίστηκαν.

Για να κρατήσουν τα τσιφλίκια τους, για παράδειγμα, και έγιναν φανατικοί γενίτσαροι. Τους χριστιανούς τους αποκαλούσαν ταβλόπιστους, επειδή προσκυνούσαν τάβλες, εικόνες. Και στην Κωνσταντινούπολη κάποιοι Έλληνες εξισλαμίστηκαν για να γλιτώσουν, στην Κρήτη όμως κράτησαν τα ονόματά τους, δεν το έκρυβαν. Ιμπραήμ Τζορμπατσάκης, για παράδειγμα.

Ήταν πιο φανατικοί απ’ όλους, έκαναν σφαγές, γι’ αυτό και δεν μπορούσαν μετά να ζήσουν στην Κρήτη και μεταφέρθηκαν στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί. Και ήρθαν πολλοί από εκεί στην Κρήτη. Όπως έλεγαν αμφότεροι «Μας έδιωξαν από την πατρίδα μας και ούτε τη γλώσσα δεν ξέρουμε».