«Βαλκάνια εξπρές» - Οδοιπορικό στο Τριεθνές Μπέλες

Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Βαλκάνια εξπρές», που θα μεταδοθεί την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στις 19:00 στην ΕΡΤ3, δείτε το πρώτο μέρος του οδοιπορικού στο Τριεθνές Μπέλες, εκεί όπου ενώνονται τρεις βαλκανικές χώρες: η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία.

«Βαλκάνια εξπρές» - Οδοιπορικό στο Τριεθνές Μπέλες

Ξεκινάμε από τη μαγευτική λίμνη Κερκίνη, που είναι ένας προστατευμένος υδροβιότοπος, με σπάνια αποδημητικά πουλιά, ιχθυοπανίδα και βουβάλια, και περιηγούμαστε στα παραλίμνια χωριά της. Εδώ, όπου ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, γύρισε δύο από τις σημαντικότερες ταινίες του.

Εξερευνούμε την έννοια των συνόρων και της παραμεθόριας περιοχής, μέσα από συζητήσεις με ντόπιους κατοίκους. Επισκεπτόμαστε το οχυρό Ρούπελ, όπου γίνεται μια αναπαράσταση της μάχης, και συμμετέχουμε στους επετειακούς εορτασμούς στο Σιδηρόκαστρο. Στη Βυρώνεια, πηγαίνουμε στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, όπου υπογράφηκε η συνθηκολόγηση της Βουλγαρίας κατά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο.
Συνεχίζουμε στα Άνω Πορόια, ένα χωριό-εμπορικό πέρασμα, που αποκόπηκε κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και πλέον ανακτά την χαμένη ενδοχώρα του. Μεταφερόμαστε στην άλλη πλευρά, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, ταξιδεύοντας στο ιστορικό Μελένικο, ένα προπύργιο του Ελληνισμού, με εντυπωσιακά αρχοντικά, εκκλησίες και υπόγεια κελάρια, όπου ωριμάζουν τα περίφημα κρασιά του…

Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης
Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Γιάννης Ανδριας
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Εικονοληψία: Παναγιώτης Ασναης
Δημοσιογραφική έρευνα: Έλενα Ταξίδου