«Μουσολίνι, ο πρώτος φασίστας» στην ΕΡΤ 3

Το ωριαίο ντοκιμαντέρ “Μουσολίνι, ο πρώτος φασίστας/ Mussolini, The First Fascist”, παραγωγής Γαλλίας 2022, παρουσιάζει η ΕΡΤ3 σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στις 23:00.

«Μουσολίνι, ο πρώτος φασίστας» στην ΕΡΤ 3

Πριν από έναν αιώνα, μετά την πορεία προς τη Ρώμη τον Οκτώβριο του 1922, ο Μπενίτο Μουσολίνι κατέλαβε την εξουσία στην Ιταλία. Τη διατήρησε μέχρι και τον θάνατό του το 1945, εγκαθιδρύοντας μια ολοκληρωτική δικτατορία για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Θεωρούμενος από καιρό παλιάτσος και δικτάτορας δεύτερης διαλογής, ο «Ντούτσε» επινόησε τον φασισμό και τον μιμήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος για καιρό τον θαύμαζε πολιτικά. Θέλοντας να μεταμορφώσει τη χώρα του σε ένα πολεμικό έθνος, ο Μουσολίνι υποσχέθηκε στους Ιταλούς μια επιστροφή στο μεγαλείο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η είσοδός του στο ιταλικό κοινοβούλιο σήμανε την αρχή του τέλους για τον εύθραυστο ιταλικό κοινοβουλευτισμό. Κυβερνώντας με βία και πονηριά, ήταν ένας από τους πρώτους σύγχρονους λαϊκιστές και έσυρε τη χώρα του στην καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ποιος όμως ήταν πραγματικά ο Μπενίτο Μουσολίνι, που από πρώην δάσκαλος κι αρχισυντάκτης της επίσημης εφημερίδας του ιταλικού σοσιαλιστικού κόμματος, έφτασε να γίνει ο δημιουργός του φασιστικού κόμματος; Γιατί συμμάχησε με τον Αδόλφο Χίτλερ; Τον στήριξε πράγματι ο ιταλικός λαός;

Με τη συμβολή της ιστορικού Μαρί-Αν Ματάρ-Μπονούτσι, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το πορτρέτο ενός από τους πιο διάσημους δικτάτορες του 20ου αιώνα, χρησιμοποιώντας σπάνια πλάνα και μοναδικές αφηγήσεις από τους τελευταίους μάρτυρες της εποχής