Θανάσης Χειμωνάς - Κανείς δεν είναι τέλειος

Το νέο βιβλίο του Θανάση Χειμωνά, γραμμένο με το γνωστό sui generis χιούμορ, μάς ξαναβάζει στο σύγχρονο κόσμο όπου όλα είναι σχετικά...

Θανάσης Χειμωνάς - Κανείς δεν είναι τέλειος

Στα βιβλιοπωλεία βρίσκεται από τις αρχές Ιουνίου το νέο μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά με τίτλο «Ο κύριος Τέλειος», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Ένα βιβλίο που καταπιάνεται με τις αιφνίδιες ανατροπές της ζωής και την ανεξιχνίαστη ανθρώπινη φύση...

Το fosonline.gr απευθύνει πέντε ερωτήσεις στον συγγραφέα, ο οποίος μάς αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο γράφει ένα βιβλίο, μιλάει για το συγγραφικό του ύφος στην εποχή των social media, αλλά και για την πραγματική έννοια του «τέλειου»!

Κάθε φορά που γράφετε ένα βιβλίο σκέφτεστε πως θα ταίριαζε καλύτερα σε αναγνώστες κάποιας συγκεκριμένης ηλικίας;

Η αλήθεια είναι πως δε με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα η ηλικία των αναγνωστών μου. Ίσως επειδή τη στιγμή που γράφεις ένα βιβλίο το κάνεις αποκλειστικά για τον εαυτό σου. Σαν να μην πρόκειται να το διαβάσει κανείς ποτέ. Αργότερα συνειδητοποιείς πως το πόνημά σου θα το μοιραστείς με κάποιους αναγνώστες. Φαντάζομαι πάντως πως ένας άνθρωπος που βρίσκεται πάνω- κάτω στη δική μου ηλικία, που διαθέτει σε μεγάλο βαθμό τα ίδια βιώματα με μένα είναι ίσως λίγο πιο πιθανό να απολαύσει ένα μυθιστόρημά μου. Δεν είναι υποχρεωτικό όμως.

Η έντονη ενασχόλησή σας με τα social media πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει το συγγραφικό σας ύφος ή προστατεύετε την λογοτεχνία σας από κάθε άλλη δραστηριότητα;

Πράγματι, ασχολούμαι υπερβολικά με το Facebook και ίσως κάποια στιγμή να πρέπει να το κοιτάξω αυτό. Δεν θεωρώ όμως πως έχει επηρεάσει αρνητικά τη συγγραφική μου δραστηριότητα την οποία φροντίζω να κρατώ σε απόσταση. Από κει και πέρα, τα social έχουν έντονη παρουσία στα τελευταία βιβλία μου. Άλλωστε ουσιαστικά αποτελούν το κεντρικό θέμα του «Αιτήματος φιλίας» το οποίο κυκλοφόρησε το 2015. Είναι λογικό καθώς τα SM αποτελούν ένα σημαντικότατο κομμάτι της ζωής μας σήμερα.

Πώς θα ήταν η ελληνική λογοτεχνία χωρίς τον Θανάση Χειμωνά;

Πολύ λιγότερο συναρπαστική! Όχι φυσικά για τους αναγνώστες. Θα ήταν λιγότερο συναρπαστική για μένα, τον Θανάση Χειμωνά!

Ποιος θα ήταν ο Θανάσης Χειμωνάς χωρίς τα βιβλία του;

Ημιτελής. Κάτι θα του έλειπε. Άρχισα να γράφω το 1997, κάτι που σημαίνει πως είμαι συγγραφέας για τη μισή ζωή μου. Τα βιβλία μου αποτελούν ένα σημαντικότατο κομμάτι του εαυτού μου, μια προέκτασή του, μια πλευρά μου που υπό άλλες συνθήκες θα έμενε κρυφή. Στην τελική τα βιβλία μου είναι πιθανότατα το μόνο πράγμα που θα μείνει από μένα κάποτε.

Τι σημαίνει για σας πραγματικά τέλειος;

Σχετικό είναι. Τέλειος είναι κάποιος ή κάτι που δεν έχει ψεγάδι. Τέλεια μπορεί να θεωρεί κάποιος μια ταινία ή ακόμα και μια όμορφη μέρα στη θάλασσα. Τέλειος είναι ένας καλός φίλος τη συγκεκριμένη στιγμή. Τέλειος μπορεί να φαντάζει ο άνδρας που έχει τη γυναίκα με την οποία είσαι ερωτευμένος.