Nτοκιμαντέρ για τον Χίτλερ, τον Μουσολίνι, τις φρικαλεότητες του πολέμου

Η ΕΡΤ3 παρουσιάζει μια σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ που αφορούν στην άνοδο του φασισμού και τις θηριωδίες των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τnν Πέμπτη 26 έως και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου.

Nτοκιμαντέρ για τον Χίτλερ, τον Μουσολίνι, τις φρικαλεότητες του πολέμου

Τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι μαρτυρίες επιζώντων, ο μηχανισμός προπαγάνδας του Χίτλερ, το περίφημο «Λημέρι του Λύκου», όπως ονομάζονταν τα μεγαλύτερα κεντρικά γραφεία του Φίρερ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Πορεία προς τη Ρώμη και η εμφάνιση του φασισμού στην Ιταλία, ξαναζωντανεύουν μέσα από μοναδικά ιστορικά ντοκιμαντέρ.

Ένα ακόμη ντοκιμαντέρ για τον πόλεμο μέσα από τα μάτια γυναικών από όλη την Ελλάδα και μια βαθιά πολιτική ταινία, ολοκληρώνουν το αφιέρωμα της ΕΡΤ3.

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου

22:00 | Η Πορεία προς τη Ρώμη Α' ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
[Operation March On Rome]
Ωριαίο ιστορικό ντοκιμαντέρ παραγωγής 2022. Η Πορεία προς στη Ρώμη ήταν μια οργανωμένη μαζική διαδήλωση και ένα πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 1922, που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο στην εξουσία του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος (PNF) του Μπενίτο Μουσολίνι. Όταν φασίστες, διαδηλωτές και Μελανοχίτωνες μπήκαν στη Ρώμη στις 28 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Λουίτζι Φάκτα θέλησε να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση πολιορκίας, αλλά δεν έλαβε την έγκριση του βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ Γ’. Την επόμενη ημέρα, ο βασιλιάς διόρισε τον Μουσολίνι πρωθυπουργό, μεταφέροντας έτσι την πολιτική εξουσία στους φασίστες χωρίς ένοπλες συγκρούσεις.
Σκηνοθεσία: Valentino N. Misino

21:00| Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της…
Σειρά 4 ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΡΤ3, 2021.

Η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3, καταγράφει τις μνήμες καθημερινών γυναικών που έζησαν μια κατεχόμενη ζωή και επέζησαν της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Πάνω από 70 γυναίκες, από όλη την Ελλάδα, αφηγούνται πώς αναγκάστηκαν, σε μια τρυφερή ηλικία, να ωριμάσουν βίαια μέσα σε ένα βράδυ και να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο, την πείνα, την κατοχή, την αντίσταση και την απελευθέρωση, με γενναιότητα, ψυχραιμία και ευστροφία.
Επεισόδιο 1ο : Τι πάει να πει πόλεμος;
Σκηνοθεσία-έρευνα: Τάνια Χατζηγεωργίου
Έρευνα-σενάριο: Ηλιάνα Σκουλή

23:00 | O μηχανισμός προπαγάνδας του Χίλτερ Α' ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
[Hitler’s Propaganda Machine]
Σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής Αυστραλίας 2017.

Αυτή η συναρπαστική σειρά αφηγείται την ιστορία μίας από τις πιο περιεκτικές, πιο εκτεταμένες και πιο επιτυχείς εκστρατείες μάρκετινγκ στη σύγχρονη ιστορία: την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία. Μια εκστρατεία που τροφοδοτήθηκε από την αριστοτεχνική χρήση τεχνικών προπαγάνδας, οι οποίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος λόγω της δυσαρέσκειας του γερμανικού λαού. Η σειρά αναλύει όλα τα στοιχεία, από τον συμβολισμό και τη ρητορική έως τον κινηματογράφο και τα μέσα ενημέρωσης, όπως αυτά δημιουργήθηκαν και ερμηνεύτηκαν υπό το διεστραμμένο πρίσμα του μηχανισμού προπαγάνδας του Χίτλερ.

Σάββατο 28 Οκτωβρίου

22:30 | Ξεγελώντας τον Χίτλερ Α' ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
[Cheating Hitler: Surviving The Holocaust]
Ιστορικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής, 2019.

