«45 μάστοροι 60 μαθητάδες» στα Πομακοχώρια

Στο νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «45 μάστοροι 60 μαθητάδες», που θα προβληθεί την Τρίτη 17 Ιανουαρίου στις 19:30 από την ΕΡΤ3, ο Χρήστος Ζαχάρωφ ταξιδεύει στα Πομακοχώρια.

«45 μάστοροι 60 μαθητάδες» στα Πομακοχώρια

Στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Ξάνθης-Δράμας που οδηγεί από τη μία στα μουσουλμανικά χωριά της Ξάνθης, κι από την άλλη στα χριστιανικά, βρίσκεται η έδρα της Κοιν.Σ.Επ. Πλέτενο (που σημαίνει «πλέξιμο» στην τοπική διάλεκτο).

Στο νέο επεισόδιο του 45 Μάστοροι, 60 Μαθητάδες, ο Χρήστος συναντά τις μουσουλμάνες και χριστιανές γυναίκες που πήραν την πρωτοβουλία να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναζητήσουν την οικονομική τους αυτάρκεια στις παραδοσιακές τέχνες με τις οποίες γαλουχήθηκαν, αλλά και στην ορεινή φύση γύρω τους που έχει τόσα να τους προσφέρει.

Μαζί με τον Χρήστο, ο θεατής παρακολουθεί σύγχρονες χρήσεις της πλεκτικής αλλά και της υφαντικής στον παραδοσιακό αργαλειό. Ταυτόχρονα, περιηγείται στο δάσος με σκοπό να συλλέξει βελανίδια, τα οποία θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια στη βαφή μεταξωτών μαντηλιών!

Πρωταγωνιστής: Χρήστος Ζαχάρωφ
Σκηνοθεσία – Concept: Γρηγόρης Βαρδαρινός
Σενάριο – Επιστημονικός Συνεργάτης: Φίλιππος Μανδηλαράς
Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Σίμος
Εικονοληψία: Μιχάλης Καλιδώνης
Ηχοληψία: Μάνος Τσολακίδης
Μοντάζ – Color Grading: Μιχάλης Καλλιγέρης
Σύνθεση Μουσικής – Sound Design: Γεώργιος Μουχτάρης
Τίτλοι αρχής – Graphics: Παναγιώτης Γιωργάκας
Μίξη Ήχου: Σίμος Λαζαρίδης
Ενδυματολόγος Χρήστου: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Τσεσμεντζής
Γραμματεία Παραγωγής: Κωνσταντίνα Λαμπροπούλου