Τρία ιστορικά βιβλία για την Μικρασιατική Καταστροφή

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σας παρουσιάζουμε συγκεντρωμένα τρία σπουδαία ιστορικά βιβλία, που περιλαμβάνουν σημαντικές ιστορικές έρευνες και μαρτυρίες για την περίοδο εκείνη.

Τρία ιστορικά βιβλία για την Μικρασιατική Καταστροφή

Η "Σιδηρά Δεκαετία"

Με έναυσμα τη Μεγάλη Ιδέα ξετυλίγεται το κουβάρι μιας αιματηρής ιστορίας, που αναδιαμόρφωσε τη γεωπολιτική κατάσταση της χώρας μας. Το παρόν σύγγραμμα, αποτέλεσμα χρόνιων μελετών, αναλύει την ταραγμένη δεκαετία των εθνικών πολέμων επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση ότι το παρελθόν δεν πρέπει ποτέ να ξεχνιέται.

Η μάστιγα της Ασίας

Η αφήγηση του Χόρτον είναι τρομακτική και καθηλωτική. Περιγράφει με παραστατικές λεπτομέρειες τη σφαγή στην αρμενική συνοικία της πόλης, καθώς και την κακομεταχείριση αξιωματούχων, που εργάζονταν στο Αμερικανικό Κολέγιο της Σμύρνης. Παραθέτει επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η φωτιά της Σμύρνης ξεκίνησε από στρατεύματα του τακτικού τουρκικού στρατού.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται πρόλογος, αποκλειστικά για την ελληνική έκδοση, του γνωστού συγγραφέα και ιστορικού Τζάιλς Μίλτον, ο οποίος με το βιβλίο του Χαμένος Παράδεισος ξεπέρασε τα 28.000 αντίτυπα, προσφέροντάς μας μία από τις σημαντικότερες ιστορικές έρευνες για την Καταστροφή της Σμύρνης.

Χαμένος Παράδεισος

O Χαμένος Παράδεισος είναι μια δυνατή ιστορία καταστροφής, ηρωισμού και επιβίωσης, ειπωμένη με τον ξεχωριστό λόγο που κατέστησε τον Τζάιλς Μίλτον επιτυχημένο δημοσιογράφο και συγγραφέα. Ξετυλίγεται μέσα από τις αναμνήσεις επιζώντων, πολλοί απ’ τους οποίους μιλάνε για πρώτη φορά δημόσια, και τις μαρτυρίες εκείνων που βρέθηκαν στη δίνη μιας από τις μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας.