«Ο κύριος Κλάιν/Mr Klein» στην ΕΡΤ 3

Την εξαιρετική ξένη ταινία «Ο κύριος Κλάιν/Mr Klein» παρουσιάζει σε πρώτη προβολή η ΕΡΤ3 την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 22:30.

«Ο κύριος Κλάιν/Mr Klein» στην ΕΡΤ 3

Η τελευταία σπουδαία ταινία του εξόριστου από το 1952 στην Ευρώπη λόγω των μακαρθικών διώξεων Αμερικανού Τζότζεφ Λόουζι, είναι γυρισμένη στη Γαλλία. Το 1976 ο Λόουζι καταπιάνεται με ένα εξαιρετικό σενάριο (Φράνκο Σολίνας και Κώστας Γαβράς) και φτιάχνει ένα πολεμικό και πολιτικό θρίλερ για τη συνεργασία των γαλλικών αρχών με τους κατακτητές Ναζί. Ταυτόχρονα η ταινία αποτελεί ένα καυστικό και εύστοχο σχόλιο για τον κρυφο-ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, που μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος «συγγνώμης» των Γάλλων προς τους Γαλλοεβραίους συμπολίτες τους, τους οποίους παράτησαν στην μοίρα τους, όταν η αστυνομία της προδοτικής κυβέρνησης του Βισύ τους παρέδιδε με μεγάλη ευκολία στην Γκεστάπο.

Υπόθεση: Είναι Ιανουάριος του 1942 στο Παρίσι και ο έμπορος τέχνης Ρόμπερτ Κλάιν κάνει θραύση. Για αυτόν τον πιστό Γάλλο, η ναζιστική κατοχή είναι μια μοναδική επιχειρηματική ευκαιρία, αφού οι Εβραίοι που φεύγουν από τη χώρα είναι απίθανο να παζαρεύουν την αξία των κειμηλίων τους. Όταν όμως μια εβραϊκή εφημερίδα εμφανίζεται στο κατώφλι του Κλάιν, η άνετη ζωή του αρχίζει να ξετυλίγεται. Φαίνεται ότι υπάρχει ένας άλλος Ρόμπερτ Κλάιν, ένας ύποπτος Εβραίος μαχητής της Αντίστασης, ο οποίος αρκείται στο να ζει στη σκιά και να αφήνει τον συνονόματό του να παίρνει την ευθύνη. Καθώς η έρευνα του Κλάιν για τον σωσία του εξελίσσεται, το κλίμα αλλάζει από Χίτσκοκ σε Κάφκα και η απόδειξη της αθωότητάς του γίνεται λιγότερο σημαντική από την αντιμετώπιση του σωσία του…

Η ταινία, παραγωγής του Αλέν Ντελόν, συμμετείχε στο Φεστιβάλ Καννών, όπου έχασε τον Χρυσό Φοίνικα από τον «Ταξιτζή» του Σκορσέζε, ενώ έχει κερδίσει το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας (1976).

Σκηνοθεσία: Joseph Losey
Παίζουν: Alain Delon, Jeanne Moreau, Francine Bergé