Theater of life: Το όνειρο του Μποτούρα, παράδειγμα προς μίμηση

No more excuses (όχι πια δικαιολογίες) είναι η φράση που επέλεξε ο Μάσιμο Μποτούρα πριν από πέντε χρόνια, για να κάνει πράξη ένα όνειρο που είχε, το οποίο έδωσε ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους που δεν είχαν να φάνε.

Theater of life: Το όνειρο του Μποτούρα, παράδειγμα προς μίμηση

No more excuses (όχι πια δικαιολογίες) είναι η φράση που επέλεξε ο Μποτούρα πριν από πέντε χρόνια, για να κάνει πράξη ένα όνειρο που είχε, το οποίο έδωσε ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους που δεν είχαν να φάνε.

Ο Μάσιμο Μποτούρα είναι ίσως ο διασημότερος σεφ της Ιταλίας. Τα εστιάτοριά του κατέχουν αστέρια Michelin, είναι παγκοσμίως γνωστά, άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη επισκέπτονται την Μόντενα μόνο και μόνο για να γευτούν τα πιάτα που ετοιμάζει.

Οι κορυφαίοι σεφ της παγκόσμιας γαστρονομίας εξ ορισμού προσπαθούν μέσα από τις ιδέες και τις εμπνεύσεις τους να διατηρούν τα αστέρια Michelin και μέσα από αυτή τη διαδικασία να εξαπλώνουν τη φήμη τους παντού, σε κάθε γωνιά της γης.

Δεν είναι μόνο αυτό. Αυτό ήθελε να δείξει ο Μποτούρα και το πέτυχε με τον πιο ιδανικό τρόπο. Μέσα από το ντοκιμαντέρ “Theater of Life” παρουσίασε σε όλο τον κόσμο κάτι που πρέπει να είναι αυτονόητο, αλλά σε μια κοινωνία υπερκαταναλωτική έχει ξεχαστεί. Δεν πρέπει να πετάγεται καμία τροφή και αυτή μπορεί να μετατραπεί σε γκουρμέ πιάτα, για να την απολαμβάνουν και άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα, που δεν έχουν καν τα προς το ζην.

Το “Theater of Life” είναι ντοκιμαντέρ, καναδικής παραγωγής, διάρκειας 93 λεπτών, με την υπογραφή του Πίτερ Σβάτεκ και σε αυτό αναδεικνύεται η προσπάθεια του Bottura να δημιουργήσει ένα χώρο στο Μιλάνο όπου προσφέρθηκε φαγητό σε άστεγους και άπορους, με υλικά και πρώτες ύλες που είχαν περισσέψει από τη φημισμένη Διεθνή Έκθεση (EXPO 2015) της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας.

Ο Μποτούρα έπεισε πριν από πέντε χρόνια - και το συνεχίζει ακόμα και σήμερα με άλλους τρόπους - 60 κορυφαίους σεφ, μεταξύ αυτών τους Φεράν Αντριά, Αλέν Ντουκάς, Μάριο Μπατάλι, Ρενέ Ρεντζέπι και Άντονι Αντούριθ, να αφήσουν για κάποιες μέρες τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους και να βρεθούν όλοι μαζί στο Μιλάνο, προκειμένου να μαγειρέψουν για τους άστεγους της πόλης.

Οι κορυφαίοι μάγειρες (γιατί όλοι μάγειρες είναι πάντα…) του κόσμου στις υπηρεσίες αυτών που η ζωή δεν τους έπαιξε όμορφα παιχνίδια, που η τύχη τους γύρισε την πλάτη ή που οι επιλογές τους, τους έφεραν σε αδιέξοδο.

Σήμερα, στις μέρες του κορωνοϊού, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ που μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς από το Netflix, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, διότι παραδίδει μαθήματα ζωής, μιας δύσκολης ζωής…