Διαβάστε όλη τη λογοτεχνία σε 6 ώρες κι ένα τέταρτο

Αυτό το καλοκαίρι αφιερώστε λίγες ώρες διάβασμα στην παραλία για να «διαβάσετε» όλη τη λογοτεχνία.

Διαβάστε όλη τη λογοτεχνία σε 6 ώρες κι ένα τέταρτο

Η μέθοδος είναι απλή. Εμπιστευτείτε το «μικρό σχήμα». Διαβάζοντας κανείς 12 νουβέλες από τον 19ο αλλά και τον 20ο αιώνα, αντιλαμβάνεται πλήρως τα βασικά βήματα που έκανε η αφήγηση για την εξέλιξη της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η νουβέλα είναι μια επινόηση χάρις στην οποία εκμεταλλευόμαστε αφενός τις αναντικατάστατες αρετές των μυθιστορημάτων αλλά και την οικονομία της συντομίας. Αντί να χάνεστε μέσα στον σωρό των «αριστουργημάτων» που σας προτείνει ο κάθε εντεταλμένος βιβλιοπαρουσιαστής, δώστε λίγο από το χρόνο σας για να αποκτήσετε μια πλήρη εποπτεία. Καλές και σύντομες αναγνώσεις!

Συνταγματάρχης Σαμπέρ – Ονορέ ντε Μπαλζάκ

Ο Μπαλζάκ γνωστός και ως ο «βασιλιάς των μυθιστοριογράφων» διαμόρφωσε όσο κανείς άλλος τον χαρακτήρα του σύγχρονου μυθιστορήματος. Στην τραγική ιστορία του Σαμπέρ ο οποίος γυρίζει κυριολεκτικά από το θάνατο, παρεισφρέουν η μεγάλη Ιστορία αλλά και ο ρεαλισμός της καθημερινότητας που απαξιώνει ήρωες και ολόκληρες εποχές. Το Παρίσι του δεκάτου ενάτου αιώνα ανάγλυφο μπροστά στα μάτια σας.

Εκδόσεις Έναστρον

Ντάμα Πίκα - Αλέξανδρος Πούσκιν

Η νουβέλα του πατριάρχη των Ρωσικών γραμμάτων διαβάζεται με μια ανάσα. Πάθη κάθε λογής κατατρύχουν τους ήρωες αυτής της παράξενης ιστορίας, οι περισσότεροι από τους οποίους θα έχουν τραγική κατάληξη.

Εκδόσεις Πατάκη

Κάρμεν - Προσπέρ Μεριμέ

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την περίφημη όπερα του Μπιζέ, λίγοι όμως από μας έχουν διαβάσει την περίτεχνη νουβέλα του Μεριμέ που ενέπνευσε το μουσικό έργο. Η αφήγηση του Μεριμέ ρέει τόσο φυσικά που δεν μπορεί παρά να είναι απολαυστική σε αυτή τη σύντομη ιστορία της χειραφετημένης τσιγγάνας.

Εκδόσεις Καστανιώτη

Παλτό - Νικολάι Γκόγκολ

Όπως είπε και ο Ντοστογιέφσκι όλοι «έχουμε βγει κάτω από το παλτό του Γκόγκολ». Μεγάλος στυλίστας και πρόδρομος αφηγηματικών εξελίξεων ο Γκόγκολ υπογράφει μια γλυκόπικρη ιστορία γκροτέσκο που δεν ξεχνιέται. Ο Ακάκι Ακακίεβιτς, ο πρωταγωνιστής του, ανήκει πια στη χορεία των μεγάλων ηρώων της λογοτεχνίας.

Εκδόσεις Ερατώ

Μπάρτλεμπι ο γραφιάς - Χέρμαν Μέλβιλ.

Η αδιανόητη ιστορία του Μπάτλεμπι έτσι όπως την αφηγείται ο εργοδότης του είναι μια ιλαρή ερμηνεία του παράλογου και ανεξήγητου σε αυτό τον κόσμο. Ο συγγραφέας του «Μόμπι Ντικ» δίνει εδώ ένα ακόμα ρεσιτάλ αφήγησης. Το σύντομο αυτό κείμενο θα σας αποζημιώσει πολλαπλώς. Προτείνω την ιστορική μετάφραση του Μένιου Κουμανταρέα στις εκδόσεις Καστανιώτη που περιλαμβάνεται στη συλλογή οι «Τρεις απόκληροι».

Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς - Λέων Τολστόι

Ίσως η κορυφαία νουβέλα του δεκάτου ενάτου αιώνα που υπογράφεται από τον Λέοντα Τολστόι. Μια ελεγεία, σπουδή στο θάνατο αλλά και στα χαμένα όνειρα, στις φρούδες ελπίδες και στις ψευδαισθήσεις δόξας και μεγαλείου που συνέχουν τη ζωή μας. Μεστή και γεμάτη νοήματα η σύντομη ιστορία του Ιβάν Ίλιτς μοιάζει σαν μια παρτίδα σκάκι του ανθρώπου με τη μοίρα.

Εκδόσεις Ροές

Μεταμόρφωση - Φραντς Κάφκα

Ο εικοστός αιώνας αλλάζει άρδην τις συνθήκες στην αφήγηση και ο Φραντς Κάφκα είναι εδώ για να μας το αποδείξει. Ένα παιχνίδι με το παράλογο και το όνειρο δίνει την ευκαιρία στον Τσέχο γίγαντα να φιλοσοφήσει βαθιά πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη μέσα σ’ ένα απτό πλαίσιο κυνικού ρεαλισμού. Η σημαντικότερη νουβέλα του εικοστού αιώνα.

Εκδόσεις Πατάκη

Ξένος - Αλμπέρ Καμύ

Μυθιστόρημα στην ουσία, νουβέλα σε μέγεθος, το πολύκροτο έργο του αγαπημένου μας Καμύ διαβάζεται ακόμα από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Ο γαλλοαλγερινός συγγραφέας συνοψίζοντας εδώ τις επιρροές του από τον Κάφκα και τον Ντοστογιέφσκι μας εξιστορεί την αναπόδραστη μοίρα του Ξένου σε ένα μεσογειακό τοπίο ήλιου και θάλασσας. Ανεκτίμητο!

Εκδόσεις Καστανιώτη

Τοίχος - Ζαν Πολ Σαρτρ

Όλοι μιλούν για τον θάνατο αλλά κανείς σαν τον Σαρτρ. Η αγωνία του αναρχικού Πάμπλο Ιμπιέτα στην ολιγοσέλιδη ιστορία του θα σας κάνει να ξανασκεφτείτε το νόημα της ζωής και να επανεκτιμήσετε τη σημασία των μικρών στιγμών που απολαμβάνουμε.

Εκδόσεις Πατάκη

Η καρδιά του σκότους – Τζόζεφ Κόνραντ.

Με ένα ταξίδι στα άδυτα της γεωγραφίας του κοσμοπολιτισμού ήδη από τις αρχές του εικοστού αιώνα ο Κόνραντ περιγράφει με απίστευτη οξυδέρκεια τα χαρακτηριστικά των χαρισματικών ηγετών που αιματοκύλισαν στη συνέχεια τον πολιτισμένο κόσμο.

Εκδόσεις Πατάκη

Ο πρώτος έρωτας - Σάμουελ Μπέκετ

Αν θέλετε να αντιληφθείτε πλήρως τι σημαίνει νεωτερική γραφή, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το σύντομο αυτό κείμενο του Μπέκετ. Δεν θα σας δυσκολέψει κι επιπλέον θα σας δώσει μια ανατρεπτική ματιά στην πραγματικότητα που συνθέτουν ο έρωτας, ο θάνατος αλλά και οι κοινωνικές συμβάσεις.

Εκδόσεις Άγρα

Η αθώα Ερέντιρα - Γκαμπριέλ Γκαρθία Μάρκες

Επειδή τα αριστουργηματικά «Εκατό χρόνια μοναξιά» είναι αλήθεια πως κουράζουν από τη μέση και κάτω, διαβάστε το ίδιο εγχείρημα σε μια συνοπτική εκδοχή. Η μοίρα της αθώας Ερέντιρας και της άσπλαχνης γιαγιάς είναι ίσως η πιο ιδιοφυής νουβέλα στο δεύτερο μέρος του εικοστού αιώνα και θα την απολαύσετε.

Εκδόσεις Γράμματα ή Άπαντα διηγήματα, εκδόσεις Νεφέλη