«Σταυροδρόμια» από τον Τζόναθαν Φράνζεν

Κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα και ήδη γνωρίζει μεγάλη επιτυχία το βιβλίο του Τζόναθαν Φράνζεν, «Σταυροδρόμια» από τις εκδόσεις «Ψυχογιός»

«Σταυροδρόμια» από τον Τζόναθαν Φράνζεν

Μετά τις θρυλικές «Διορθώσεις» ο Αμερικανός συγγραφέας Τζόναθαν Φράνζεν επέστρεψε με ένα νέο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε στα ελληνικά αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Το «Σταυροδρόμια», όπως ονομάζεται το νέο ογκώδες βιβλίο του Τζόναθαν Φράνζεν, μας ταξιδεύει στην Αμερική του 1970, καταγράφοντας την οικογενειακή ιστορία του Ρας Χίλντεμπραντ, ενός αναπληρωτή πάστορα σε μια φιλελεύθερη εκκλησία των προαστίων του Σικάγο, ο οποίος προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από έναν μη λειτουργικό γάμο που δεν του προσφέρει πια καμία χαρά. Τόσο το ζεύγος Χίλντεμπραντ, όσο και τα τρία παιδιά τους, παλεύουν με τον εαυτό και την ηθική τους αλλά και με τους άλλους γύρω τους, αναζητώντας να βρουν το νήμα που θα τους οδηγήσει στην ελευθερία τους.

Περιγραφή

23 Δεκεμβρίου 1971: στο Σικάγο προβλέπεται έντονη κακοκαιρία. Ο Ρας Χίλντεμπραντ, αναπληρωτής πάστορας σε μια φιλελεύθερη εκκλησία των προαστίων, είναι σχεδόν έτοιμος να διαλύσει τον γάμο του στον οποίο πλέον δε βρίσκει χαρά – εκτός αν τον προλάβει η σύζυγός του Μάριον, η οποία επίσης έχει τη δική της μυστική ζωή. Ο μεγαλύτερος γιος τους, ο Κλεμ, επιστρέφει από το κολέγιο, πυρπολημένος από ηθική απολυτότητα και έχοντας προβεί σε μια ενέργεια που θα τσακίσει τον πατέρα του. Η αδερφή του Κλεμ, η Μπέκι, το πλέον δημοφιλές κορίτσι στην τάξη της, γυρίζει την πλάτη της σε ό,τι ήξερε και εντάσσεται στην αντικουλτούρα της εποχής, ενώ ο ιδιοφυής μικρότερος αδελφός, Πέρι, που πουλάει ναρκωτικά σε μαθητές γυμνασίου, αποφασίζει να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Καθένας από τους Χίλντεμπραντ αναζητά μια μορφή ελευθερίας που καθένας από τους υπόλοιπους μπορεί να του στερήσει.

Τα μυθιστορήματα του Τζόναθαν Φράνζεν διακρίνονται για τους αξέχαστους χαρακτήρες τους και για τις οξυδερκείς παρατηρήσεις τους πάνω στη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα. Στα «Σταυροδρόμια» ο Φράνζεν διερευνά την ιστορία μιας γενιάς. Με το χαρακτηριστικό του χιούμορ και τη σύνθετη σκέψη του, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη ζεστασιά, δημιουργεί έναν κόσμο που τον νιώθουμε τόσο οικείο. Με συγγραφική μαεστρία οι οπτικές των πρωταγωνιστών εναλλάσσονται, ενώ το συγκρατημένο σασπένς κλιμακώνεται, στην ιστορία μιας οικογένειας από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ σε μια καθοριστική στιγμή ηθικής κρίσης. Το χάρισμα του Τζόναθαν Φράνζεν να συνδέει τη μικρογραφία με την ευρύτερη εικόνα της πραγματικότητας είναι πιο εμφανές από ποτέ.

Τη μετάφραση στα ελληνικά έχει κάνει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης