Το «χαστούκι» του Χρήστου Τσιόλκα

Λογοτεχνικό σταθμό έχει αποτελέσει το βιβλίο του Χρήστου Τσιόλκα, «το χαστούκι». Το διαβάσαμε, το απολαύσαμε...

Το «χαστούκι» του Χρήστου Τσιόλκα

«Το χαστούκι», του Χρήστου Τσιόλκα. Ένα βιβλίο που έχει ήδη αποτελέσει σταθμό στη λογοτεχνία και κατά τη γνώμη μου θα συνεχίσει να αποτελεί: Η Μελβούρνη της σημερινής εποχής, μια σύγχρονη δυτική πόλη που οι κάτοικοί της είναι ένα πολυπολιτισμικό συνονθύλευμα. Η προηγούμενη γενιά είναι μετανάστες από την Ασία και την Ευρώπη κυρίως, ενώ οι σαραντάρηδες είναι η δεύτερη γενιά, πλήρως ενσωματωμένοι στην κοινωνία. Η τρίτη γενιά, οι εικοσάρηδες, είναι πλέον «Αυστραλοί».

Το βιβλίο εξερευνά τις αξίες και τις προσδοκίες και των τριών γενεών που απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους. Οι μεγαλύτεροι ήρθαν στη χώρα για ένα καλύτερο αύριο, οι σαραντάρηδες ζουν στον κομφορμισμό με το αμερικάνικο όνειρο στην ουσία, ενώ οι νεότεροι αντιμετωπίζουν με άνεση τα παλαιά ταμπού, όπως ναρκωτικά και ομοφυλοφυλία.


Όλα αυτά τα πληροφορούμαστε από 8 διαφορετικές αφηγήσεις που συνθέτουν το βιβλίο: Κεντρικό περιστατικό ένα χαστούκι που δίνει ένας ευέξαπτος σαραντάρης σε ένα κακομαθημένο παιδί κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής-φιλικής συγκέντρωσης. Με άξονα αυτό το περιστατικό και τη στάση του ως προς αυτό, καθένας από τους 8 ήρωες ξετυλίγει τη δική του ζωή και τη σχέση του με τους άλλους. Τελικά το χαστούκι είναι η αφορμή, το έναυσμα για να αναλυθεί ο κάθε χαρακτήρας και η ζωή του.

Είναι τελικά κανένας ευτυχισμένος από τη ζωή του; Μήπως τα απωθημένα είναι πιο δυνατά από τις ίδιες τις εμπειρίες; Υπάρχει κάποιο ψήγμα αλήθειας στο αμερικανικό όνειρο; Ερωτήματα που θα τεθούν και δε θα απαντηθούν. Αυτό άλλωστε είναι δουλειά του αναγνώστη.

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 2010, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έγινε σειρά με την Ούμα Θέρμαν που προβλήθηκε σε πολλές χώρες.