Netflix: Πέντε σειρές βασισμένες σε αληθινά γεγονότα

Το Netflix έχει εμπνευστεί αρκετές από τις σειρές του από πραγματικά γεγονότα, τα οποία και συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.

Netflix: Πέντε σειρές βασισμένες σε αληθινά γεγονότα

To Νetflix έχει δημιουργήσει πολλές σειρές τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, είναι εμπνευσμένες από αληθινά γεγονότα. Υπαρκτά πρόσωπα, τα οποία συγκλόνισαν την κοινή γνώμη με τις ιστορίες τους. Σας ξεχωρίζουμε ορισμένες από αυτές, με τις καλύτερες κριτικές στην πλατφόρμα.

1. Narcos

Imdb: 8.8

Υπόθεση: Χωρίς πολλά λόγια, η ζωή και η δράση του μεγαλύτερου ”βαρώνου ναρκωτικών” στην Ιστορία. Ενός ανθρώπου που έβγαζε τόσα πολλά ούτως ώστε να χάνει το 10% των χρημάτων του κάθε χρόνο γιατί τα έτρωγαν οι αρουραίοι. Αποτελείται από 3 σεζόν των 10 επεισοδίων έκαστη.

Έχει γυριστεί αποκλειστικά στην Κολομβία , τη χώρα που έδρασε , μεγαλούργησε και σκοτώθηκε ο Πάμπλο Εσκομπάρ. Εκτός από την εγκληματική του δράση παρουσιάζεται και η φήμη του ως ”Ρομπέν των Δασών”. Βία, σεξ, ανατροπές, πολιτικά παιχνίδια και σκηνές που σοκάρουν. Το τέλος το είχε γράψει ο ίδιος ο Εσκομπάρ πολύ πριν αυτό συμβεί: ”Προτιμώ έναν τάφο στην Κολομβία, παρά ένα κελί στις ΗΠΑ”.

2. Unbelievable

Ιmdb: 8.4

Yπόθεση: Σειρά μιας σεζόν που αριθμεί οχτώ επεισόδια. Η σειρά μεταφέρει τα πραγματικά γεγονότα τα όποια είχαν φέρει στο φως της δημοσιότητας οι ρεπόρτερ Christian Miller και Ken Armstrong με άρθρο τους, το οποίο μάλιστα κέρδισε και βραβείο Πούλιτζερ το 2015. Όταν μια νεαρή κοπέλα, η Μαρί, καταγγέλλει τον βιασμό της από αγνώστους στην κοινότητα νέων που διαμένει, η αστυνομία δεν δίνει την απαιτούμενη βαρύτητα.

Η ίδια η κοπέλα στη συνέχεια αναιρεί την κατάθεση της. Τρία χρόνια μετά δύο ντεντέκτιβ ερευνούν περιστατικά βιασμού που μοιάζουν με αυτόν της Μαρί. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι έξοχες όπως εξίσου δυνατοί είναι και οι δεύτεροι ρόλοι. Ο ρυθμός είναι γρήγορος και σε κρατάει ενώ το όλο θέμα αγγίζει ευαίσθητα θέματα της κοινωνίας και το κοινωνικό στιγματισμό που πολλές φορές συναντάμε όχι μόνο στο θύτη αλλά και στο θύμα.

3. Τhe Spy (O Kατάσκοπος)

Imdb: 7.9

Υπόθεση: Το The Spy του Netflix, μας δίνει τη συγκλονιστική αληθινή ιστορία του Eli Cohen, ενός Ισραηλινού κατασκόπου που έδρασε στη Συρία στην δεκαετία του ’60. Επιλέχθηκε ανάμεσα από δεκάδες υποψήφιους από τη Mossad και στάλθηκε στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας με ψεύτικη ταυτότητα. Υποτίθεται πώς ήταν Σύρος επιχειρηματίας, που ήρθε στη Δαμασκό μετά από παραμονή του στην Αργεντινή. Για να γίνει πιστευτή η ιστορία, ο Eli Cohen πήγε όντως πρώτα για κάποιο καιρό στην Αργεντινή. Εκεί έπιασε φιλίες με Σύρους αξιωματικούς και επιχειρηματίες, τους οποίους καλούσε σε οργιαστικά πάρτι σπίτι του, τους μεθούσε και αποσπούσε πληροφορίες.

