Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Ο δεκάλογος του καλού αναγνώστη

Το βιβλίο αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης για τον άνθρωπο ακόμα και σήμερα που η τεχνολογία απειλεί να το εξοβελίσει από τη ζωή μας.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Ο δεκάλογος του καλού αναγνώστη

Μικρές συμβουλές και μυστικά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη σχέση μας με το βιβλίο και την ανάγνωση:

  • Να θυμόμαστε πάντα ότι το βιβλίο δεν είναι η πηγή. Στην καλύτερη περίπτωση είναι η στάμνα. Υπάρχουν για να μας αφυπνίζουν και να κινητοποιούν τη σκέψη μας.
  • Τα καλά βιβλία που αξίζει να διαβαστούν τα γράφουν οι καλοί συγγραφείς. Γι' αυτό καλύτερα να διαλέγετε συγγραφέα παρά ένα πολυδιαφημισμένο βιβλίο που δεν έχει πίσω του ένα σημαντικό δημιουργό.
  • Δεν είναι δυνατόν σε μια ζωή να διαβάσουμε όλα τα βιβλία του κόσμου. Όπως έλεγε ο Καραγάτσης στις «βιβλιοθήκες μας φιλοξενούμε τα αδιάβαστα βιβλία». Μπορεί κανείς να διαβάσει ένα μεγάλο μέρος από τα καλά βιβλία που ευτυχώς δεν είναι απεριόριστα.
  • Το βιβλίο δεν είναι μέσο επίδειξης, δεν είναι, ας πούμε ένα αστραφτερό αυτοκίνητο ή ένα πολυτελές σπίτι και δεν ενδείκνυνται για φιγούρα. Αν θεωρούμε τους εαυτούς μας πιο έξυπνους επειδή διαβάσαμε κάποιο βιβλίο τι να πει αυτός που το έγραψε;
  • Τα μυθιστορήματα είναι ασφαλώς το πιο δημοφιλές είδος με εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Μην αγνοείτε όμως την καλή ποίηση ή ένα κομψό διήγημα, ένα φιλοσοφικό πόνημα, μια καλή βιογραφία, ένα βιβλίο Ιστορίας, Ψυχολογίας, κοινωνιολογίας. Ο πλουραλισμός στην ανάγνωση βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα και να απολαύσει περισσότερο τα κείμενα που αγαπά περισσότερο.
  • Οι κλασικοί συγγραφείς δεν διαβάζονται από υποχρέωση αλλά από ανάγκη. Με τη διαχρονικότητα που τους διακρίνει καταφέρνουν να γίνονται μέρος της αναγνωστικής επικαιρότητας σε κάθε εποχή. Συχνά ένα κλασικό αριστούργημα, όπως η Άννα Καρένινα ή η Μαντάμ Μποβαρύ, μοιάζει πιο επίκαιρο από πολλές νέες εκδόσεις.
  • Μην εμπιστεύεστε απαραίτητα τα βιβλία που επιβεβαιώνουν αυτό που είστε. Εκτιμήστε περισσότερο εκείνα που σας κάνουν να αμφιβάλλετε. Η γόνιμη αμφιβολία είναι ένα από τα οφέλη της ανάγνωσης.
  • Αφήστε ένα ελάχιστο χρονικό χάσμα ανάμεσα σε δύο βιβλία. Καταβροχθίζοντας το ένα μετά το άλλο μειώνετε αισθητά την απόλαυση που σας προσφέρει το εκάστοτε ανάγνωσμα.
  • Τα βιβλία δεν είναι νησιά. Στην πραγματικότητα συνομιλούν μεταξύ τους κι είναι μια πραγματική πρόκληση να ανακαλύψετε τις βαθύτερες σχέσεις ανάμεσα τους.
  • Η σχέση μας με τα βιβλία και τους συγγραφείς είναι σχέση συγγένειας, που σημαίνει ότι κάποια βιβλία μας φαίνονται πολύ πιο οικεία και ευχάριστα από άλλα. Μην έχετε τύψεις για αυτό. Στη ζωή δεν μας αρέσουν όλα τα πράγματα το ίδιο.