«Κόκκινος Συναγερμός/Sound the Alarm» στην ΕΡΤ 3

Το ωριαίο ιστορικό ντοκιμαντέρ «Κόκκινος Συναγερμός/ Sound the Alarm», παραγωγής 2022, παρουσιάζει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ΕΡΤ3 την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 23:00.

«Κόκκινος Συναγερμός/Sound the Alarm» στην ΕΡΤ 3

Η λήξη του Ψυχρού Πολέμου σήμανε, φαινομενικά, το τέλος της πυρηνικής απειλής. Ωστόσο, η εκτόξευση ενός επιστημονικού μετεωρολογικού πυραύλου από τη Νορβηγία στις 25 Ιανουαρίου του 1995, που προκάλεσε λανθασμένο συναγερμό στη Ρωσία, υπενθύμισε στον κόσμο ότι ο κίνδυνος δεν έχει ακόμα παρέλθει.

Υπό φρικτή πίεση χρόνου και έχοντας στη διάθεσή της μόνο λίγα λεπτά, η Ρωσία έπρεπε να εκτιμήσει τη γνησιότητα της απειλής και να αποφασίσει μια πιθανή ανταπόδοση πυρών. Αν και δεν είναι σαφές το τι ακριβώς συνέβη μέσα σε εκείνα τα κρίσιμα λεπτά, η καταστροφή, ευτυχώς, αποφεύχθηκε.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην εύθραυστη φύση της ειρήνης και στον κίνδυνο των πυρηνικών όπλων, όπως αυτός εξελίχθηκε μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου ώστε να είναι, στις μέρες μας, πιο σοβαρός από ποτέ άλλοτε.

Στη μεταψυχροπολεμική εποχή, οι κίνδυνοι ψευδών ειδοποιήσεων έχουν αυξηθεί λόγω των τεχνολογικών αλλαγών. Οι πολιτικοί, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι ακαδημαϊκοί και οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας που μιλούν στο ντοκιμαντέρ, επισημαίνουν ότι οι ψευδείς ειδοποιήσεις αποτελούν τον πιο πιθανό τρόπο έναρξης ενός πυρηνικού πολέμου.

Σκηνοθεσία: John Trainor