Νέα αύξηση στις πωλήσεις βιβλίων στη Μ. Βρετανία

Η ανοδική πορεία στις πωλήσεις βιβλίων στη Μ. Βρετανία συνεχίστηκε και τη χρονιά που πέρασε. 

Νέα αύξηση στις πωλήσεις βιβλίων στη Μ. Βρετανία

Ούτε το 2021 σταμάτησε η ανοδική πορεία των πωλήσεων βιβλίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τα lockdown και τις αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen BookScan.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, κατά το προηγούμενο έτος πωλήθηκαν περισσότερα από 212 εκατομμύρια τυπωμένα βιβλία (η υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας), ενώ η συνολική αξία των πωλήσεων έφτασε τα 1,82 δισεκατομμύρια λίρες, καταγράφοντας αύξηση 3% συγκριτικά με το 2020. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι είναι η πρώτη φορά που οι ετήσιες πωλήσεις βιβλίων στη χώρα ξεπερνούν τα 1,8 δισεκατομμύρια λίρες.

Η κατηγορία της λογοτεχνίας κατέγραψε αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 20% συγκριτικά με το 2019, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τις υποκατηγορίες της ρομαντικής λογοτεχνίας (+49%), της επιστημονικής φαντασίας (+23%) και των βιβλίων μυστηρίου και θρίλερ (+19%). Στην κατηγορία των μη λογοτεχνικών βιβλίων, τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων, της τάξεως του 50%, παρουσίασαν τα βιβλία υγείας και ευεξίας, φτάνοντας στα επίπεδα-ρεκόρ των 18,7 εκατομμυρίων λιρών.

Όσον αφορά στα πιο ευπώλητα βιβλία της χρονιάς που μας πέρασε, ο Ρίτσαρντ Όσμαν έχει διπλή παρουσία στην πρώτη πεντάδα, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με τη Λέσχη Φόνων της Πέμπτης (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, Εκδόσεις Ψυχογιός 2021) και την τέταρτη με τη συνέχεια του βιβλίου, Ο άνδρας που πέθανε δύο φορές (θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά τον ερχόμενο Μάιο, σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ). Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το μυθιστόρημα Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο του Τσάρλι Μάκεσι (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος 2020) και στην τρίτη θέση το Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη του Ματ Χέιγκ (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, Εκδόσεις Ψυχογιός 2021), ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ένα βιβλίο μαγειρικής των Kay Featherstone και Kate Allinson.