La Casa de Papel 4 Review - Η συμμορία ξαναχτυπά, για πόσο όμως ακόμα;

Mία ματιά στον τέταρτο κύκλο του La Casa de Papel, της ισπανικής σειράς φαινόμενο του Netflix που λατρεύτηκε στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Μέχρι πότε θα συνεχίζονται τα απανωτά ριφιφί;

La Casa de Papel 4 Review - Η συμμορία ξαναχτυπά, για πόσο όμως ακόμα;

Η γνωστή και μη εξαιρετέα τηλεοπτική σπείρα ληστών του Money Heist επανήλθε στο Netflix για 4η χρονιά, το θέμα βέβαια είναι πόσο δυναμικά έγινε αυτό… Η νέα σεζόν του La casa de papel μας κάνει να αναρωτιόμαστε εύλογα μέχρι πότε θα συνεχίζονται τα απανωτά ριφιφί;

Και ενώ μέχρι τον 2ο κύκλο θα μπορούσε κάλλιστα να έχει μπει με ικανοποιητικό τρόπο μία τελεία, ο Álex Pina θέλησε να το παρατείνει και άλλο. Ο προηγούμενος κύκλος, λοιπόν, έκλεισε με έναν cliffhanger επίλογο, αφήνοντας τα περισσότερα μέλη του γκρουπ σε οριακό σημείο.

το 4ο κεφάλαιο τους βλέπουμε να προσπαθούν να ορθοποδήσουν ύστερα από τις αναποδιές που τους συνέβησαν στο δεύτερο μεγάλο κόλπο όπου προχώρησαν, στη ληστεία της Τράπεζας της Ισπανίας, μία σύλληψη προερχόμενη από έναν πολύ συγκεκριμένο «εγκέφαλο» και άρρηκτα συνδεμένο πρόσωπο με τον “Καθηγητή”/ ‘Sergio Marquina’ (Álvaro Morte).

Εν προκειμένω, ο βασικός πυρήνας της ομάδας εξακολουθεί να απαρτίζεται από τους ‘Silene Oliveira’/ “Tokyo” (Úrsula Corberó), Ágata Jiménez / “Nairobi” (Alba Flores), Aníbal Cortés / “Rio” (Miguel Herrán), ‘Daniel Ricardo Ramos’/ “Denver” (Jaime Lorente), Mónica Gaztambide/ “Stockholm” (Esther Acebo), Martín Berrote/ “Palermo” (Rodrigo de la Serna), ‘Mirko Dragic’ / “Helsinki” (Darko Perić), και τον “Bogotá” (Hovik Keuchkerian).

Οι κύριοι δρώντες μετρούν τις πληγές τους από τα περασμένα και πασχίζουν να ανασυνταχθούν μπροστά στο νέο κύμα δυσκολιών και επιπλοκών που προκύπτει. Εντούτοις, παρατηρούμε ότι πάνω στην όλη απόπειρα του δημιουργού του σόου να εμπλουτιστούν και τα νέα σκηνικά με σασπένς και το στοιχείο του απρόβλεπτου, μεσολαβούν κάποιες πολύ προφανείς υπερβολές και νοηματικά κενά (πυροβολισμοί, εγχειρήσεις, εκρήξεις από τις οποίες όλως περιέργως τη γλιτώνει κανείς πολύ εύκολα…), ενώ η συναισθηματική φόρτιση ενίοτε υιοθετεί ένα υπέρμετρα δραματικό ύφος που μοιάζει λιγάκι επιτηδευμένο.

Οι αρχές με επικεφαλής τους την ανακρίτρια ‘Alicia Sierra’ (Najwa Nimri) και τον διοικητή ‘Luis Tamayo’ (Fernando Cayo) επαναλαμβάνουν σχεδόν τις ίδιες εσφαλμένες ενέργειες που κοστίζουν, τείνοντας να γίνει πολύ προβλέψιμο το πώς αντιδρούν στην πρόκληση να ξετρυπώσουν τους αντιπάλους τους από το καινούργιο τους λημέρι.

Επιπλέον, ο ρυθμός της δράσης αρκετές φορές πέφτει εξαιτίας μερικών τεκταινόμενων που μοιάζουν να αναμασώνται, αλλά και της συχνής χρήσης flash backs που παρεμβάλλονται στο ενδιάμεσο επεξηγηματικά κάτι που επιβραδύνει χωρίς να χρειάζεται την ροή με την οποία κυλούν τα γεγονότα. Πάντως, είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι ανατροπές που δεν ξεφεύγουν σε ακραίο βαθμό οπότε τότε αποζημιώνουν κάπως το κοινό.

Ένα τρανταχτό συμβάν που σημειώνεται, οπωσδήποτε ανεβάζει τους συγκινησιακούς τόνους, και δείχνει ότι αδειάζει στο τραπέζι η θέση ακόμη ενός ατόμου-κλειδί στην υπόθεση. Σύντομα, μία άλλη ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία έρχεται ως ένα φρέσκο, πρόσθετο μέλος! Ο ‘Arturito’ (Enrique Arce) δεν σταματάει να δίνει αφορμές να τον αντιπαθείς ολοένα και περισσότερο.

Πληροφορούμαστε μεταξύ άλλων, για την τύχη της ‘Raquel Murillo’ / “Lisbon” (Itziar Ituño). Ο «Καθηγητής» κλασικά υπό συνθήκες πίεσης δείχνει να αποδίδει καλύτερα κάτι που όμως δεν εκπλήσσει πια κανέναν όπως και οι ως δια μαγείας μέθοδοί που ξεπηδούν από το ακούραστο μυαλό του για να βγάζει από το μανίκι του πολύ τραβηγμένα ωστόσο, όσους «άσσους» θελήσει.

Tο τέλος της 4η σεζόν του Money Heist ναι μεν δίνει πάσα να καλλιεργηθεί το έδαφος για συνέχεια της ιστορίας, αλλά και πάλι αναρωτιέται κανείς πόση ακόμη έκταση μπορεί να λάβει μία τέτοια περιπέτεια, χωρίς να πέσει στην παγίδα να αναμοχλεύει τα ίδια μοτίβα και ουσιαστικά να φλυαρεί πάνω σ’ αυτά; Εν τέλει, για πόσο η συμμορία με τα ονόματα-πόλεις και τις μάσκες Νταλί θα χτυπά ξανά και ξανά;

Πηγή: unbocholics