«Βαλκάνια εξπρές» στο Μοναστήρι

Στο δεύτερο επεισόδιο του νέου κύκλου της σειράς «Βαλκάνια εξπρές», που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ3 την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στις 17:00, σας ταξιδεύουμε στην πόλη Μοναστήρι ή Μπίτολα της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας.

 «Βαλκάνια εξπρές» στο Μοναστήρι

Ξεκινάμε από το κοσμοπολίτικο Σίροκ Σόκακ, τον κεντρικό πεζόδρομο, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα από τα 12 Προξενεία που φιλοξενεί η πόλη. Επισκεπτόμαστε τον Σύλλογο «Πελαγονία», όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, καθώς και τα παλιά ελληνικά σχολεία, που λειτουργούσαν έως τον Μεσοπόλεμο. Συνεχίζουμε στην εκκλησία του «Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης», με τον περίφημο ξυλόγλυπτο διάκοσμό της. Πηγαίνουμε στο κτίριο του παλιού ελληνικού Προξενείου, όπου ήταν κάποτε πρόξενος και ο Ίων Δραγούμης, και στη συνέχεια στο σημερινό Προξενείο της Ελλάδας, όπου μιλάμε με τον Έλληνα Πρόξενο.

Ξετυλίγουμε την ζωή και την δράση των Βλάχων Αδελφών Μανάκη, που ήταν οι πρώτοι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων, και επέλεξαν να κάνουν στο Μοναστήρι το στούντιο και τον κινηματογράφο τους, κληροδοτώντας στην πόλη ένα πλούσιο αρχείο κι ένα Φεστιβάλ που φέρει το όνομά τους. Συνεχίζουμε στο Βλάχικο Νεκροταφείο, όπου είναι και ο τάφος του Μίλτου Μανάκη, στο Γαλλικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο, καθώς και στο γερμανικό μνημείο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Επόμενος σταθμός μας είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ηράκλειας Λυγκηστίδας, που ήταν μια σημαντική μακεδονική και ρωμαϊκή πόλη, κτισμένη πάνω στην Εγνατία Οδό. Τελειώνουμε το ταξίδι μας παρακολουθώντας μια θεατρική παράσταση στο Εθνικό Θέατρο του Μοναστηρίου, μιας πόλης που είναι και η πραγματική «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» της γειτονικής μας χώρας.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης
Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Κωνσταντινίδης Αργύρης
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Eικονολήπτης: Παναγιώτης Ασνάης
Χειρίστης drone: Αγησίλαος Δεληγιαννίδης
Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Στάμκος
Σκριπτ: Νόπη Ράντη
Αφήγηση: Κώστας Χατζησάββας
Βοηθός Μοντάζ: Ελένη Καψούρα