Netflix: «Inventing Anna» - Η κληρονόμος που εξαπάτησε τους κοσμικούς κύκλους της Νέας Υόρκης

Στο «Inventing Anna» του Netflix βλέπουμε την αληθινή ιστορία της Άννα Σόροκιν, που κατάφερε να εξαπατήσει  τη Νέα Υόρκη, υποδυόμενη μια πάμπλουτη κληρονόμο.

Netflix: «Inventing Anna» - Η κληρονόμος που εξαπάτησε τους κοσμικούς κύκλους της Νέας Υόρκης

«Inventing Anna» τιτλοφορείται μια από τις πλέον αναμενόμενες σειρές της χρονιάς, που έκανε πρεμιέρα στο Netflix και όπως είναι γνωστό επικεντρώνεται στην ιστορίας της περιβόητης Άννα Σόροκιν, που κατάφερε να εξαπατήσει τη Νέα Υόρκη, υποδυόμενη μια πάμπλουτη κληρονόμο.

Η σειρά βασίζεται στο άρθρο της Τζέσικα Πρέσλερ «How Anna Delvey Tricked New York’s Party People», που δημοσιεύτηκε στους «Times» της Νέας Υόρκης, ενώ την παραγωγή έχει αναλάβει η Σόντα Ράιμς, που συνεργάζεται και πάλι με την πλατφόρμα του Netflix μετά από το επιτυχημένο «Bridgerton».

Ποια είναι όμως η πραγματική Άννα Σόροκιν; Πριν από μερικά χρόνια λοιπόν μια χαριτωμένη κοπέλα εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη και γρήγορα κατάφερε να κερδίσει την προσοχή των κοσμικών κύκλων με την πολυτελή ζωή της. Η Άννα Ντέλβι, όπως συστηνόταν, έμενε σε πανάκριβα ξενοδοχεία, μοίραζε γενναιόδωρα φιλοδωρήματα και έκανε παρέα με διάσημους αστέρες, όπως ο Μακόλεϊ Κάλκιν. Η ίδια φρόντιζε να κυκλοφορεί η φήμη πως η περιουσία της ανερχόταν σε 60 εκατομμύρια δολάρια και με αυτό τον τρόπο κατάφερε να πείθει αρκετούς από τους καινούργιους της φίλους να υποστηρίζουν ένα ψεύτικο φιλανθρωπικό σωματείο με έργα τέχνης, που υποτίθεται πως διατηρούσε.

Tο σχέδιό της λειτουργούσε ρολόι για μια περίοδο, με την ίδια να αποκομίζει σημαντικά ποσά που της εξασφάλιζαν τη μεγάλη ζωή που πάντα ονειρευόταν. Όμως, έκανε το μοιραίο λάθος, που την έβαλε στο μάτι των Αρχών, όταν κατέθεσε πλαστά έγγραφα για να πάρει ένα δάνειο στο όνομά της. Όταν κατάλαβε πως αυτή η κίνησή της θα την πρόδιδε, προσπάθησε να αποσύρει την αίτηση, αλλά πλέον ήταν πολύ αργά.

Τον Οκτώβριο του 2017 συνελήφθη και πλέον η πραγματική της ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Το 2019 καταδικάστηκε για 4 με 12 χρόνια φυλάκιση για κλοπή και εξαπάτηση δεκάδων ατόμων και επιχειρήσεων ύψους 275.000 δολαρίων σε διάστημα 10 μηνών.

Εντύπωση προκάλεσε η στάση της στο δικαστήριο, μιας και δεν έδειχνε καμία μεταμέλεια για τις πράξεις της, αλλά και οι εμφανίσεις της, που λέγεται πως τις επιμελούνταν μια στιλίστρια που είχε προσλάβει ειδικά γι' αυτό τον σκοπό. Μετά από την καταδικαστική απόφαση, δήλωσε κυνικά: «Θα το ξαναέκανα». Έμεινε στη φυλακή για τρία χρόνια, αλλά πλέον σήμερα έχει αποφυλακιστεί και ζει στη Νέα Υόρκη, περιμένοντας να εκδικαστεί η απόφαση απέλασής της στη Γερμανία. Η κυκλοφορία δεν της επιτρέπεται μετά τις 21:00, πράγμα που εκείνη θεωρεί γελοίο, καθώς, όπως ισχυρίζεται «δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία, πόσω μάλλον τις βραδινές ώρες που οι τράπεζες είναι κλειστές».

Το ερώτημα παραμένει πώς η Σόροκιν κατάφερε να ξεγελάσει τόσους πολλούς ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων είναι ικανοί επιχειρηματίες. Η απάντηση είναι πολύ πιο απλή από όσο φαντάζεται κανείς: φρόντιζε απλώς να τους κολακεύει και να γίνεται αρεστή, οπότε όποιο ψέμα τους σέρβιρε, εκείνοι το δέχονταν, χωρίς ποτέ να εξετάσουν αν όντως η Ευρωπαία φίλη τους είχε το παρελθόν που διαφήμιζε.

Τα θύματά της σήμερα δηλώνουν προδομένα από τη συμπεριφορά της, γιατί καταχράστηκε την εμπιστοσύνη τους, όμως εκείνη δεν αισθάνεται απολύτως τίποτα, αφού το μόνο που έκανε «ήταν απλώς να τους πάρει λίγα χρήματά από τα πολλά που έχουν» όπως έχει πει.

Πηγή: bovary