Το ταξίδι τριών Καναδών επιζώντων του Ολοκαυτώματος στις πατρίδες τους, στα σημεία εκτέλεσης, στις κρυψώνες, αλλά και στα αρχεία σε αναζήτηση στοιχείων του παρελθόντος τους.
Ο Μάξγουελ αναρωτιέται τι απέγινε το μωρό που έσωσε σ’ ένα δάσος το 1943. Η Έλεν θέλει να ανακαλύψει τη μοίρα του αδερφού της. Η Ρόουζ εντοπίζει τα τελευταία ίχνη της γυναίκας που της έσωσε τη ζωή. Οι επιζήσαντες που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ ενηλικιώθηκαν την εποχή του Ολοκαυτώματος και νιώθουν το ιστορικό βάρος που κουβαλούν, γνωρίζοντας ότι αποτελούν τον τελευταίο εναπομείναντα κρίκο.
Σκηνοθεσία: Rebecca Snow

01:00 | Το Λημέρι του Λύκου
[Hitler’s Eastern Headquarters: The Wolf’s Lair]
Ιστορικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2017.

Κάθε χρόνο τουρίστες επισκέπτονται το Ράστενμπουργκ στην Πολωνία για να δουν από κοντά «Το Λημέρι του Λύκου», όπως ονομάζονταν τα μεγαλύτερα κεντρικά γραφεία του Φίρερ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην ιστορία κατασκευής αυτού του μέρους και περιγράφει τη δομή εξουσίας του Εθνικό-σοσιαλιστικού κράτους στη διάρκεια της εκστρατείας κατά της Ρωσίας. Το Λημέρι του Λύκου ήταν οργανωμένο σαν μια μικρή πόλη, όπου κατοικούσαν περίπου 2.000 άνθρωποι. Δεν ήταν απλά το κέντρο του γερμανικού στρατού, αλλά η τοποθεσία όπου λαμβάνονταν σημαντικές πολεμικές και στρατηγικές αποφάσεις κι όπου γίνονταν συζητήσεις ανάμεσα στους Στρατηγούς των Ες-Ες.

Κυριακή 29 Οκτωβρίου
22:30 | Να ζει κανείς ή να μη ζει
[To Be οr Not To Be]
Ασπρόμαυρη κωμωδία, παραγωγής Η.Π.Α., 1942.

Αριστουργηματική κωμωδία του Ερνστ Λιούμπιτς. Μια ανελέητη, ξεκαρδιστική, βαθιά πολιτική και ακόμη πιο βαθιά ανθρώπινη αντιφασιστική σάτιρα, που γυρίστηκε το 1942, εν καιρώ πολέμου.

Υπόθεση: Παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα ζευγάρι ηθοποιών στην Bαρσοβία, η Mαρία και ο σύζυγός της Tζόζεφ, κάνουν πρόβες με τον θίασό τους για μια σάτιρα με τίτλο «Γκεστάπο». Η κυβέρνηση αποφασίζει την απαγόρευση της παράστασης υπό τον φόβο να δυσαρεστηθεί ο Xίτλερ και ο θίασος ανεβάζει τελικά τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ.

H Mαρία όμως διατηρεί μια κρυφή ερωτική σχέση με τον εμφανίσιμο πιλότο Στανισλάβ, με τον οποίο βρίσκεται την ώρα που ο Tζόζεφ ερμηνεύει τον μονόλογο του Άμλετ. Όταν οι Ναζί τελικά εισβάλλουν στην Πολωνία, το ερωτικό τρίγωνο μεταλλάσσεται σε κατασκοπικό, με κοινή αποστολή να σταματήσουν έναν προδότη πριν αυτός δώσει ονόματα αντιστασιακών στην Γκεστάπο.
Σκηνοθεσία: Ernst Lubitsch
Πρωταγωνιστούν: Carole Lombard, Jack Benny, Robert Stack, Felix Bressart

00:10 | Μουσολίνι, ο πρώτος φασίστας
[Mussolini, The First Fascist]
Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής Γαλλίας 2022.Πριν από έναν αιώνα, μετά την πορεία προς τη Ρώμη τον Οκτώβριο του 1922, ο Μπενίτο Μουσολίνι κατέλαβε την εξουσία στην Ιταλία. Τη διατήρησε μέχρι και τον θάνατό του το 1945, εγκαθιδρύοντας μια ολοκληρωτική δικτατορία για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Με τη συμβολή της ιστορικού Μαρί-Αν Ματάρ-Μπονούτσι το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το πορτρέτο ενός από τους πιο διάσημους δικτάτορες του 20ου αιώνα, χρησιμοποιώντας σπάνια πλάνα και μοναδικές αφηγήσεις από τους τελευταίους μάρτυρες της εποχής.