Γιατί το Netflix κόβει σειρές και ραγίζει την καρδιά μας

«Jessica Jones», «The Punisher», «Luke Cage», «Daredevil», One day at a time. Το Netflix εξηγεί το πότε, αλλά και το γιατί, κόβει τις σειρές του.

Γιατί το Netflix κόβει σειρές και ραγίζει την καρδιά μας

Η ακύρωση της μια σειράς μετά την άλλη από το Netflix, έχει απογοητεύσει χιλιάδες θεατές παγκοσμίως. Σύμφωνα με το άρθρο του Janko Roettgers στο Variety, ο αντιπρόεδρος του Netflix, Todd Yellin, σε συνέντευξη Τύπου στο Λος Άντζελες, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο το Netflix θέλει να αντιμετωπίζει το κοινό του. «Πώς μετράμε την επιτυχία; Μία λέξη: χαρά. Αν ο κόσμος απολαμβάνει το υλικό μας, αν οι θεατές λατρεύουν το γεγονός ότι ήρθαν στο Netflix, τότε έχουμε πετύχει».

Ο Todd Yellin έκανε ξεκάθαρο ότι το Netflix προσπαθεί να αποφεύγει να «κόβει» σειρές, άλλα κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο. Γιατί, όμως, αυτό συμβαίνει με σειρές που φαίνεται ότι έχουν απήχηση; Πριν από δύο εβδομάδες, το Netflix ανακοίνωσε ότι σταματάει τη σειρά «One day at a time», μετά από τρεις σεζόν. Το ίδιο συνέβη, πρόσφατα και με τη σειρά «Friends from College», αλλά και με όλες τις υπερηρωικές σειρές της Marvel, το «Jessica Jones», το «The Punisher», το «Luke Cage» και το «Daredevil».

Η ακύρωση αυτή προκύπτει από την στιγμή που η Marvel αρχίζει τη συνεργασία της με το νεοσύστατο κανάλι της Disney, Disney+, που αναμένεται να είναι το «αντίπαλον δέος» του Netflix. Το Disney+, έχει συμφωνηθεί, να πάρει τα δικαιώματα από τις ταινίες της Marvel που έχει αυτή τη στιγμή το Netflix, δηλαδή τις: Black Panther, Doctor Strange και Guardians of the Galaxy. Ανοιχτό αφήνεται το (πολύ μικρό) ενδεχόμενο να υπάρξει η συνέχεια του Daredevil στο Disney+

Το Netflix κόβει τη μόνη σειρά που θύμιζε κάτι από «Φιλαράκια» One day at a time Προσπαθώντας να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό, το Netflix μοιράστηκε δημόσια τα στατιστικά στοιχεία μερικών από τις επιτυχίες του. Για παράδειγμα, το «Bird Βοx» υπολογιζόταν ότι θα προσελκύσει 80 εκατομμύρια θεατές τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της κυκλοφορίας του.

Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τα ποσοστά για την κάθε σειρά, όμως το Netflix μας δηλώνει πως «μπορούμε να έχουμε σειρές με χαμηλό προϋπολογισμό που τα πηγαίνουν πολύ καλά, μπορούμε να έχουμε και ακριβότερες σειρές οι οποίες, επίσης, τα πηγαίνουν πολύ καλά. Η μοναδική περίπτωση στην οποία καταλήγουμε να ακυρώσουμε κάποια σειρά είναι όταν έχουμε μια ακριβότερη παραγωγή, χωρίς αρκετή θέαση». Πολλοί δυσαρεστήθηκαν όταν η σειρά «One day at a time» δεν συνέχισε μετά την τρίτη της σεζόν.

Η εταιρία μας ενημέρωσε με ένα tweet, πως απλώς «δεν το παρακολούθησε αρκετός κόσμος, ώστε να δικαιολογείται η ύπαρξη μιας ακόμη σεζόν». Σύμφωνα, λοιπόν, με τη φιλοσοφία του Netflix, όταν κάτι δεν προσελκύει μεγάλο κοινό σε μικρό χρονικό διάστημα τότε, ίσως, είναι η ώρα να σταματήσει η παραγωγή του. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι μια τεράστια επιχείρηση.

Οι υπηρεσίες του μας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέγουμε ανάμεσα σε 600 σειρές το χρόνο, αριθμός ο οποίος σταδιακά αυξάνεται. Λόγω του αριθμού αυτού, πολλές σειρές αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Έτσι, αν κάποια από αυτές δεν ωθήσει ένα μεγάλο μέρος του κοινού να την παρακολουθήσει από τα πρώτα της επεισόδια, τότε η συνέχεια της πορείας της θα είναι συντομότερη. Για αυτούς τους λόγους, το Netflix παρά την ποιότητά του, θα συνεχίσει να ραγίζει την καρδιά μας, κάθε φορά που δεν δίνει συνέχεια στην αγαπημένη μας σειρά.

Πηγή: parallaxi