Ταινίες που άφησαν εποχή!

Δύο εκπληκτικές ταινίες της δεκαετίας του ’70 που άφησαν εποχή προβάλλει αυτήν την εβδομάδα η ΕΡΤ3.

Ταινίες που άφησαν εποχή!

Παρασκευή 3 Μαρτίου

22:30 | Μετά τα μεσάνυχτα [Don’t Look Now]

Η καλύτερη ταινία μυστηρίου του Νίκολας Ρεγκ, βρετανικής παραγωγής 1973, με την ερωτικότερη σκηνή στην κινηματογραφική ιστορία. Βασισμένη σε ένα διήγημα της Ντάφνι ντι Μοριέ, η ταινία μοιάζει στοιχειωμένη από δυσοίωνα προμηνύματα και ανείπωτες ενοχές.

Μια κρύα, φωτεινή μέρα στην Αγγλία, ένα μικρό κορίτσι πνίγεται σε μια λίμνη. Είναι η κόρη του Τζον Μπάξτερ και της γυναίκας του Λάουρα. Μουδιασμένη ακόμα από τη θλίψη, η Λάουρα συνοδεύει τον Τζον στη Βενετία, όπου ανακαινίζει μια εκκλησία, με την ελπίδα ότι οι διακοπές θα τη βοηθήσουν να συνέλθει από το σοκ του θανάτου της κόρης της.

Σε μια πόλη παραδομένη στη σήψη και την υγρασία, η συνάντησή τους με δύο αινιγματικές ηλικιωμένες γυναίκες με πνευματιστικές ικανότητες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι επικοινωνούν με το πνεύμα της πρόσφατα χαμένης κόρης τους και μια σειρά από ανεξιχνίαστα εγκλήματα που έχουν αναστατώσει τα δαιδαλώδη κανάλια θα θέσουν σε κίνδυνο την ήδη τραυματισμένη σχέση του ζευγαριού και την εξίσου εύθραυστη επαφή τους με την πραγματικότητα.

Σκηνοθεσία: Νίκολας Ρέγκ
Πρωταγωνιστές: Τζούλι Κρίστι, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Χίλαρι Μέισον

Κυριακή 5 Μαρτίου

23:15 | Ντράιβερ, ο Ασύλληπτος Οδηγός [The Driver]

Πρόκειται για μια αμερικανική ατμοσφαιρική ενδιαφέρουσα, καλογυρισμένη ταινία παραγωγής 1978, που παραπέμπει στη φιλολογία του φιλμ νουάρ. Ένας αστυνομικός, που διακατέχεται από μονομανία, έχει βάλει σκοπό της ζωής του να συλλάβει έναν άσο του τιμονιού, γνωστό ως "driver".

Ο οδηγός αυτός είναι ο εξπέρ σε μια σπάνια δουλειά αφού μεταφέρει εγκληματίες, έπειτα από παράνομες δραστηριότητες και παράνομες συνδιαλλαγές σε τόπους ασφαλείς. Είναι ένας οδηγός φυγάδων, κάποιος που γνωρίζει τόσο καλά τα μυστικά της οδήγησης, που κανείς μέχρι τώρα δεν κατόρθωσε να συλλάβει. Και τότε αρχίζει το παιχνίδι του ποντικού με τη γάτα, ένα θανάσιμο παιχνίδι, που καταλήγει στο θαυμασμό.

Το Driver είναι κάτι παραπάνω από μια ταινία καταδίωξης. Είναι μια ταινία όπου το κυνηγητό είναι τρόπος ζωής, η νίκη είναι μέσο επιβίωσης και όλα γίνονται για το παιχνίδι.

Σκηνοθεσία: Γουόλτερ Χιλ
Πρωταγωνιστούν: Ράιαν Ο΄Νιλ, Μπρους Ντερν, Ιζαμπέλ Αντζανί