Deepwater Horizon: Αληθινή ιστορία για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού
Τη μεγάλη οικολογική καταστροφή, που συνέβη στον κόλπο του Μεξικού στις 20 Απριλίου 2010 πραγματεύεται η ταινία Deepwater Horizon, που θα μεταδοθεί από το Star στις 23.15. Mια τεράστια πετρελαιοκηλίδα εξαπλώθηκε στον κόλπο.
H πετρελαιοκηλίδα που εξαπλώθηκε στον κόλπο του Μεξικού είναι η δεύτερη στην περιοχή μετά από αυτή το 1979. Αιτία η δυσλειτουργία της πετρελαιοπηγής Μακόντο με επακόλουθο την έκρηξη ενός φρεατίου που υπήρχε στην εξέδρα Ντίπγουότερ Χοράϊζον. Η γεώτρηση πραγματοποιήθηκε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των Η.Π.Α., 66 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Λουιζιάνα. Οι μέτοχοι του έργου ήταν η BP (65%),η Anadarko (25%) και η MOEX Offshore (10%).
Η αμερικάνικη κυβέρνηση ανέφερε πως το πετρέλαιο που διέρρευσε ήταν 4.9 εκατομμύρια βαρέλια, στο τέταρτο πιο καταστροφικό γεγονός στον κόσμο. Η εξέδρα κατασκευάστηκε το 2001 απο την Κορεάτικη εταιρία Hyundai Heavy Industries, και λειτουργούσε υπό τη σημαία ευκαιρίας των Νήσων Μάρσαλ και από το 2008 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, ναυλωμένη από την BP. Είχε γίνει η μεγαλύτερη γεώτρηση πετρελαίου, σε βάθος 10,000 μέτρων.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Η ταινία τιμά τους γενναίους άνδρες και γυναίκες, ο ηρωισμός των οποίων έμελλε να σώσει πολλά μέλη του πληρώματος και ν' αλλάξει τις ζωές όλων, για πάντα... Παίζουν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Κέιτ Χάντσον, Τζον Μάλκοβιτς, Κερτ Ράσελ. Σκηνοθεσία: Πίτερ Μπεργκ. Διάρκεια: 94'.
Τον Απρίλιο του 2010, εκρήγνυται εκτοξεύοντας μια φλογερή "μπάλα" σε μια έκταση 64 χιλιομέτρων απο εκείνο το σημείο. Επάνω στην εξέδρα εργαζόταν 126 άτομα, εκ των οποίων οι 7 ήταν της BP, οι 79 της Transocean και οι υπόλοιποι από τις υπόλοιπες εταιρίες. Σώθηκαν 94 άτομα μέσω των εξωλέμβιων, και των διασωστικών ελικοπτέρων, εκ των οποίων οι 17 ήταν τραυματίες, έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα. Η εξέδρα βυθίστηκε στις 22 Απριλίου προκαλώντας πετρελαιοκηλίδα.
Η πετρελαιοκηλίδα επικράτησε στην περιοχή για 87 ημέρες. Η ποσότητα της, εκτιμήθηκε εξαρχής απο τον Βρετανικό προμηθευτή πετρελαίου πως αναλογούσε 1.000 με 5.000 βαρέλια ημερησίως. και κατάφεραν συνολικά να περισυλλέξουν μόνο το 10%. Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας έφτασε στα 180 χιλιόμετρα, όσο δηλαδή είναι η πολιτεία της Οκλαχόμα. Στις αρχές Ιουνίου η πετρελαιοκηλίδα κάλυψε τις ακτές της Λουιζιάνας, της Φλόριντας, του Μισισίπη, και της Αλαμπάμα, σε μια έκταση 201 χιλιομέτρων. Άλλα 26 χιλιόμετρα ακτών της Λουιζιάνας, κάλυψε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ενώ τον Οκτώβριο κάλυψε και ακτές του Τέξας.
Η πετρελαιοκηλίδα προκάλεσε τεράστια μόλυνση των υδάτων και τον θάνατο αρκετών ειδών πτηνών και θηλαστικών, πολλά από τα οποία ήταν είδη υπό εξαφάνιση. Η συχνότητα θανάτου των δελφινιών στον κόλπο, από το 2002 έως και το 2009 έφτανε στον αριθμό 63. Μετά την διαρροή αυξήθηκε στους 125, ενώ το 2011, έφτασε στους 335.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε εναντίον της BP ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία 11 ατόμων και δυο πλημμελήματα. Η BP δέχτηκε να ενταχθεί στο εθνικό σύστημα παρακολούθησης για τέσσερα χρόνια, αλλά η Αμερική αποφάσισε να ολοκληρώσει την μεταξύ τους συνεργασία και να της επιβάλει το πρόστιμο των 4,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Ιούλιο του 2015, η BP πλήρωσε το μεγαλύτερο πρόστιμο των 18, 7 δισεκατομμυρίων προς τις Αμερικάνικες αρχές.
Ένας χημικός τοξικολόγος, ο Ρίκι Όττ, πρότεινε την εγκατάλειψη των γύρω κατοίκων και των εθελοντών επειδή πολλοί άνθρωποι απέκτησαν μακροχρόνια προβλήματα υγείας.
Ερεθισμός στον λαιμό, ναυτία, παρουσία αίματος στα ούρα, συνεχείς εμετούς, αναπνευστικές δυσκολίες και υπέρταση ήταν μερικά απο τα κύρια συμπτώματα που παρατηρήθηκαν.
Φωτό : Από NASA/GSFC, MODIS Rapid Response