Στη συνέχεια μετέβη στη Συρία, όπου για τέσσερα χρόνια δρούσε undercover μεταφέροντας στο Ισραήλ πληροφορίες, που μάλιστα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη νίκη τους στον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Το Τhe Spy από την αρχή μέχρι και το τέλος είναι δεδομένο ότι προσπαθεί να συνδυάσει την δράση με την υπόθεση και μάλιστα έχει αρκετές υποπλοκές και προσπαθεί με επιτυχία να ξεφύγει από τα κλισέ του θέματος και καλύπτονται από το πολύ καλό σύνολο που έχει δημιουργηθεί.

4. When They See Us

Imdb: 8.9

Υπόθεση: Μια συγκλονιστική σειρά στο Netflix, μιας σεζόν, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες στο συγκεκριμένο είδος και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ με όλα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Όλα ξεκινούν τον Απρίλη του 1989 όταν μια νεαρή ξανθιά κοπέλα βιάστηκε και κακοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Η αστυνομία χωρίς έρευνα και με συνοπτικές διαδικασίες στοχοποίησε πέντε πιτσιρικάδες. Τι κοινό είχαν μεταξύ τους; Ήταν όλοι μαύροι. Ηλικίας 13 – 16 ετών. Με τον μεγαλύτερο μάλιστα να καταδικάζετε σε κάθειρξη 15 ετών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Μάλιστα ο τότε μεγαλοεπιχειρηματίας και νυν πρόεδρος των ΗΠΑ ,Ντόναλντ Τραμπ, ζητούσε την θανατική ποινή. Τελικά η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται πάρα πολλά χρόνια αργότερα όταν ο πραγματικός ένοχος αποφάσισε να μιλήσει. Μια ιστορία που στοιχειώνει την Αμερικανική κοινωνία και φανερώνει όλες τις παθογένειες και την παράνοια που κρύβονται βαθία μέσα σε αυτήν.

5. The Serpent (To Eρπετό)

Imdb: 7.7

Υπόθεση: Το Ερπετό είναι μία αστυνομική crime τηλεοπτική σειρά του 2021 συμπαραγωγής BBC και Netflix, σε σενάριο Richard Warlow, Toby Finlay και σκηνοθεσία Tom Shankland, Hans Herbots. Η σειρά επικεντρώνεται στα εγκλήματα του κατά συρροή δολοφόνου Charles Sobhraj, που δολοφόνησε νεαρούς τουρίστες κατά τη διάρκεια του 1975-1976. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε τον Tahar Rahim και την Jenna Coleman ως την γυναίκα του δολοφόνου.

Το Ερπετό είναι βασισμένα σε αληθινά γεγονότα και συγκεκριμένα όταν ο αδίστακτος δολοφόνος Charles Sobhraj βάζει στο στόχαστρο νεαρούς ταξιδιώτες εναλλακτικού τουρισμού στη Νότια Ασία. Ειδικότερα, η πλοκή διαδραματίζεται στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και της εποχής των χίπηδων, όπου ακολουθεί τον Sobhraj, έναν serial killer από ασιατικής και καυκάσιας καταγωγής, ο οποίος ναρκώνει και κλέβει ταξιώτες, κυρίως νέους που επιλέγουν εναλλακτικό τουρισμό στο Bangkok της Ταϊλάνδης. Ενώ κλέβει τα διαβατήρια και τις ταυτότητες των θυμάτων του ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και πουλάει κλεμμένους πολύτιμους λίθους παρέα με τη σύντροφό του Marie-Andrée Leclerc.