Ο Αίολος προτείνει: Σημειώσεις για ένα μυθιστόρημα που δεν γράφτηκε ποτέ!

Τα «Σημειωματάρια» του Αλμπέρ Καμύ είναι σχεδιάσματα στοχασμών που τον ακολούθησαν από τα πρώτα χρόνια της λογοτεχνικής του ενηλικίωσης.

Ο Αίολος προτείνει: Σημειώσεις για ένα μυθιστόρημα που δεν γράφτηκε ποτέ!

Θα μπορούσαν να αποτελέσουν αποσπάσματα μυθιστορημάτων και αρκετά από αυτά ενσωματώθηκαν στα πολυδιαβασμένα του μυθιστορήματα αυτούσια ή ελαφρώς διαφοροποιημένα.

Ο Καμύ επιχείρησε να δώσει μορφή σε κάθε στοχασμό του και το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Θα πρέπει λοιπόν να διαβάσει κανείς τα "Σημειωματάρια" σαν μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια ιδεών. Άλλωστε κι ο ίδιος διατυμπάνιζε ότι μυθιστόρημα είναι φιλοσοφία σε εικόνες. Εδώ αφαίρεσε την εικόνα και άφησε την καθαρή ιδέα, κομμάτι ανεκτίμητο μιας τολμηρής και αδέκαστης σκέψης.

Οι εκδόσεις Πατάκη εξέδωσαν πρόσφατα το δεύτερο βιβλίο "Σημειωματάρια (1942-1951) ως πρόταση για ένα νέο τρόπο ανάγνωσης της λογοτεχνίας και της πραγματικότητας

"Σε περιόδους επαναστάσεων πεθαίνουν οι καλύτεροι. Ο νόμος της θυσίας οδηγεί τελικά στο να έχουν πάντα τον λόγο οι δειλοί και οι συνετοί, αφού οι άλλοι τον έχασαν δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Το να μιλά κανείς προϋποθέτει πάντα ότι έχει προδώσει" (σελ. 124)

*Ο Αίολος είναι ο αντισυμβατικός ήρωας του Δημήτρη Στεφανάκη στο μυθιστόρημά του "Στο καφενείο του Αιόλου" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ακροβάτης