Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην έκθεση βιβλίου της πόλης Νανσί

Η Ελλάδα θα έχει την τιμητική της στη φετινή έκθεση βιβλίου της πόλης Νανσί

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην έκθεση βιβλίου της πόλης Νανσί

Η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην έκθεση βιβλίου «Το Βιβλίο στην Πλατεία» που διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1979, στην πόλη Νανσί. Για πρώτη φορά οι διοργανωτές τιμούν μία χώρα κατά τη διάρκεια μίας έκθεσης που συγκεντρώνει κάθε χρόνο περίπου 100.000 επισκέπτες και 500 συγγραφείς. Αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας έπαιξε η Marie Madeleine Rigopoulos, γενική διευθύντρια της έκθεσης.

Πέραν της πρεσβείας της Ελλάδος στη Γαλλία, η έκθεση θα λάβει χώρα με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου από τις 10 έως τις 12 Σεπτεμβρίου στην Place de la Carrière (μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO) της πόλης Νανσί.

Η έκθεση θα δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να ανακαλύψει την ελληνική λογοτεχνία μέσα από βιβλιοαναγνώσεις και masterclass, στα οποία θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Χρήστος Χωμενίδης, η Έρση Σωτηροπούλου, ο Αλέν Γλυκός, ο Χρήστος Χρυσόπουλος, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Μίνως Ευσταθιάδης, η Κάλλια Παπαδάκη και ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης.

Στο πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνονται ακόμη ειδική εκδήλωση/φόρος τιμής στον εκλιπόντα φέτος βραβευμένο με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας συγγραφέα, Βασίλη Αλεξάκη, καθώς και εκδήλωση στην Εθνική Όπερα της Λωραίνης με τίτλο «Μια φορά και έναν καιρό η Ελλάδα», στην οποία η ηθοποιός Anna Mouglalis και ο δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας θα διαβάσουν στα γαλλικά και ελληνικά αντίστοιχα στίχους από ποιήματα, υπό τους ήχους τραγουδιών του Σταύρου Σιόλα.

Το κοινό, τέλος, θα μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση «50 Αποχρώσεις των Ελλήνων» του σκιτσογράφου Jul, αλλά και τις φωτογραφικές εκθέσεις της Δήμητρας Δέδε και της Στεφανίας Ορφανίδου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