To next big thing του Netflix: Η νέα σειρά που χαλάει κόσμο στην Ελλάδα (Vid)

Οι οπαδοί του crime drama έχουν βρει έναν νέο εθισμό. Αυτή είναι η νέα σειρά του Netflix που εντυπωσιάζει. Η αστυνομική λογοτεχνία στις οθόνες μας. Ήρθε το περίπλοκο μυστήριο του «Τhe Woods».

To next big thing του Netflix: Η νέα σειρά που χαλάει κόσμο στην Ελλάδα (Vid)

Στους κύκλους των φανατικών οπαδών αστυνομικής λογοτεχνίας, το όνομα του Χάρλαν Κομπέν είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που το Netflix έχει μεταφέρει δυο βιβλία του στην μικρή οθόνη: τόσο το «The Stranger» όσο και το «Safe», δυο από τα μεγαλύτερα μπεστ σέλερ του Κομπέν, μπορεί να μην έκαναν πάταγο κατά τις διασκευές τους στο Netflix αλλά ένα μικρό, ειδικό κοινό ανακάλυψε τις αντίστοιχες τηλεοπτικές μεταφορές και τις εκτίμησε. Τώρα ωστόσο φαίνεται πως εκτός από την απλή εκτίμηση έρχεται και η μεγάλη φασαρία.

Το Netflix, το οποίο φαίνεται πως έχει βάλει στο μάτι τα βιβλία του Κομπέν, μετέφερε μια τρίτη δημιουργία του στην πλατφόρμα του και όπως όλα δείχνουν, το κοινό αυτή τη φορά θα είναι αισθητά ευρύτερο. Για την ακρίβεια, το «The Woods» είναι το νέο «καυτό» σίριαλ του Netflix και μέσα σε μόλις λίγες μέρες, από τις 19 Ιουνίου που έκανε πρεμιέρα συγκεκριμένα, η φήμη του έχει αρχίσει και γιγαντώνεται και μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Το ενδιαφέρον είναι πως αν και η πλοκή του βιβλίου λαμβάνει χώρα στο αγαπημένο Νιου Τζέρσεϊ του Κομπέν, η σειρά αντικαθιστά το σκηνικό και τα πάντα μεταφέρονται στην Πολωνία. Οι χαρακτήρες είναι Πολωνοί, η γλώσσα τους το ίδιο και αυτό ίσως να ξενίζει ορισμένους θεατές που είναι εναρμονισμένοι κατά βάση με την αγγλική γλώσσα.

Όμως -αν εξαιρεθεί η αντικατάσταση του αμερικάνικου φόντου με το πολωνικό- όλα τα στοιχεία που θα μπορούσε κανείς να μαντέψει πως θα υπάρχουν σε μια δημιουργία του Κομπέν είναι εκεί: ένα περίπλοκο μυστήριο, ένα αγνοούμενο άτομο, ένας πρωταγωνιστή με εσωτερικές σύγκρουσεις και με συναισθηματική αναπηρία και το κοινωνικό περιβάλλον που δομείται τριγύρω του αποκτώντας συμπρωταγωνιστικά στοιχεία. Ταυτόχρονα, η αφήγηση μεταφέρεται διαρκώς από το 2019 στο 1995 και πάλι πίσω, με τους πρωταγωνιστές αλλά και τα τεκταινόμενα ανάμεσα στις δυο διαφορετικές χρονικές στιγμές να συσχετίζονται διαρκώς μεταξύ τους.

Ίσως αυτό το διαρκές «πήγαινε-έλα» στον χρόνο να δημιουργεί μια μίνι σύγχυση στον θεατή, ειδικά στο πρώτο από τα έξι συνολικά επεισόδια της σειράς, καθώς αφενός δεν υπάρχει μια σαφής εικόνα αναφορικά με το παρόν του πρωταγωνιστή ενώ και τα όσα μας παρουσιάζονται από το παρελθόν του παρουσιάζονται αποσπασματικά και συγκεχυμένα. Έτσι, αντί να καταλαβαίνουμε στο έπακρο τι συμβαίνει σε επίπεδο πλοκής, περισσότερο καταλήγουμε να το υποθέτουμε. Βέβαια, αυτό ακριβώς είναι η πρόθεση της σειράς: να σε αφήσει στο σκοτάδι και να σε φέρνει σταδιακά στο φως…

Ταυτόχρονα, το «The Woods» αποτελεί μια σπουδή πάνω στην έννοια της διαρκούς αλλαγής και της νοσταλγίας. Υπό μια έννοια, πρόκειται για μια ερωτική ιστορία μέσα στην καρδιά μιας ιστορίας μυστηρίου. Το ρομάντζο της ταινίας τίθεται και αυτό σε μια διαρκή σύγκριση ανάμεσα στο τώρα και το χθες και παρατηρούμε το πως μια ζεστή προσωπική σχέση του 1995 έχει μετατραπεί σε έναν ψυχρό συσχετισμό το 2019. Παρά το γεγονός ότι το κλασικό αστυνομικό κομμάτι της ιστορίας είναι και αυτό που ηγεμονεύει, με αποτέλεσμα η ερωτική πτυχή να μην ξεδιπλώνεται όσο οι εν δυνάμει δυνατότητές της το επιτρέπουν, είναι και η ερωτική ιστορία που ενισχύει την ταυτότητα της σειράς.

Είναι δεδομένο: όσοι γούσταραν με το «Safe» και το «The Stranger» αλλά και όσοι έχουν στο παρελθόν εθιστεί με τα «The Sinner» και «True Detective», μάλλον στην ιντερνετική παρουσία του «The Woods» θα βρουν τον νέο τους μεγάλο εθισμό. Οι υπόλοιποι με τέτοιο hype θα είναι κρίμα να αντισταθούν…

Πηγή: menshouse